Author photoAdrian Gubčo 13.03.2020 10:40

Rezidencia Budyšínska vstupuje do finálnej fázy výstavby

Projekt Rezidencia Budyšínska bol v príprave dlhšiu dobu, pričom spustenie výstavby zdržiaval odpor časti okolitých obyvateľov. Ten sa však podarilo prekonať a dnes je už nový bytový dom v štádiu hrubej stavby. Kompaktnú lokalitu v blízkosti Vajnorskej ulice doplnil úplne bezkonfliktne a už teraz pôsobí, ako keby sem vždy patril.

Výstavba projektu sa spustila na začiatku minulého roka, potom, ako bolo potrebné až rozhodnutie Okresného úradu o neplatnosti stanoviska mestskej časti o neudelení stavebného povolenia. Mestská časť pritom argumentovala zhoršením kvality života lokálnych obyvateľov, hoci ich výhrady pôsobili skôr smiešne.

Medzičasom sa však výstavba rozbehla a dnes je dokončená hrubá stavba. Komorný, päťpodlažný objekt doplnil blok budovou v rovnakej miere, čím ho optimálne dotvoril. Blízke okolie je totiž charakteristické kompaktnou blokovou zástavbou z prvej polovice 20. storočia, kde je vhodné pristupovať s citlivosťou. Rezidencii Budyšínska sa to podarilo.

Developer K-Property, s.r.o. tu realizuje 23 bytov a 5 ateliérov. 5 bytov je jednoizbových, 8 dvojizbových, 6 trojizbových a 4 štvorizbové, k čomu sa pridávajú 3 jednoizbové a 2 dvojizbové ateliéry. Byty sú na všetkých podlažiach, prízemné majú predzáhradky vložené do zeleného vnútrobloku. Parkovanie je riešené v podzemnej garáži, kde je 42 parkovacích státí.

Investorovi sa s predajom celkom darí, v tejto chvíli ostávajú voľné posledné dva ateliéry, byty sú teda vypredané všetky. Štandard je na dobrej úrovni, byty disponujú veľkými oknami z hliníkových profilov,  predprípravou na exteriérové tienenie alebo podlahovým vykurovaním. Dispozície sú taktiež spracované veľmi logicky a racionálne, v čom vidno skúsenú ruku autorov budovy.

Tými sú architekti z kancelárie šujan_stassel, autori viacerých kvalitných realizácii rezidenčných komplexov – v poslednom období napríklad Malých Krasňan alebo Karloveského ramena, kde kancelária aj sídli. V praxi sa to odrazilo nielen na dobrých dispozíciách, ale aj na sviežom a modernom výraze, ktorí oživí dané prostredie.

Na budove sa v tejto chvíli už spustila realizácia zateplenia a fasád, zatiaľ sa tak nezdá, že by stavba meškala. Dokončenie je preto očakávané ešte v priebehu tohto roka. Rezidencia Budyšínska konečne po desaťročiach prinesie dopovedanie pôvodného bloku, ktorý mal takto podľa všetkého vyzerať vždy.

 

Rezidencia Budyšínska optimálne doplní blok a celú lokalitu. Zdroj: K-Property s.r.o.

 

Ide o jeden z väčšieho počtu projektov, ktoré v okolí Vajnorskej ulice vznikajú. O ďalšom som písal nedávno – o prestavbe niekdajšieho administratívneho objektu na Vajnorskej 21 na polyfunkčný projekt s bývaním, kanceláriami a občianskou vybavenosťou, ktorý je na veľmi dobrej architektonickej úrovni.

V príprave je aj tretí projekt v podobe domu na nároží Vajnorskej a Ulice Odbojárov, ktorý bol donedávna spojený so zločinným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Medzičasom však zmenil majiteľa a dnes ho vlastní firma blízka architektonickej kancelárii Compass, ktorá pracuje na redizajne projektu a jeho lepšom nastavení. Predpokladaná je vyššia kvalita architektúry, čo znamená, že Vajnorská získa ďalší kvalitný dom.

Podobu a stav ulice by mala veľmi ovplyvniť modernizácia Vajnorskej električkovej radiály, ktorá má priniesť, aspoň podľa dosiaľ zverejnených materiálov, radikálne zlepšenie kvality verejných priestranstiev, zvýšenie vizuálnej kvality ulice aj zefektívnenie verejnej dopravy. To povedie k nemalému zvýšeniu hodnoty bytov v bezprostrednom okolí. V konečnom dôsledku však predpokladám, že ani to nebude kľúčový prvok v zmene prestíže štvrte.

Tým bude až prestavba Istropolisu, jeden z najočakávanejších projektov v Bratislave. Doteraz nie je známe nielen to, ako bude masívny development vyzerať, ale ani kedy bude verejne predstavený. Definitívne nie je uzavretá ani otázka, či pôvodný Istropolis kompletne zanikne, hoci všetky náznaky svedčia práve o tom.

K doteraz známym informáciám patria slová investora Immocap Group, že v Novom Istropolise vznikne špičkové kultúrno-kongresové centrum, ktoré bude mať celomestský až celoštátny význam. Aby to developer potvrdil, pre spoluprácu na projekte oslovil popredných svetových expertov: urbanistický koncept spracúva kancelária KCAP, konkrétne kultúrnemu centru sa venujú špecialisti zo štúdia Charcoalblue. Z toho je zrejmé, že pôjde o jednu z nakvalitnejších kultúrnych sál v krajine (ak nie najkvalitnejšiu).

V poslednej dobe sa navyše hovorilo – a domnieval som sa tak aj ja – že tento projekt je spojený aj s plánom Vlády SR investovať 60 miliónov eur do výstavby významného kongresovo-kultúrneho centra. Načasovanie iniciatívy za kultúrne centrum v spojení s prípravou projektu, ktorý bude určite vnímaný kontroverzne, ak prinesie asanáciu pôvodného Istropolisu, nevyzeralo ako náhodné. Podľa mojich informácií z viacerých nezávislých zdrojov však ide skutočne o zhodu okolností.

To však nevylučuje, že sa Immocap bude o tieto peniaze uchádzať, čo by bola pre kvalitu projektu pravdepodobne veľmi dobrá správa. Ak na Trnavskom mýte skutočne vznikne špičková sála, ako aj miesto, kde sa budú konať významné medzinárodné kongresy, „nakopne“ to nielen okolitú štvrť, ale celé mesto.

Pre Vajnorskú to bude každopádne znamenať, že sa ocitne v priamom dotyku jedného z nových sub-centier Bratislavy. Investícia v tejto oblasti sa tak stáva jednou z najrozumnejších nielen z hľadiska developera, ale aj klienta. Odrážať to snáď bude aj ďalší development, ktorý sa tu bude v budúcnosti realizovať.

 

Fotografie z 1.3.2020. Pozrite si priebeh výstavby vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Fotografia z 1.3.2020
  • Fotografia z 1.3.2020
  • Fotografia z 1.3.2020
  • Zdroj: K-Property

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube