Author photoMartina Gregová 26.09.2023 18:00

Slovenské interiéry zabodovali. Bratislavské projekty sa presadili medzi najlepšími v československej súťaži

Vnútorné priestory budov sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov - dokonca v nich trávime oproti minulosti omnoho viac času. Preto by im mala byť venovaná rovnaká pozornosť, akú venujeme výstavbe nových objektov či mestskému plánovaniu. O tieto zásady sa opiera ocenenie Interiér roku. Medzi víťazmi sa aj tentokrát nachádzajú niektoré bratislavské projekty.

SOM STORE. Zdroj: D415.studio

SOM STORE. Zdroj: D415.studio

České ocenenie Interiér roku bolo prvý krát udelené v roku 2015. Založeniu súťaže predchádzal fakt, že až dovtedy v Českej republike v podstate neexistovalo žiadne iné ocenenie, ktorého podstatou by bolo šíriť povedomie o kvalitných realizáciách interiérov. Podľa mnohých architektov a dizajnérov je nedostatok podobných ocenení zároveň jeden z dôvodov toho, prečo je laická verejnosť často názoru, že riešenie vnútorných priestorov nie je až také dôležité.  

V rámci súťaže sú každoročne oceňované výnimočné interiéry z verejnej aj súkromnej sféry, navrhnuté českými a slovenskými architektmi a interiérovými dizajnérmi. Prihlásené diela sú zakaždým rozdelené do deviatich súťažných kategórií - Hlavná cena, Súkromný byt (novostavba), Súkromný byt (rekonštrukcia), Verejný interiér (kaviarne, reštaurácie a hotely), Verejný interiér (obchody, služby, školy a zdravotnícke zariadenia), Verejný interiér (kancelárie a coworkingové centrá), Cena novinárov, Cena Generálneho partnera VELUX a v neposlednom rade aj Cena ČSOB, ktorá je udelená na základe verejného hlasovania.  

Medzi nominovanými dielami sa pravidelne objavujú realizácie zo Slovenska, pričom nie je výnimkou ani ich víťazstvo v jednotlivých kategóriách. V predchádzajúcich ročníkoch bola ocenená napríklad Reštaurácia SOHO v Banskej Bystrici či Coworkingové centrum BASE, nachádzajúce sa v Jurkovičovej teplárni v bratislavskom downtowne. 

 

Kút 12. Zdroj: SKA

 

Slovenské interiéry uspeli aj v aktuálnom ročníku súťaže. V kategórii Verejný interiér I. (reštaurácie, kaviarne a hotely) si víťazstvo odniesla Reštaurácia Kút 12, ktorá sa nachádza v Banskej Bystrici. Medzi finalistov sa navyše dostala aj kaviareň GRÃO v Bratislave, ktorá sa v minulom roku ocitla aj medzi dielami nominovanými na ocenenie CE ZA AR 2022. Reštaurácia Kút 12 sídli v meštianskom dome na námestí SNP v Banskej Bystrici. Za návrhom interiéru stojí štúdio PHA.  

Vnútorné priestory novej gastroprevádzky boli navrhnuté so zámerom poukázať na jedinečnú architektúru meštianskeho domu z 15. storočia. K tomu slúžilo najmä ich očistenie od mnohých nánosov, vrátane nevhodne použitých materiálov a nepresvedčivých stavebných úprav. Výsledkom je príjemne pôsobiaci interiér, ktorému dominuje drevené vstupné schodisko a honosný bar, situovaný hneď vedľa vstupu. Zvyšok interiéru je ladený do nenápadných sivých tónov. Celkovú atmosféru podčiarkujú aj netypické svietidlá a zeleň.  

 

SOM STORE. Zdroj: D415.studio

 

Aj v kategórii Verejný interiér II. (obchody, služby, školy a zdravotnícke zariadenia) porotu najviac zaujal slovenský interiér. Konkrétne ide o priestory obchodu SOM STORE v Nivách v Bratislave, ktoré navrhlo štúdio D415. Multibrandový obchod SOM STORE zastrešuje rôzne značky od slovenských a českých dizajnérov. Architektonické riešenie priestoru je koncipované tak, aby každý dizajnér mal vlastný, rovnocenný oddelený priestor. Základným stavebným prvkom interiéru je surový sadrokartónový oceľový profil. Farebná paleta jednotlivých prvkov bola vybraná s cieľom nepútať na seba príliš veľkú pozornosť, vďaka čomu vyniknú predávané kolekcie.

 

Kloboucká Lesní. Autor: BoysPlayNice

 

Víťazom kategórie Verejný interiér III. (kancelárie a coworkingové centrá) sa stalo sídlo firmy Kloboucká Lesní v Bylniciach, ktorú navrhol ateliér MJÖLK ARCHITEKTI. Sídlo firmy je momentálne považované za najvyššiu českú drevostavbu, čo sa prirodzene odrazilo aj na podobe jej interiéru. Dominantou vnútorných priestorov sa stala drevená sedlová strecha, ktorá na rozdiel od tradičných striech tohto typu disponuje rozsiahlym presklením. Interiér je vzhľadom na vonkajšiu podobu objektu ladený do neutrálnych tónov a s pomerne rozsiahlym použitím dreva.  

 

Dom pri Zvonici. Zdroj: GMB

 

Čo sa týka súkromných interiérov, už tradične jednotlivým kategóriám dominovali najmä pražské byty. Jedno víťazstvo si však odniesol aj bratislavský projekt Dom pri zvonici od ateliéru GMB. Jedná sa o rekonštrukciu domu z 50. rokov 20. storočia. Projekt je príkladom spájania starého a nového. Autori interiéru totiž v jednej časti domu odhaľujú pôvodné prvky ako tehlové steny či drevený krov, v druhej naopak prinášajú úplne odlišné materiálové aj tvarové riešenie.  

 

(Interiér roku, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube