Author photoAdrian Gubčo 29.09.2021 17:47

Posledný deň dočasnej autobusovej stanice Bottova

Dnešok je posledným dňom prevádzky dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici. Bratislave slúžila takmer štyri roky. Kvôli jej umiestneniu bolo developerom HB Reavis zrekonštruované niekdajšie OC Bottova a vybudované boli nové nástupištia a výstupištia s efektným prestrešením. Rolu dočasnej stanice preberá definitívna stanica v projekte Nivy.

Dočasná stanica priniesla aj napriek krátkej prevádzke, pôvodne plánovanej len na tri roky, celkom slušný štandard. Okrem priestorov v zrekonštruovanom OC Bottova, ktorých súčasťou boli predajné pulty, toalety, niekoľko obchodných prevádzok, infotabule aj veľká grafika Bratislavy, vznikla aj séria dobre vybavených nástupíšť a výstupíšť. Tieto boli prestrešené konštrukciami s príťažlivými membránovými plachtami. Súčasťou vybavenia boli moderné elektronické tabule a sedenie. Povrch bol zhotovený z betónu, vhodného na vysokú záťaž.

To sa teraz končí. O 23:59 sa stanica na Bottovej definitívne zatvára a o 2:30 z nej odíde posledný spoj do Prahy. V tom čase už bude ale otvorená aj stanica nová a definitívna - v projekte Nivy. Nová stanica mala byť pôvodne odovzdaná už pred rokom, jej otvorenie však bolo odložené kvôli pandémii koronavírusu COVID-19. Vďaka svojmu vybaveniu a štandardu má ísť údajne o jednu z najmodernejších autobusovej staníc v celej Európe.

Medzičasom, pôvodnú stanicu čaká zánik. Ešte pri jej otvorení developer avizoval, že chce viacero prvkov zrecyklovať, vrátane betónových vozoviek alebo konštrukcií nad nástupisťami. O ich využitie údajne prejavilo záujem niekoľko slovenských miest. O ktoré ide, nie je známe. Faktom však je, že mnoho miest takouto úrovňou svojich staníc nedisponuje ani vo svojich snoch. Prípadné opätovné využitie by tak bolo vynikajúcim krokom.

Priestor okolia dočasnej stanice prešiel za krátku dobu jej prevádzky výraznými zmenami. V susedstve pribudlo hneď niekoľko výškových budov. Dokončený bol projekt Twin City Tower, vybudovaná bola Nivy Tower (obe HB Reavis), dokončená bola aj prvá etapa Sky Parku od Penta Real Estate. Z úplne zanedbanej lokality sa stala modernejšia časť mesta. Okolie je aj naďalej v štádiu intenzívnej prestavby – v Sky Parku rastie ďalšia rezidenčná veža a pracuje sa aj na projekte Metropolis od Mint Investments.

Zmenami prejde aj priestor dočasnej stanice. Na mieste staničnej budovy vznikne pravdepodobne rezidenčný projekt – premiérový v portfóliu developera. Bottova ulica sa obnoví, dotvorená má byť novou cyklotrasou a stromoradiami. Na druhej strane ulice, smerom ku Košickej a na mieste dnešných nástupíšť či parkovacích kapacít autobusov, zas vznikne mohutný kancelársky komplex Mlynské Nivy Košická. Jeho súčasťou má byť výšková dominanta.

Dočasná stanica Bottova tak odchádza do minulosti. Jej existencia bola krátkou, no celkom príjemnou kapitolou v rýchlom procese premeny bývalej priemyselnej časti Bratislavy na jej nové komerčné centrum. Nová autobusová stanica, projekt, ktorej je súčasťou, aj developmenty, ktoré na mieste dočasnej stanice vzniknú, už však prinesú úplne iné príbehy.

 

Pozrite si fotografie z priebehu premeny tejto časti mesta a výstavby Nív vo fotoalbumoch.  

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Dominik Jursa
  • 2017 vs. 2021

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube