Author photoMartina Gregová 26.10.2023 20:15

Ekonomická cesta k špičkovému priestoru: Mestečko získalo miesto pre kultúru, zapojilo umenie

Kvalitný verejný priestor, slúžiaci širokej komunite, nemusí stáť obrovské peniaze. Príkladom je areál základnej umeleckej školy, ktorý mal byť pôvodne oplotený, napokon sa ale otvoril verejnosti. Vďaka zapojeniu umeleckej invencie sa zároveň stal jedinečným miestom, ktoré je ozdobou školy aj mesta. 

Autorka:  Alexandra Timpau

Autorka: Alexandra Timpau

Český a slovenský systém základných umeleckých škôl je v celosvetovom meradle unikátom a často je predmetom obdivu zahraničných expertov. Tieto inštitúcie sú v našich končinách neoddeliteľnou súčasťou vzdelávania. Aj napriek tomu často sídlia v budovách, ktoré si vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu či renováciu. V Česku sa s týmto problémom v súčasnosti pasujú o niečo lepšie ako my (hoci v Bratislave sa aktuálne ich stav prudko zlepšuje).

Napríklad mesto Pardubice nedávno zverejnilo výsledky architektonickej súťaže, ktorej cieľom bolo získať novú podobu miestnej ZUŠ. Mesto sa rozhodlo ísť ekonomicky náročnejšou, no oveľa prínosnejšou cestou. Namiesto rekonštrukcie podporí vzdelávanie žiakov vybudovaním úplne novej budovy. Tá po svojom otvorení pokryje všetky umelecké odbory a zaistí užívateľom nielen kvalitné priestory, slúžiace na výučbu, ale aj také, ktoré posilnia mestskú komunitu.

V menšom mestečku Pečky, ktoré sa nachádza v Stredočeskom kraji, sa rozhodli objekt základnej umeleckej školy zmodernizovať a zatraktívniť za pomoci ekonomicky menej náročného projektu. V spolupráci s architektkou Alžbětou Brůhovou tak vznikol projekt, ktorý zahŕňal prestavbu predpolia objektu. Oslovená architektka má na svojom konte už niekoľko realizácií, ktoré dočasne aj dlhodobo zlepšili verejné priestory vo viacerých mestách.

Galéria

  • Autorka:  Alexandra Timpau
  • Autorka:  Alexandra Timpau
  • Autorka: Alžbeta Brůhová
  • Autorka:  Alexandra Timpau
  • Autorka:  Alexandra Timpau
  • Autorka:  Alexandra Timpau
  • Autorka:  Alexandra Timpau

Ako autorka opisuje v sprievodnom videu, vytvorenom za účelom predstaviť projekt verejnosti, mesto ju oslovilo už pred pár rokmi. Prvotným zámerom bolo oplotenie celého areálu, zjednotenie vonkajšieho mobiliáru a prispôsobenie predpolia objektu jeho hlavnej funkcii - vzdelávaniu žiakov v oblasti umenia. Návrhu predchádzala séria stretnutí, na ktorých mesto ako zadávateľ predstavilo svoje požiadavky. Tie architektka postupne pretavila do výslednej podoby námestíčka.

To, čo sa napokon pred Základnou umeleckou školou v Pečkách podarilo vytvoriť, možno opísať ako ukážkové spojenie architektúry a umenia. Pôvodne neusporiadané priestranstvo bez jasne definovaného využitia sa vďaka novému prístupu premenilo na architektonicko-umelecké dielo, ktoré nemožno prehliadnuť.

Pôvodný zámer oplotiť pozemok sa pretransformoval do návrhu malej tribúny v tvare L. Tá pozemok z časti rámuje, z časti ponecháva otvorený, no v prvom rade umožňuje námestíčko využívať na usporadúvanie menších kultúrnych podujatí. Zvyšok mobiliáru, umiestneného na námestí, je navrhnutý v minimalistickom štýle a farebne ladí s tribúnou. Výrazná červená farebnosť je zároveň v kontraste so samotnou budovou aj s novou dlažbou položenou na celej riešenej ploche.

Najvýraznejšou priestorovou dominantou námestia sa popri tribúne stal červený 3D portál, ktorý slúži na osadenie opony a zároveň svojim umiestnením definuje javiskový priestor. Okrem toho možno tribúnu využívať ako oddychovú časť a tiež na premietanie, napríklad v prípade letného kina. Jednoduchý prvok tak zmultifunkčnil celý priestor. Zvyšný mobiliár bol navrhnutý v podobe stojanu na bicykle, odpadkových košov či ako prvky detského ihriska.

Dôležitou súčasťou námestia je aj mozaika, vytvorená z rôznofarebných kamenných dlaždíc. Jej autorkou je umelkyňa Adéla Součková. Mozaika nesie názov Had potkáva zebru, čo sa v minimalistickom stvárnení pretavilo aj do rozloženia jednotlivých dielikov dlažby.

Za relatívne malý peniaz tak vzniklo neprehliadnuteľné priestranstvo. „Projekt kultúrneho priestoru pred ZUŠ v Pečkách predstavuje nielen esteticky príťažlivé a účelne navrhnuté miesto, ale tiež vytvára živý a dynamický verejný priestor, ktorý posilňuje umeleckú a kultúrnu identitu mesta," zhŕňa Alžbeta Brůhová.

Vzhľadom na pomerne nízku ekonomickú náročnosť projektu a zároveň široké možnosti využitia môže byť realizácia z malého českého mesta Pečky príkladom aj pre iné areály podobného zamerania. Jednoduché kovové 3D prvky aj hra s mozaikou a farebnosťou pomohli vytvoriť unikátny verejný priestor, ktorý možno svojim spôsobom prirovnať aj k umeleckému dielu. Základná škola v Pečkách tak získala to, čo by si zaslúžila každá inštitúcia podobného typu.

Vzhľadom na žalostný stav mnohých objektov základných umeleckých škôl a ich areálov by bol takýto prístup viac než žiadaný aj u nás. Navyše, podobné zámery nie sú určené len žiakom a rodičom, navštevujúcim umelecké školy, slúžiť môžu aj ostatným obyvateľom mesta. Potvrdzuje sa tak súčasný prístup, ktorý vychádza z presvedčenia, že vzdelanie by nemalo byť exkluzívne, ale byť otvorené čo najširšej verejnosti. 

 

(eARCH, alzbetabruhova, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube