Author photoMartina Gregová 02.11.2023 21:00

Namiesto inžinierskej krabice solídnosť. České mesto ukazuje, ako má vyzerať kvalitná športová hala

Nové športové haly na Slovensku sú nezriedka banálnymi inžinierskymi stavbami bez akejkoľvek architektonickej kvality. Iný prístup volia české sídla, ktoré športoviská vnímajú ako svoju pýchu. Po výsledkoch medzinárodnej súťaže na novú podobu haly v Žatci prichádza spoza rieky Moravy ďalší príklad kultivovaného projektu, vhodne spolvytvárajúceho obraz mesta. 

Autor: Matěj Hošek

Autor: Matěj Hošek

Športové objekty, postavené v uplynulých desaťročiach na území Slovenska a čiastočne aj Česka, sa nezriedka vyznačujú prehnanou farebnosťou vnútorných priestorov a používaním výstredných fasádnych aj konštrukčných prvkov. Druhou alternatívou sú jednoduché inžinierske konštrukcie bez akejkoľvek výraznejšej architektonickej ambície. Vo výsledku to takmer vždy viedlo k nie príliš vydareným realizáciám, ktoré sa síce stali priestorovými dominantami mnohých lokalít a miest, no zriedkakedy v pozitívnom slovazmysle.  

Tento trend sa v poslednom období snaží vyvrátiť viacero miest. Vďaka spolupráci so štúdiami, ktoré víťazia v architektonických súťažiach, čoraz častejšie predstavujú nové atraktívne riešenia športových hál. Tie dnes omnoho viac zapadajú do lokality, v ktorej majú byť postavené, a prinášajú zaujímavé podnety pre ďalšie návrhy obdobných zariadení. 

V máji tohto roka boli napríklad vyhlásené výsledky súťaže na novú podobu športovej haly v Žatci. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 31 autorských kolektívov a víťazný návrh pochádza od španielskych architektov. Tí sa okrem riešenia vonkajších priestorov rozhodli na lokalitu nadviazať aj samotným tvarom objektu. Celý požadovaný program je totiž umiestnený pod jednu výraznú šikmú strechu. Nezvyčajné je aj materiálové riešenie objektu. Podľa návrhu by mali byť drevom potiahnuté nielen jeho fasády, ale aj takmer celá strecha. Súťaž však bola aj príkladom toho, že niekedy nemusí byť dôležitý len samotný víťazný návrh. Aj ostatné ocenené projekty môžu byť cennou ukážkou toho, ako možno obdobné objekty riešiť inde a s iným zámerom.  

Galéria

  • Autor: Matěj Hošek
  • Autor: Matěj Hošek
  • Autor: Matěj Hošek
  • Autor: Matěj Hošek
  • Autor: Matěj Hošek
  • Autor: Matěj Hošek
 

Zatiaľ čo v prípade Žatca zatiaľ poznáme len výsledky architektonickej súťaže, mesto Plzeň sa už teraz môže pochváliť športovou halou, ktorá v mnohom prekračuje zaužívané prístupy. Nové športovisko sa nachádza na okraji Plzne v blízkosti panelových sídlisk Bolevec, Lochotín a Košutka. Využívať ju môžu nielen amatérski obyvatelia týchto veľkých obytných súborov, ale aj profesionáli. Špičkové vybavenie haly totiž spĺňa všetky požiadavky pre profesionálny aj vrcholový šport. 

Hlavné priestory haly sú pomerne variabilné, čo znamená, že sa tu môže hrať basketbal, volejbal, bedminton, florbal, hádzaná aj množstvo iných športov. Okrem primárnej funkcie objekt disponuje reštauráciou a vlastným parkoviskom. Kapacitne počíta hlavná hala s 200 divákmi. Reštaurácia má kapacitu 85 návštevníkov.

Za návrhom stojí miestne štúdio ProjectStudio8. Z architektonického hľadiska ide o minimalisticky poňatú stavbu, ktorá sa skladá z dvoch základných hmôt, navzájom prepojených do jedného funkčného celku. „Obe hlavné hmoty stavby sme koncipovali odlišne: montovaný oceľový skelet športovej haly sme opláštili tepelnoizolačnými panelmi, murovaný a monolitický železobetónový objekt zázemia s plochou vegetačnou strechou je obložený omietkou a oceľovými perforovanými plechmi, ktoré slúžia aj ako zástena okien a zásobovacej rampy,” opisujú architekti.  

Čo sa týka riešenia vnútorných priestorov, aj tu prevláda najmä pohľadový betón. V niektorých častiach je betón doplnený o modré detaily, napríklad podlahu hlavnej haly či tribúnu. V interiéri sa ďalej objavuje aj svetlé drevo, ktoré prináša pomyselné teplo najmä do priestorov reštaurácie a menšej cvičebnej haly. Okrem betónu sú napokon priznané aj viaceré technické detaily, ako elektrické rozvody a potrubia. Na niekoľkých miestach sú stropy doplnené o akustické panely a výrazné kruhové svietidlá. 

Dôležitou súčasťou návrhu bola práca s modrozelenou infraštruktúrou. Zelená strecha, ktorá sa nachádza nad prvým podlažím hlavného objemu, pomáha zachytávať dažďovú vodu. Táto voda je neskôr využívaná v rámci objektu na zavlažovanie. Návštevníci majú k dispozícii vlastné vonkajšie parkovisko s kapacitou 52 státí. Inštalované boli aj stojany pre cyklistov, pretože hala sa nachádza v blízkosti viacerých cyklotrás. 

Návrh a následná výstavba Športovej haly v Plzni je výsledkom dlhodobej spolupráce architektonického štúdia ProjectStudio8 a mesta Plzeň. V minulosti sa architekti podieľali napríklad na projekte Paluba Hamburk či súbor mestských bytových domov určených najmä pre ohrozené skupiny obyvateľstva.  

České krajské mesto získalo atraktívne športovisko, ktoré nepotrebovalo žiadne veľké gestá na to, aby bolo na vysokej úrovni. Ide o dôkaz, že kvalitná architektúra nemusí byť drahá. Dôležitá je spolupráca s overeným pracoviskom aj dostatočný rozhľad (alebo aspoň dôvera) na strane investora. Pokiaľ tieto dva parametre nie sú splnené, realizované sú neveľmi príťažlivé haly za teoreticky oveľa vyššie sumy. Pre mestá, ktoré chcú ukázať, že im na občanoch a športe záleží, je to veľmi zlá vizitka. 

 

(eARCH, Archiweb, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube