Author photoMartina Gregová 05.04.2023 19:32

Návrat prírody do mesta aj špičkový verejný priestor. Americkí architekti ukázali, ako využiť prehliadaný potenciál vodných tokov

Projekt Wild Mile v americkom Chicagu je jedným z možných prístupov, ako navrhovať nábrežia zanedbaných vodných tokov uprostred miest. Spája v sebe ekologickú, vzdelávaciu aj rekreačnú funkciu a vďaka svojmu charakteru jednoducho nadviaže na okolitú zástavbu. Ide o súčasť trendu obnovy vodných tokov v ich pôvodnej podobe.

Autor: Dave Burk

Autor: Dave Burk

Podobne ako mnohé americké mestá, aj Chicago koncom 19. a začiatkom 20. storočia uvažovalo o brehoch riek, pretekajúcich cez mestá, len ako o priestoroch podporujúcich lodnú dopravu. Takéto zásahy síce výrazne uľahčili obchodovanie aj rozvoj priemyslu, no prakticky úplne eliminovali riečny biotop. Mestá tak síce mávajú vybudovanú fungujúcu lodnú infraštruktúru, no všetky oblasti medzi tým sú v podstate nevyužité. S úbytkom lodnej dopravy v posledných desaťročiach sa však čoraz častejšie vynára otázka, ako naložiť s týmito priestormi. k riešeniu problémupristúpili aj v Chicagu. 

Na ploche takmer 60.000 metrov štvorcových tak vznikol len pomerne nedávno rozsiahly ekopark s názov Wild Mile (Divoká míľa). Počiatky tohto projektu však siahajú až do roku 2017, kedy architektonická kancelária SOM (Skidmore, Owings & Merill) v spolupráci s organizáciou Urban Rivers umiestnila pozdĺž kanála North Branch plávajúcu záhradu s cieľom vytvoriť impulz pre budúcu rozsiahlejšiu výstavbu ekoparku. V neskorších fázach sa do projektu zapojilo aj samotné mesto a mnohé iné organizácie, ktoré pri jeho rozvoji zohrali kľúčovú úlohu. 

Už v čase uvedenia projektu v roku 2017 o ňom členovia Urban Rivers hovorili ako o prvom plávajúcom ekoparku daného rozsahu na svete. „V priebehu niekoľkých rokov dokončíme vyše kilometrový park, pozostávajúci z niekoľkých plávajúcich záhrad a zelených aj nezelených ostrovčekov. Jednotlivé funkčné segmety budú navzájom prepojené sieťou verejných chodníkov. Vybudované budú aj doky pre kajaky,” tvrdili členovia organizácie. Zámerom projektu bola už od začiatku najmä podpora prirodzeného biotopu v systéme mestských kanálov.

Galéria

  • Autor: Dave Burk
  • Autor: Dave Burk
  • Autor: Dave Burk
  • Autor: Dave Burk
  • Autor: Dave Burk
  • Autor: Dave Burk
  • Rozsah riešeného územia. Zdroj: Urban Rivers

Keďže ide o projekt zameraný na komunitu, v prvých rokoch po uvedení pilotného objektu sa organizácia spolu s architektmi snažila navnímať spätnú väzbu obyvateľov priľahlých oblastí. Uskutočnili sa celkovo tri komunitné stretnutia a do diskusie sa dalo zapojiť aj prostredníctvom web stránky. Prvý plávajúci chodník bol následne navrhnutý v roku 2020. Na jeho vybudovanie sa podarilo získať finančnú injekciu vo výške 1,6 milióna dolárov z mestského fondu a tiež viaceré príspevky od rôznych organizácií či firiem ako Patagonia alebo akvárium Shedd.  

Na základe spätnej väzby boli následne do návrhu implementované nielen oblasti samotnej zelene, ale aj mnohé rekreačné a vzdelávacie aktivity. Tie sú vďaka polohe samotného kanálu v súčinnosti s okolitými vzdelávacími a výskumnými inštitúciami. Vo svojej výslednej podobe tak projekt Wild Mile bude obsahovať napríklad vyhliadkové plošiny, umelecké inštalácie, zátoku na rybárčenie, športoviská či prírodný amfiteáter. 

Navrhnutý ekopark si kladie za cieľ budovanie komunity, pomáha čistiť vodný tok a podporuje živý ekosystém v širšom centre mesta Chicago. „Našou víziou je pomáhať vytvárať skutočne regeneratívne mestá, navrhnuté tak, aby obnovili prírodné prostredie v súlade s rozvojom a rastom miest,” objasňuje hlavný zámer Doug Voigt, partner pre urbanistický dizajn a plánovanie v štúdiu SOM. 

Ako členovia organizácie Urban Rivers sami tvrdia, Wild Mile sa môže stať príkladom pre iné mestá s nedostatočne využívanými priestormi v okolí vodných tokov. „V podstate sa snažíme napodobniť normálny okraj riečneho systému,” tvrdí Nick Wesley, spoluzakladateľ Urban Rivers. Keďže v posledných rokoch je ich priemyselné využitie na ústupe, tieto priestory vzbudzujú stále väčší záujem developerov. Aj v blízkosti existujúceho ekoparku už vyrastá obytný komplex. V návrhu jeho verejných priestorov sa však ráta aj s prepojením s Wild Mile.  

Keďže v súčasnosti projekt ešte stále nie je kompletne dokončený, jeho autori dúfajú, že sa im naň podarí získať aj dodatočnú finančnú podporu z grantov či iných finančných zbierok. „Dúfame, že to, o čo sa snažíme vo viacerých mestách, sa raz stane tak bežnou súčasťou urbanizmu miest, že ich obyvatelia zabudnú, že to niekedy bolo inak," uzatvára Nick Wesley. 

 

(wildmilechicago, Urban Rivers, SOM, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube