Author photoMartina Gregová 17.01.2023 19:13

Lepšie nábrežie a zachránené pamiatky. Projekt z Helsínk vracia priestor ľuďom

Prestavba južnej časti helsinského prístavu prinesie obyvateľom mesta novú kultúrnu oblasť. Víťazný návrh z architektonickej súťaže v sebe zahŕňa výstavbu nových štruktúr, ale aj ponechanie niektorých starých. Navyše, bude využívať obnoviteľné zdroje aj ekologicky získané materiály.

Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects

Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects

V horizonte niekoľkých rokov by mali architektonické štúdiá White Arkitekter a K2S Architects zrevitalizovať nedostatočne využívanú oblasť Makasiiniranta. Potvrdilo to ich nedávne víťazstvo v medzinárodnej súťaži, ktorá bola vyhlásená už v máji 2021. Riešené územie sa nachádza na pobreží helsinského južného prístavu. Vzniknúť tu má nové kultúrne centrum. Vyhlásenie súťaže nadväzuje na miestnu tradíciu využívania súťaží návrhov ako demokratického riešenia na revitalizáciu a vytváranie verejných priestorov.

Okrem toho, organizátori súťaže vyzvali obyvateľov mesta, aby sa aktívne zapojili do rozvoja a budúcnosti oblasti. Proces vytvárania hlavných požiadaviek pre súťažné návrhy teda zahŕňal aj dve fázy verejných konzultácií, počas ktorých obyvatelia predložili viac ako 2.000 pripomienok.

Súčasťou prestavby nebude len revitalizácia verejného priestoru v prístave, ale aj prestavba areálu nového Múzea architektúry a dizajnu. Jeho podoba bude predmetom samostatnej architektonickej súťaže, ktorej konanie je naplánované na rok 2023.

Galéria

  • Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects
  • Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects
  • Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects
  • Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects
  • Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects
  • Zdroj: White Arkitekter a K2S Architects

Areál Makasiiniranta má rozlohu vyše 83.000 metrov štvorcových. V súčasnosti je to jediná nedostatočne využívaná oblasť helsinského prístavu. Návrh prestavby nesie názov Saaret, čo v preklade znamená ostrovy. Cieľom transformácie je vytvoriť dobre integrovaný rozvoj lokality, ktorý v sebe bude spájať kultúrne aj trvalo udržateľné prostredie. 

Všetky súťažné návrhy museli zahŕňať klimaticky inteligentné a udržateľné konštrukčné metódy, ktoré by boli v súlade s cieľom mesta Helsinki byť uhlíkovo neutrálne do roku 2035. Autori víťazného návrhu tieto ciele splnia stavaním z materiálov ako sú drevo a recyklované keramické dlaždice, ale aj použitím recyklovaných stavebných dielov z budovy terminálu, ktorá bude zbúraná. Víťazný návrh navyše sľubuje aj zlepšenie mikroklímy oblasti a vytvorenie biologicky rozmanitých biotopov využitím priestoru na strechách. Súčasťou návrh je aj umiestnenie úľov, zeleninových a bylinkových záhrad.

Hlavným zámerom prestavby je vytvorenie niekoľkých verejne prístupných námestí, ktoré budú spájané sériou peších a cyklistických chodníkov. Pešia zóna sa napojí aj na okolité štvrte a existujúcu hlavnú cestu Laivasillankatu. Dôležitým bodom návrhu je ponechanie dostatočných výhľadov na neďalekú katedrálu Uspenski aj na Baltské more. „Nové budovy sú zakorenené v smeroch starej mestskej siete a prístavnej oblasti. Dôležité pohľady sú zachované a nové pohľady zarámované smerom k neďalekým pamiatkam," povedal o projekte partner K2S Architects Mikko Summanen.

Víťazný návrh zohľadnil tak historickú hodnotu, ako aj kultúrne prostredie oblasti. V areáli sa nachádzajú tri historické budovy - Stará tržnica, Olympia Terminal a budova Satamatalo. Vďaka svoju jedinečnému architektonickému výrazu a historickej hodnote sa autori návrhu prestavby rozhodli tieto budovy zachovať. Olympia Terminal a Satamalo by sa mali v budúcnosti premeniť na kultúrne inštitúcie. V ich priestoroch tak vznikne nové múzeum, galéria aj umelecké dielne. Budova Starej tržnice si ponechá svoj pôvodný účel a dôjde len k jej rekonštrukcii a doplneniu nových funkcií.

V areáli tiež pribudnú nové funkcie ako obchodné či kancelárske priestory, viacero reštaurácií aj hotel. „Náš návrh transformuje dnešnú prístavnú logistickú oblasť na živé verejné pobrežie. Je kombináciou rešpektu k súčasnej architektúre, bohatého adaptívneho opätovného použitia a bujnej krajinnej architektúry," dodal v závere Mikko Summanen.

Odborná porota vo víťaznom návrhu ocenila najmä dômyselné spracovanie dôležitých mestských pohľadov a tiež premyslené napojenie novej uličnej siete na tú pôvodnú. Aj napriek tomu, že návrh obsahuje vybudovanie úplne nových štruktúr, trvali architekti aj na ponechaní niektorých historických budov ako tržnica či jeden z terminálov. Tie však dostanú nové funkcie, vďaka ktorým lepšie podporia premenu bývalého prístavu na nové kultúrne centrum oblasti. Navyše návrh pracuje aj s obnoviteľnými zdrojmi a ekologicky získanými materiálmi. Obyvateľom mesta Helsinki tak projekt prinesie nielen architektonicky a urbanisticky hodnotný verejný priestor, ale aj klimaticky prospešný. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube