Author photoMartina Gregová 14.05.2023 20:55

Slovenská stopa v Berlíne: HB Reavis dokončil unikátny projekt, spájajúci staré s novým

Administratívny komplex DSTRCT v Berlíne je príkladom toho, že spojenie na prvý pohľad úplne odlišných typov architektúry nemusí byť problém. Svedčí o tom aj názor verejnosti, ktorá podporila a ocenila opätovné využitie starších objektov aj ich dotvorenie prostredníctvom výstavby úplne novej budovy. Za projektom navyše stojí pôvodne slovenský developer HB Reavis. 

Zdroj: HB Reavis

Zdroj: HB Reavis

Projekt DSTRCT Berlín v sebe spája vybudovanie nového bizniscentra s rekonštrukciou pamiatkovo chránených budov starého bitúnku. Vzniklo tak bezmála 50-tisíc metrov štvorcových prenajímateľných priestorov, z toho 46-tisíc metrov štvorcových kancelárií a 2,7-tisíc metrov štvorcových retailu. Významná časť z tejto výmery sa nachádza v starých halách. 

Vďaka architektom zo štúdia Gewers Pudewill tak na mieste kedysi najväčšieho bitúnku a skladu v Európe vznikol úplne nový komplex, ktorý poskytuje obyvateľom Berlína nové príležitosti k práci aj oddychu. Pre developera, ktorý svoje prvé projekty rozvíjal v Bratislave a dnes úspešne expandoval do zahraničia, je DSTRCT Berlín prvou realizáciou na území Nemecka. Latku nastavil pomerne vysoko.  

Išlo pritom o náročné zadanie. „Historické haly ponúkali priveľký potenciál aj množstvo výziev. V spolupráci s pamiatkovým úradom aj berlínskymi architektmi sme dali hlavy dokopy, aby sme napokon vytvorili koncept, ktorý po rokoch chátrania lokalite konečne vdýchol život,” opisuje Marcel Sedlák zo spoločnosti HB Reavis. Halové priestory bývalého bitúnku sú už niekoľko rokov vyhlásené za kultúrnu pamiatku. Posledných 30 rokov však tieto výnimočné tehlové objekty chátrali, zívali prázdnotou a dokonca boli poznačené aj niekoľkými pomerne rozsiahlymi požiarmi.  

Galéria

  • Zdroj: HB Reavis
  • Zdroj: HB Reavis
  • Zdroj: HB Reavis
  • Zdroj: HB Reavis
  • Zdroj: HB Reavis
  • Zdroj: HB Reavis
  • Zdroj: HB Reavis

Začiatok projektu DSTRCT siaha do roku 2019. Samotnému návrhu predchádzali rozhovory s miestnymi obyvateľmi, ktorí sa k budúcej podobe lokality mohli vyjadriť v rámci Dňa susedov. Ten bol zorganizovaný priamo na mieste budúcej výstavby. Najväčší ohlas v tom čase získal plán premeniť jednu z hál na verejnú tržnicu. Veľmi pozitívne však bola vnímaná aj symbióza medzi novou, futuristicky pôsobiacou architektúrou administratívnej budovy a tehlových hál bývalého bitúnku. 

Štyri historické tehlové objekty boli v rámci projektu detailne zrekonštruované a prispôsobené pre nové funkcie. Vo vnútorných priestoroch sa architekti snažili pracovať s nenápadnou farebnosťou aj minimalistickými konštrukciami, čo vo výsledku dopomohlo k vyzdvihnutiu pôvodnej architektúry. V rámci rekonštrukcie boli dakonca zachované aj niektoré graffity. Toto streetartové umenie novým užívateľom budovy pripomína slobodného ducha Berlína a jeho pozitívny prístup k takýmto komunitám.  

Haly dopĺňajú ich medzistavby s priestormi pre kaviarne, bary, fitness centrum a miestne obchody. Hlavnou novinkou však bolo vybudovanie úplne novej administratívnej budovy. Tá na svojich piatich podlažiach ponúka pracovný priestor pre vyše 2,5-tisíc zamestnancov.  

Centrom objektu je rozsiahle vnútorné átrium, ktoré je vyplnené zeleňou a užívateľom budovy poskytuje priestory na oddych v tieni stromov. Súčasťou samotného objektu sú klasické kancelárie, coworkingové priestory aj zasadacie miestnosti. V súlade s novou víziou mesta sa v komplexe nachádza aj najväčšia garáž na bicykle v Berlíne s 832 miestami, doplnená o 260 elektrických nabíjacích staníc. Pre autá je tu len 143 miest. Nová budova má navyše aj strešnú terasu s rozlohou viac ako 1,2-tisíc metrov štvorcových. 

Interiéru administratívnej budovy dominuje prírodné drevo, svetlé materiály použité na podlahách aj stenách jednotlivých miestností, a tiež aj niekoľko zelených stien či ostrovov. Vďaka preskleným fasádam sú vnútorné priestory objektu dostatočne presvetlené, navyše s nerušeným výhľadom do okolia či do samotného vnútorného átria. Developer pri navrhovaní priestorov využil svoje tradičné produkty Origameo alebo Symbiosy, známe aj zo Slovenska.

Projekt DSTRCT možno označiť za príklad symbiózy historických objektov s tými novovybudovanými. Architekti, ktorí stoja za návrhom celého komplexu, dbali na to, aby jednotlivé riešené časti na seba nadväzovali po materiálovej aj funkčnej stránke. Výsledkom je rozľahlý development, ktorému dominuje výrazná historická vrstva v podobe tehlových budov bitúnka, ale citlivo dotvorená o nový objekt administratívnej budovy.  

Projekt získal už niekoľko významných architektonických ocenení. Developer pripomína, že získal aj predcertifikáciu v rámci systémov WELL Gold a DGNB Gold. Návrh budovy tak má reflektovať snahu o pozitívny vplyv na zdravie jej užívateľov, a to najmä s ohľadom na kvalitu vnútorného ovzdušia. Okrem toho budova využíva aj viaceré inteligentné technológie, ktoré dopomáhajú vytvoriť komfortné pracovné prostredie.

Developer, ktorý sa nedávno z bratislavského trhu stiahol, má na svojich ostatných pôsobiskách veľké plány. Expandovať sa chystá aj v Nemecku. Spätne možno pri pohľade z Bratislavy konštatovať, že konkurenčnému prostrediu v slovenskej metropole odchod HB Reavis nepomohol. Firma vo svojich prvopočiatkoch budovala priemerné realizácie a spojená je aj so zánikom niektorých industriálnych stavieb. Dnes sa však kvalitatívne posunula. Podobné kancelárske komplexy tu zatiaľ chýbajú. 

 

(HB Reavis, Gewers Pudewill, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube