Author photoMartina Gregová 09.02.2023 19:39

Ideálne vyplnená prieluka: Citlivé spojenie historickej a súčasnej architektúry s verejnoprospešnou funkciou

Kedysi kostol, dnes komunitné centrum slúžiace všetkým obyvateľom mesta. Aj napriek tomu, že pri dostavbe historickej budovy v škótskej metropole Edinburgh bol kladený dôraz na zachovanie významných interiérových prvkov aj pôvodných fasád objektov, architektom sa podarilo vytvoriť funkčné a moderne pôsobiace priestory.

Autor: Nanne Springer

Autor: Nanne Springer

Budova rímskokatolíckeho kostola v Edinburghu slúžila svojmu pôvodnému účelu od otvorenia v roku 1912 až do roku 2013. Niekoľko rokov po zatvorení kostola mesto vypísalo architektonickú súťaž, ktorej cieľom bolo premeniť túto historickú budovu na komunitné centrum a flexibilný pracovný priestor pod názvom Greyfriars Charteris Centre, ktorý má slúžiť všetkým miestnym obyvateľom. Celková investícia na rekonštrukciu a dostavbu bývalého kostola sa napokon vyšplhala na vyše 1,5-milióna eur.  

V architektonickej súťaži zvíťazilo lokálne štúdio Konishi Gaffney Architects. Následne boli architekti vyzvaní k tomu, aby zmenili vnímanie budovy kostola z uzavretej, no impozantnej historickej budovy na inkluzívny priestor. So zmenou funkcie automaticky prišla aj otázka prispôsobenia vnútornej dispozície objektu a vytvorenie jedného hlavného vstupu, ktorý bude dobre viditeľný z ulice.  

Pri svojom návrhu sa štúdio Konishi Gaffney rozhodlo zachovať čo najviac z pôvodného hmotového riešenia historických objektov, čo sa odrazilo na ich takmer neporušenej fasáde. V priečelí kostola došlo len k zväčšeniu okenných otvorov na prízemí a k výmene zasklenia všetkých okien, ktorá bola prevedená s cieľom zníženia tepelných strát.  

Galéria

  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer
  • Autor: Nanne Springer

Všetky novonavrhnuté časti v exteriéri aj interiéri architekti výrazne odlíšili od pôvodných objemov. Vďaka použitiu tohto princípu zároveň upriamili pozornosť na novú funkciu objektu. Najvýraznejším zásahom viditeľným zvonku bolo vyplnenie prieluky, ktorá po novom prepája dve historické budovy do jedného funkčného celku. Nový objem bol umiestnený medzi existujúcimi budovami s citom pre mierku aj materialitu okolitých stavieb. Od pôvodných kamenných štruktúr sa odlišuje svojou fasádou z terazzo panelov, ktorú dotvára sochársky reliéfny vzor. Jeho autorom je miestny umelec Steven Blench. 

Vďaka vyplneniu prieluky novým celistvým objektom ostala zachovaná uličná čiara, zvýraznil sa hlavný vstup do komunitného centra a dispozícia vo vnútri budov sa funkčne aj materiálovo prepojila. „Naším cieľom bolo racionalizovať a zjednodušiť vstup umiestnením recepcie a vstupnej haly do jednej úrovne s novým výťahom, ktorým sa pohodlne dostanete do všetkých podlaží,” objasňujú autori návrhu.  

V tejto novej spojovacej budove následne vzniklo presvetlené átrium, ktoré prechádza cez všetky tri podlažia objektu. Zároveň sa tu nachádza aj lobby, recepcia a výťah pre ľahký prístup do všetkých priestorov komplexu. Spodné podlažie zaberá rozľahlé co-workingové centrum a dve menšie zasadacie miestnosti. Prízemie je s druhým nadzemným podlažím prepojené aj rozsiahlym stupňovitým schodiskom s integrovaným sedením. To okrem základnej funkcie plní aj funkciu pobytového priestoru. Na hornom podlaží sa nachádzajú komunitné priestory, v ktorých je možné usporiadať väčšie podujatia.

V interiéri celého objektu dominuje svetlý americký javor, brezová preglejka a biela omietka. Vďaka zvolenej palete materiálov a zväčšeniu okenných otvorov vznikli presvetlené a príjemne pôsobiace vnútorné priestory. Zosvetlený bol aj tmavý mahagónový strop v hlavnej časti bývalého kostola vďaka využitiu špeciálnej techniky bielenia. Pôvodné prvky, vrátane stropných detailov, krucifixu a murárskych detailov, ostali nedotknuté. 

V celom objekte bolo pridané nové, úsporné LED osvetlenie a tiež tu bol nainštalovaný úspornejší vykurovací systém. Na južnú strechu nového objektu boli navyše umiestnené aj solárne panely. Architekti pri návrhu úzko spolupracovali aj s miestnymi špecialistami a spoločne vymysleli niekoľko jednoduchých, ale zato účinných konštrukčných detailov v interiéri budovy.

Prístavba a čiastočná prestavba historickej budovy bývalého kostola na komunitné centrum, ktorá vznikla v škótskom meste Edinburgh, je ukážkou citlivého prístupu k podobným zadaniam. Nové prvky v exteriéri aj v interiéri budov sú síce navrhnuté s jasným zámerom odlíšiť sa od pôvodnej hmoty objektu, no aj napriek tomu celkové hmotové a materiálové riešenie pôsobí harmonicky. Architekti sa navyše rozhodli ísť cestou zachovania významných pôvodných kostolných častí. Možno práve vďaka tomu vznikol nielen funkčný, ale aj honosne pôsobiaci interiér.  

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube