Author photoMartina Gregová 14.10.2022 18:11

Návod pre Zimný prístav: Development v znamení udržateľnosti a kvalitného verejného priestoru

Nábrežia sa so svojím jedinečným charakterom môžu stať dôležitou funkčnou súčasťou miest. Správny návrh verejných priestorov pozdĺž vodných tokov a plôch môže taktiež výrazne zvýšiť kvalitu mestského prostredia. Príkladom je aj návrh na novú podobu prístavu Darling v meste Sydney, ktorý kladie dôraz na udržateľnú stránku navrhovaných priestorov.

Zdroj: WAX Architectural Visualizations

Zdroj: WAX Architectural Visualizations

Koncom roku 2021 bola svetoznáma architektonická firma Snøhetta, v spolupráci s firmou Hassell, vyhlásená za víťaza medzinárodnej súťaže na znovuoživenie zóny Sydney Harbourside. Prístav, nachádzajúci sa v blízkosti centra mesta, sa v súčasnosti skladá z veľkej rekreačnej a pešej zóny. Jeho dôležitou súčasťou je novonavrhnuté veľké nákupné centrum Harbourside, divadlo IMAX, Austrálske národné múzeum, akvárium a tiež množstvo barov, reštaurácii a kaviarní. 

Developerom, ktorý stojí za budúcou prestavbou ikonického prístavu, je austrálska realitná spoločnosť Mirvac. Firma, založená v roku 1972, už 50 rokov výrazným spôsobom formuje austrálsku mestskú krajinu. Podieľala sa na mnohých rezidenčných a komerčných projektoch nielen v Sydney, ale aj v Perthe či Brisbane. Spoločnosť má v rámci rekonštrukcie prístavu v Sydney za cieľ dosiahnuť minimálne päť hviezdičiek hodnotenia Green Star a WELL. Vďaka tomu by sa projekt stal jednou z najudržateľnejších austrálskych štvrtí. Odhadované náklady na reaktiváciu Sydney Harbourside sa pohybujú vo výške približne 2 miliardy amerických dolárov. Očakáva sa, že výstavba novej podoby prístavu začne v roku 2023. 

Hlavným cieľom architektonickej súťaže bolo vytvoriť návrh, ktorý bude v sebe spájať komerčnú, voľnočasovú aj obytnú funkciu. Podľa víťaznej idey od Snøhetty by mala v prístave vzniknúť nielen 42-podlažná obytná veža, ale aj vyše 13.500 metrov štvorcových verejných priestorov. Súčasťou verejnej časti návrhu je nová podoba námestia Guardian, ktoré sa bude rozprestierať na vyše 3.000 metroch štvorcových. Novovzniknuté priestory sa budú v budúcnosti tiahnuť pozdĺž viac ako 240 metrov dlhej promenády. 

Galéria

  • Zdroj: WAX Architectural Visualizations
  • Zdroj: WAX Architectural Visualizations
  • Zdroj: WAX Architectural Visualizations
  • Nová podoba nákupného centra v Sydney Harbour. Zdroj: Mirvac Group
  • Obnova opery v Sydney. Autor: Daniel Boud

Rezidenčný mrakodrap, ktorá je súčasťou návrhu, bude okrem 350 luxusných bytov obsahovať aj 24.000 metrov štvorcových kancelárskych priestorov a 7.000 metrov štvorcových maloobchodných prevádzok. Po dokoknčení by tu malo vzniknúť 4.500 pracovných miest. Kancelárske priestory novej generácie budú vybavené inteligentnou technológiou na uľahčenie zvýšenej produktivity a flexibility priestorov. Všetky byty sú zas navrhované tak, aby spĺňali predovšetkým vysoké štandardy trvalej udržateľnosti, s cieľom dosiahnuť nulové emisie uhlíka.  

Súčasťou odbornej poroty, ktorá posudzovala návrhy modernizácie prístavu, bol okrem zastupiteľstva mesta Sydney aj vládny architekt Nového Južného Walesu. Návrh od architektonickej firmy Snøhetta presvedčil porotcov víziou vytvorenia miesta, ktoré spája ľudí. Dôležitou súčasťou konceptu je nielen vytváranie príjemných verejných priestorov, ale aj vhodné materiálové riešenie a tiež návrh rozsiahlej vegetácie, nadväzujúcej na miestny kolorit.  

Prvky prírodnej krajiny Sydney boli integrované do dizajnu v podobe vodných prvkov, pretekajúcich pieskovcom, rozsiahlych terás a produkčnej záhrady. V oblasti dizajnu si architekti chceli uctiť tradície a prírodnú krajinu, keďže pred tisíckami rokov v tejto oblasti žili domorodí ľudia. Terénne úpravy, umelecké detaily a aktivizácie sú naplánované tak, aby vytvorili oživenú oblasť, ktorá poskytne miestnym obyvateľom i návštevníkom silný pocit spolupatričnosti, komunity a vlastníctva. 

„Významná lokalita v Sydney má dlhú, bohatú a vrstvenú históriu, ktorá poskytuje jedinečný kontext pre architektúru svetovej triedy a vytváranie miest, ktoré inšpirujú tvorbu budúcich príbehov. Zámerom pre Harbourside je vytvoriť kontextový a nadčasový dizajn, ktorý je miestom pre všetkých," hodnotí riaditeľka Hassell Liz Westgarth. 

Obe spoločnosti, ktoré sa podieľali na formovaní štvrte, kladú dôraz na enviromentálnu stránku projektov s cieľom vytvárať udržateľné verejné aj súkromné priestory. Na návrhu sa okrem architektov podieľali aj záhradní architekti, interiéroví dizajnéri, umeleckí kurátori, produktoví a grafickí dizajnéri a tiež odborníci v sociálnej, environmentálnej aj finančnej oblasti. 

 

Verejný priestor štvrte. Zdroj: WAX Architectural Visualizations

 

Projekt reaktivácie Darling Harbour je súčasťou Dacade of Renewal, desaťročného programu renovácie, ktorý pracuje na modernizácii známych miest v najväčšom meste Austrálie. Súčasťou programu Decade of Renewal bola aj modernizácia ikonickej opery. Tá bola dokončená v júli 2022. 

Nábrežia sú dôležitým verejným priestorom mesta a častokrát aj jedným z ústredných prvkov jeho identity. Sú tiež kľúčové pre mestskú ekológiu a prírodné systémy. V súčasnosti nábrežia nielen vo svete, ale na Slovensku čelia naliehavým výzvam. Jednou z nich je nedostatok verejnej vybavenosti. Preto je dôležité prehodnotiť dizajn nábreží s cieľom vytvárať priestory, ktoré sa stanú fungujúcou, inkluzívnou a otvorenou súčasťou mesta. Návrh od svetoznámeho architektonického štúdia vytvára okrem komerčných a obytných priestorov aj verejné priestory mimoriadne vysokej kvality. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube