Author photoMartina Gregová 23.12.2022 12:10

Atraktívna štvrť namiesto prístavu. Slávny architekt rozšíri nábrežie moreplaveckého mesta

V oblasti bývalého veľtrhu, na hranici medzi morom a mestom, vyrastie nová mestská štvrť, ktorá poskytne obyvateľom talianskeho mesta Janov nové príležitosti na prácu a bývanie, ako aj kvalitné verejné priestory a dostatok zelene.

Zdroj: RPBW/OBR

Zdroj: RPBW/OBR

Cieľom projektu Waterfront di Levante je premeniť niekdajšiu zadnú časť prístavu v talianskom meste Janov na novú mestskú štvrť. Oblasť, v ktorej projekt vznikne, bola dlhé roky nedostatočne využívaná. Vďaka návrhu od svetoznámeho architektonického štúdia by sa mala stať plynulou súčasťou mesta a jedným zo základných orientačných bodov na pobreží Janova. Z urbanistického hľadiska dokonale zapadá medzi charakteristické črty aj mierku prostredia, v ktorom vzniká.  

Autorom tohto projektu je známa kancelária RPBW, na čele ktorej stojí jej zakladateľ a laureát Pritzkerovej ceny, architekt Renzo Piano. Spoločnosť sa na projekte podieľa od samého začiatku. Stoja za jeho návrhom a v súčasnosti pracujú aj na jeho zrealizovaní.  

Vo svojej finálnej podobe by nová mestská štvrť mala poskytnúť zmes verejných aj súkromných funkcií. V budúcnosti v nej vzniknú priestory na bývanie, kancelárie, obchody, nový prístav, ale aj študentské ubytovacie zariadenie či priestory na športové aktivity. „Ľudia tu budú žiť a pracovať. To je veľmi dôležité, pretože urbanita je spojená so zmesou funkcií, ktoré oživia oblasť 24 hodín denne,” povedal na margo projektu architekt Renzo Piano. 

Galéria

  • Zdroj: RPBW/OBR
  • Zdroj: RPBW/OBR
  • Zdroj: RPBW/OBR
  • Zdroj: RPBW/OBR
  • Zdroj: RPBW/OBR
  • Zdroj: RPBW/OBR

Dôležitou súčasťou projektu je aj návrh kvalitného verejného priestoru, ktorý má byť voči svojmu okoliu otvorený, inkluzívny a mal by vytvoriť nové príležitosti na socializáciu obyvateľov mesta. Navrhovaný je tak aj nový mestský park, ktorý sa bude rozprestierať na ploche viac ako 16.000 metrov štvorcových. Svojím návštevníkom poskytne nielen nové zelené plochy, ale aj fascinujúci výhľad na more. Po jeho dokončení bude tvoriť dôležité spojenie medzi mestom a prístavom.  

V rámci projektu vznikne aj nábrežná promenáda, ktorá bude slúžiť na peší pohyb i cyklistiku. Vo svojej podstate promenáda obnoví peší potenciál nábrežia a povzbudí k jeho využívaniu. Budovy, nachádzajúce sa na rozhraní mestského parku a nábrežnej promenády, budú mať transparentný charakter a aktívny, päť a pol metra vysoký parter. To posilní ich vizuálne aj funkčné prepojenie s exteriérovými priestormi a podčiarkne tak ich inkluzívnosť. Okrem toho, vyvýšený parter navodzuje pocit ľahkosti jednotlivých objektov.  

Celý development možno rozdeliť na päť funkčných celkov, ktorých cieľom je nielen vytvoriť bohatú zmes funkcií, ale aj zabezpečiť využívanie jednotlivých častí počas celého dňa aj roka. V prvej časti sa bude nachádzať športová hala. V nej sa budú konať rôzne predstavenia či športové a kultúrne podujatia. V druhej časti vznikne študentské bývanie a nový hotel. Tieto funkcie budú umiestnené v budove, ktorej výška je zákonom obmedzená na 23 metrov nad morom z dôvodu zníženia jej vizuálneho vplyvu na okolie.  

V ďalšej časti nájdu obyvatelia a návštevníci rezidenčný objekt a verejné priestory. Rovnako ako pri vyššie spomínanej budove, aj v tomto prípade bude maximálna výška objektov obmedzená na 23 metrov nad morom. V rezidečnom objekte sa bude nachádzať aj telocvičňa, coworkingové priestory či vyhliadková zóna. To vo veľkej miere zvýši exkluzivitu bývania v tomto komplexe. Zvýšné časti projektu tvoria menšie objekty a samotná pobrežná promenáda s parkom. 

Projekt Waterfront di Levante sa zaoberá témou prístavu tak, že začína od mesta. Postupne prestavia opustené oblasti bývalého veľtrhu na citlivej hranici medzi pevninou a morom, medzi mestom a prístavom. Ide o projekt mestskej regenerácie, ktorý premieňa to, čo bolo predtým zadnou časťou prístavu, na novú mestskú oblasť. Vypĺňa tak medzeru medzi mestom a morom, spôsobenú niekdajším rozvojom prístavu. 

Zámer tiež pracuje so zmenšovaním súčasnej zastavanosti územia približne o dve tretiny. Vďaka tomu vzniknú nové verejné priestranstvá, ktoré budú viac otvorené a priepustné. Využitie tohto princípu ďalej posilní vizuálne prepojenie medzi mestom a morom. Pre identitu slávneho moreplaveckého mesta, akým Janov historicky je, to je mimoriadne dôležité.

Koncepcia developmentu taktiež pracuje s viacerými univerzálnymi princípmi, ktoré možno replikovať aj inde. Dobrá mierka budov, kombinácia funkcií, permeabilita štruktúry, dôraz na peší a cyklistický pohyb, práca s výhľadmi a identitou či živý parter sú predpokladmi pre vznik príjemného prostredia. Ide tak o príklad aj pre iné mestá, kde sa staré prístavné a nábrežné zóny postupne menia. Patrí k nim aj Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube