Author photoMartina Gregová 30.01.2023 20:00

Príťažlivý sklad? Aj jednoduché objekty môžu mať atraktívnu architektúru

Vo všeobecnosti sme zvyknutí, že skladové objekty sú anonymnými stavbami, ktoré sa svojim hmotovým aj materiálovým riešením dištancujú od okolitej zástavby. Príklad z Prahy však ukazuje, že návrh tohto typu budov možno poňať aj inak. Kľúčové je pritom najmä vhodne navrhnuté riešenie fasády.

Autor: Radek Úlehla

Autor: Radek Úlehla

Mestská časť Praha-Čakovice leží v najsevernejšejom cípe hlavného mesta. S rozlohou vyše 1.018 hektárov sa jedná o najväčšiu mestskú časť na severnom okraji Prahy. Súčasťou Čakovíc je nielen centrum s kostolom sv. Remigia, ale aj sídlisko so zástavbou nových i starších bytových domov či rezidenčné oblasti, tvorené prevažne rodinnými domami. Na západe prilieha k centru Čakovíc aj areál bývalého cukrovaru.

V tejto časti Prahy v poslednej dobe vyrástlo hneď niekoľko objektov, ktoré výrazným spôsobom rozšírili dostupnosť občianskej vybavenosti pre jej obyvateľov. Jedným z nich je aj Obchodné centrum Impera, ktoré sa otvorilo v lete roku 2021. Práve to sa stalo inšpiráciou aj pre návrh fasád dvojice skladových hál v neďalekom areáli Impera Park Čakovice. Za návrhom oboch spomínaných projektov stojí miestny Ateliér stavebních konstrukcí. Investorom pre projekt obchodného centra aj skladových hál je developerská spoločnosť Impera. Tá v budúcnosti počíta aj s ďalšími investíciami do rozvoja spomínanej mestskej časti.

Zóna, kde budovy vznikli, má rozlohu vyše 40.000 metrov štvorcových. Pri rekonštrukcii pôvodného areálu bol kladený dôraz na kvalitu prostredia a na architektonickú čistotu jednotlivých objektov, ktoré sú jeho súčasťou. Okrem toho, novostavby využívajú aj rozmanité formy úspor energií.  

Galéria

  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla
  • Autor: Radek Úlehla

Projektanti z Ateliéru stavebních konstrukcí tu navrhli halové objekty, ktoré vďaka svojmu vonkajšiemu architektonickému výrazu vhodne zapadajú do prostredia, v ktorom sú postavené. „Zámerom bolo vybudovať nové dva objekty ako náhradu za už technicky nevyhovujúce existujúce budovy. Stavba samotná bola navrhnutá tak, aby svojim spracovaním zapadla do okolia, a to čo sa týka výškového, farebného, aj konštrukčného riešenia," popisujú situáciu projektanti. 

Prefabrikované haly, ktoré tu vyrástli len pomerne nedávno, pôsobia vďaka originálnemu poňatiu riešenia fasády a rozmiesteniu okenných otvorov veľmi kultivovane. Obe novostavby sú dvojpodlažné, bez podzemných častí. Väčšina podlažnej plochy objektov je využívaná ako sklad nábytku a priemyselného tovaru. Okrem samotných skladových hál sa tu nachádzajú aj kancelárske priestory a tiež potrebné hygienické zázemie.  

Ako povedali sami autori návrhu, snažili sa navrhnúť predovšetkým funkčný a moderný dizajn objektov. S tým je spojené aj využitie špeciálych konštrukcií a materiálov. Obe haly sú postavené zo samonosných prefabrikovaných sendvičových panelov s názvom HalaSystem od spoločnosti KŠ PREFA s povrchovou úpravou z pohľadového betónu. V rovnakom materiálovom aj grafickom prevedí je následne ladený aj interiér budov. Reliéfna grafika povrchovej úpravy fasády bola dosiahnutá vďaka použitiu špeciálnych matríc. „Matrice Reckli sa osvedčili pri stvárnení pohľadového betónu ako z hľadiska estetiky, tak hospodárnosti, pretože sú až na stonásobné použitie. Ich elasticita umožňuje stvárnenie akéhokoľvek dizajnu a grafiky,” povedala o produkte Iveta Heczková, Key Account Manager spoločnosti.

Celkový výraz budov je striedmy. Stavby sú vyskladané z jednoduchých kubických objemov. Tie sú v niektorých častiach objektu vypustené, vďaka čomu odľahčia celkové hmotové riešenie a zároveň upriamia pozornosť na dôležité časti budovy, ako je napríklad jej hlavný vstup. Práve zaujímavé riešenie fasády je však to, čo z projektu robí jedinečný svojho druhu. „Kombinácia nevýrazného farebného riešenia, ladeného do šedých odtieňov a sklenených plôch, prispeje k elegantnosti stvárnenia budov,” dodávajú autori. S ohľadom na okolitú zástavbu a nadväznosti na ňu zvolili pre navrhované objekty ploché strechy. 

Skladové haly v mestskej časti Praha-Čakovice sú príkladom toho, aké dôležité je pri návrhu objektov väčších mierok klásť dôraz na vhodne zvolené riešenie fasády. Kombinácia rôznych veľkostí okenných otvorov vytvorí zaujímavé hmotové odľahčenie budovy a zároveň zaistí jej užívateľom výhľad a lepší kontakt s exteriérom. Takto navrhnuté budovy v rámci svojho okolia nepôsobia anonymne a ľahšie zapadnú do lokality, v ktorej sa nachádzajú.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube