Author photoMartina Gregová 29.01.2023 15:05

Unikátny štadión, ktorý spája kvalitnú architektúru s ekológiou. Nový športový stánok navrhnú architekti, známi aj z Bratislavy

Budovy štadiónov sú mnohokrát kritizované pre ich necitlivé zasadanie do mestského prostredia, veľké množstvo použitého stavebného materiálu či pre nie práve najekologickejšie konštrukčné riešenia. Štadión v dánskom Aarhuse je zasadený do mestského lesa a čoskoro prejde prestavbou. O projekte sa hovorí ako o štadióne, ktorý sa snaží splynúť so svojim okolím.

Zdroj: Zaha Hadid Architects

Zdroj: Zaha Hadid Architects

Staronový štadión v dánskom meste Aarhus je zasadený do mestského lesa Marselisborg. Lokalita je známa tým, že tu rastúce stromy dosahujú výšku až 47 metrov. Práve vďaka charakteru územia, ale aj primárneho konceptu, ktorý bol pri návrhu použitý, dostal štadión pomenovanie Aréna lesa. 

Existujúci štadión už viac nespĺňal štandardy potrebné na organizovanie veľkých podujatí. Za návrhom novej budovy stojí svetoznáme architektonické štúdio Zaha Hadid Architects, ktoré na projekte spolupracovalo s inžinierskou spoločnosťou Sweco a krajinnými architektmi Tredje Natur. V konkurencii 42 dánskych aj mezinárodných tímov obstál návrh najmä vďaka pochopeniu a interpretácii jedinečnej polohy štadióna. Ako architekti sami hovoria: „Navrhli sme štadión, ktorý sa nedá postaviť nikde inde ako v Aarhuse.” 

Jeho otvorenie je naplánované na rok 2026. Projekt by mal pokryť vyše 69.000 metrov štvorcových, vrátane samotného štadióna aj renovácie priľahlej budovy Stadionhallerne. Kapacita štadióna bude 20-25-tisíc divákov. Projekt pripravuje samospráva mesta Aarhus v mene miestneho tímu Gymnastikforening FC. Víťaza súťaže oznámilo mesto spolu s hlavnými sponzormi projektu – firmou Lind Invest a Salling Fondene. 

Galéria

  • Zdroj: Zaha Hadid Architects
  • Zdroj: Zaha Hadid Architects
  • Zdroj: Zaha Hadid Architects
  • Zdroj: Zaha Hadid Architects
  • Zdroj: Zaha Hadid Architects
  • Zdroj: Zaha Hadid Architects

Dizajn nového štadióna vychádza z princípu znovupoužitia materiálov z existujúcej budovy. Tým sa zníži dopad na životné prostredie a zároveň sa zvýši zážitok z historickej hodnoty stavby. Základný koncept návrhu je inšpirovaný vertikálnym rytmom okolitých stromov. „Návrh poníma nový štadión ako predĺženie lesa, ktorého vertikalita pokračuje vo verejných kolonádach štadióna a drevených rebrách jeho fasády. Tieto vertikálne gestá prechádzajú z lesa smerom k upravenému námestiu a do kolonád vonkajších aj vnútorných hál štadióna,” opisujú architekti zo Zaha Hadid Architects. 

Obdobne ako väčšina objektov navrhnutých architektonickým štúdiom, aj projekt štadióna v Aarhuse sa vyznačuje najmä organickými tvarmi a odľahčene pôsobiacimi konštrukciami. Z materiálového hľadiska bude na jeho výstavbu použitá kombinácia betónu, obsahujúceho recyklované kamenivo na stĺpy, recyklovanej ocele, použitej na nosníky, a dreva z miestnych certifikovaných trvalo udržateľných zdrojov na obklady fasády. Opätovné použitie komponentov nebude mať len pozitívny vplyv na životné prostredie, ale pomôže aj k lokálnemu ukotveniu projektu.  

„Náš návrh oslavuje hrdého ducha klubu a jeho význam pre mesto Aarhus. Vzdanie holdu architektonickému dedičstvu na mieste a jedinečnej prírode, ktorá ho obklopuje, bude slúžiť ako ústretové gesto pre verejnosť,” hovorí o projekte Ole Schrøder, partner v Tredje Natur. 

Aj napriek zložitej hierarchii drevených rebier na fasáde a streche je veľký horizontálny objem štadióna rozčlenený tak, aby spĺňal požiadavky na ľudskú mierku. Zároveň ponúka dostatok priestoru pre fanúšikov, zhromažďujúcich sa na priľahlých verejných priestranstvách. Okrem primárneho účelu by mal štadión ponúknuť aj priestory na iné rekreačné či kultúrne využitie. Využívaný tak bude aj mimo športových podujatí. „Štadión, ktorý poskytuje množstvo verejných priestorov na používanie 365 dní v roku, bude pre mesto medzníkom, ktorý zahŕňa najvyššie štandardy environmentálnej, ekonomickej a sociálnej udržateľnosti v každom aspekte svojho dizajnu a výstavby,“ povedal o projekte Gianluca Racana, riaditeľ ZHA. 

V prvej polovici roku 2023 je naplánované postupné uzatvorenie zmlúv a hľadanie dodávateľa. V druhej polovici následne prebehne projektovanie objektu. V nadväznosti na to sa začne s postupnou demontážou starého štadióna. Samotná výstavba bude prebiehať v štyroch fázach.  

Dánska architektúra sa dlhodobo vyznačuje využívaním ekologických princípov výstavby a používaním najmä lokálne vyrobených materiálov. Inak tomu nie je ani pri projekte štadióna v Aarhuse. Znovupoužitie materiálov z pôvodného štadióna je príkladným prístupom pri demolácii starého a následnej výstavbe nového objektu, najmä ak ide o tak veľkú hmotu. 

O projekte sa hovorí ako o štadióne, ktorý sa snaží splynúť so svojim okolím. Aj napriek obdivuhodnej snahe o naznačenie pokračovania lesa prostredníctvom vertikálnych drevených rebier je však na mieste otázka, či tak mohutná hmota, akou je budova štadióna, naozaj dokáže prirodzene zapadnúť do okolitého prostredia. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube