Author photoMartina Gregová 03.08.2022 17:10

Vzorová mestská štvrť, spájajúca bývanie, ekológiu a históriu: Cukrovar Modřany

V pražskej časti Modřany, na mieste, kde donedávna stál Modřanský cukrovar, vznikne ojedinelý projekt novej mestskej štvrte, ktorá má inšpirovať Európu - a to najmä v oblasti udržateľnosti. Areál pomenovaný po cukrovare bude odkazovať na históriu územia a v nasledujúcich desiatich rokoch prinesie Prahe takmer 800 bytov. Autorom koncepcie developmentu je česko-slovenský ateliér Chybík + Krištof.

Zdroj: Chybik + Kristof

Zdroj: Chybik + Kristof

Severský developer Skanska Reality sa už od začiatku netají ambíciou projektu, ktorý má najmä z pohľadu udržateľnosti slúžiiť ako referencia pre projekty spoločnosti v ostatných európskych metropolách. „Byty budú napojené na zdroje zelenej energie, dvoje rozvody vody umožnia voliť medzi pitnou a recyklovanou vodou, využijeme slnečnú energiu a ani kvapku dažďovej vody nenecháme odtiecť do kanalizácie,“ hovorí Petr Michálek, generálny riaditeľ Skanska Reality.

Výnimočnosť projektu spočíva v niekoľkých aspektoch. Obyvatelia novej štvrte tu nájdu prepracovaný systém hospodárenia s pitnou, dažďovou aj úžitkovou vodou a to vďaka priepustným povrchom, odvodňovacím chodníkom a vhodným terénnym úpravám. Ďalším príkladom hospodárnosti projektu je recyklácia vody priamo v areáli. Tzv. šedá voda sa tu vôbec po prvýkrát na českom trhu popri splachovaní toaliet môže využívať aj na pranie v automatických práčkach. Prebytočná dažďová voda neskončí v kanalizácii, ale poputuje do 19 akumulačných nádrží. Vďaka prémiovým technológiám a dômyselnému využitiu šedej, dažďovej i úžitkovej vody dôjde k úspore pitnej vody takmer o polovicu - až sedemdesiat tisíc kubíkov ročne.

Popri tom bude až 4-tisíc metrov štvorcových zelene zachytávať dažďovú vodu, zvlhčovať vzduch a zlepšovať mikroklímu. Súčasťou projektu sú aj zelené strechy, ktoré budú v niektorých objektoch naviac kombinované s technológiou fotomerických a fotovoltických panelov. Strechy budú zároveň využívané ako terasy na organizovanie rôznych spoločenských akcií pre obyvateľov bytových domov.

Medzi ďalšie aspekty udržateľnosti patrí opätovné využitie stavebnej sute pri výrobe betónových zmesí. Recyklovaný betón s názvom Rebetong zo stavebnej sute, ktorý Skanska vyvinula v spolupráci s českou spoločnosťou Erc-Tech, bude použitý zhruba na pätine konštrukcií. Celá štvrť je naviac koncipovaná ako pešia zóna. Garáže budú prístupné z hlavnej komunikácie a až 30% parkovacích miest počíta s nabíjačkou pre elektromobily.

Galéria

  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Situácia štvrte. Zdroj: Chybik + Kristof

Projekt na území niekdajšieho cukrovaru, ktorý hral dôležitú úlohu v živote miestnych obyvateľov viac ako sto rokov, je špecifický aj tým, že od počiatku vznikal za súčinnosti s miestnymi obyvateľmi. Do participačného procesu sa verejnosť mohla zapojiť už vo fáze architektonickej súťaže. Podnety miestnych nasmerovali architektov napriek zvýšeniu zastavanosti územia k redukcii výšky plánovaných blokov a uprednostneniu menších objektov v exteriéri. Nebyť podnetov od verejnosti, architekti by nenavrhli napríklad ani lodenicu, pretože by nevedeli, že sa v oblasti združuje veľké množstvo vodákov.

Súčasťou areálu bude okrem iného aj nové centrálne námestie s kaviarňami a obchodmi a tiež revitalizované nábrežie. „Záleží nám na podpore komunitného života. Chceme, aby sa ľudia mali kde stretávať a poznali svojich susedov. Dobré susedské vzťahy prispievajú k pocitu domova a zvyšujú kultúru bývania,“ hovorí manažér projektu Petr Dušta pre Forbes

Len nedávno sa spustila výstavba prvej etapy developmentu, ktorý je jedinečný svojou sofistikovanou modrozelenou infraštruktúrou a ašpiruje na vysoké hodnotenie v rámci environmentálnej certifikácie BREEAM. Prvá etapa ponúkne v dvoch samostatných blokoch 112 bytových jednotiek a 7 nebytových priestorov. Viac ako polovica bytov je už predaná. Vďaka udržateľným technológiám developer sľubuje citeľné úspory na prevádzkových nákladoch domácností. Dokončenie prvej časti projektu je plánované na rok 2024. 

Do jej výstavby investuje švédska spoločnosť približne 970 miliónov korún (39,3 miliónov eur). Celkové náklady na výstavbu mestskej štvrte by sa mali až vyšplhať na 10 miliárd českých korún (vyše 405 miliónov eur). 

 

Projekt sa napojí na existujúcu štruktúru a vytvorí atraktívnejšie nábrežie. Zdroj: Chybik + Kristof

 

Projekt modřanskej štvrte môže byť inšpiráciou hneď v niekoľkých aspektoch. Využívaním moderných technológií modrozelenej infraštruktúry sa síce zvýšia náklady na výstavbu, rapídne sa ale znížia náklady domácností počas užívania nehnuteľnosti. Taktiež sa prispeje k udržateľnejšej výstavbe, čo sa stáva stále atraktívnejším parametrom pri výbere nehnuteľnosti.

Ďalej princíp spolupráce medzi developerom, architektmi a samotnými obyvateľmi danej lokality prispieva k zvyšovaniu kvality prostredia a častokrát odhalí na prvý pohľad neviditeľné problémy či potreby danej lokality. V neposlednom rade, systém poloverejných priestorov, ktoré majú slúžiť obyvateľom mestskej časti a prispievať k zlepšovaniu komunitných vzťahov, je aspektom, ktorý výrazným spôsobom prispieva k spokojnosti obyvateľov objektov a zvyšuje kvalitu samotného bývania.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube