Author photoMartina Gregová 17.10.2023 21:15

Crème de la crème slovenskej architektúry. Pozrite si diela, ktoré zabojujú o prestížnu európsku cenu

Nominácie na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru alebo Mies van der Rohe Award sú prierezom toho najlepšieho, čo za posledné roky vzniklo na poli slovenskej architektúry. Kým väčšina ostatných ocenení sa sústredí len na diela v rámci krajiny, v tomto prípade sa hodnotia realizácie prakticky v celej Európe. Domáca tvorba sa tak môže konfrontovať s aktuálnymi medzinárodnými trendami a demonštrovať svoju úroveň v medzinárodnom kontexte.

Zdroj: Maxime Delvaux, Mgr. art. Peter Čintalan Dynameet 01, Dominik Jursa/ YIM.BA

Zdroj: Maxime Delvaux, Mgr. art. Peter Čintalan Dynameet 01, Dominik Jursa/ YIM.BA

Aj tento rok Slovenská komora architektov, v spolupráci s dvoma nezávislými expertmi, menovanými Nadáciou Miesa van der Rohe, nominovala niekoľko slovenských diel, ktoré sa budú uchádzať o získanie Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru. EUmies Awards je vo všeobecnosti považovaná za najprestížnejšie architektonické ocenenie, udeľované na území európskeho kontinentu. Cenu od roku 1987 udeľuje raz za dva roky Európska komisia, Európsky parlament a Nadácia Miesa van der Rohe v Barcelone.  

V tomto ročníku ocenenia bolo nominovaných celkovo 362 diel z 38 európskych krajín. Slovenskú architektúru bude zastupovať šesť realizácií. Všetky diela boli zároveň v minulosti ocenené aj u nás, či už prostredníctvom Ceny za architektúru CE ZA AR alebo prostredníctvom Ceny Dušana Jurkoviča.  

 

Vila Bôrik. Autor: Maxime Delvaux

 

Spomedzi viacerých naozaj kvalitných rodinných domov, ktoré sa za posledné roky postavili na území Slovenskej republiky, sa Slovenská komora architektov rozhodla nominovať na cenu EUmies Awards Vilu Bôrik, ktorá sa nachádza v Žiline. Toto dielo v minulom roku bodovalo aj v rámci ocenenia CE ZA AR. Za návrhom Vily Bôrik stojí architektonické štúdio PLURAL. Na prvý pohľad strohá architektúra v sebe ukrýva hneď niekoľko priestorových aj materiálových kvalít. „Priznávam, že som očakával kvalitné, ale strohé a intelektuálne dielo, v ktorom by som však netúžil bývať. Výsledok bol prekvapivo úplne opačný,“ povedal na margo rodinného domu v Žiline Igor Marko, člen poroty CE ZA AR 2022. 

 

Bunky Jelšava. Autor: Miroslav Šestina

 

V rovnakom ročníku prestížneho slovenského ocenenia získalo prvenstvo v jednej z kategórií aj ďalšie unikátne dielo, ktoré je dnes zároveň nominované na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru - Bunky Jelšava. Ubytovací priestor je súčasťou kaštieľa Coburgovcov a za jeho návrhom stoja architekti Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký a Lenka Borecká z ateliéru 2021. Bunky sú unikátnym príkladom toho, ako jemné zásahy môžu priniesť vysokú hodnotu, aj keď proces obnovy objektu ešte nie je ani zďaleka na konci. Vďaka bunkám architekti sprístupnili verejnosti aspoň časť kaštieľa v jeho dnešnom stave. Je možné zažiť ho bez príkras a pri opätovnej návšteve snáď pozorovať posun v rekonštrukcii. 

 

Hrad Uhrovec. Autor: Mgr. art. Peter Čintalan Dynameet 01

 

O ročník skôr bodovala v Cene za architektúru aj ďalšia rekonštrukcia – Hrad Uhrovec, konkrétne obnova jeho hospodárskej budovy. Za touto pozoruhodnou realizáciou, ktorá bola dokončená v roku 2020, stojí Martin Varga, Martin Kvikovský a Pavol Paulíny. Obnova hospodárskej budovy hradného komplexu nebola len významným míľnikom pri jeho ďalšej rekonštrukcii, zároveň nastavila aj nové kritériá pamiatkovej obnovy v celom regióne. „Hrad Uhrovec je exemplárnym príkladom v prístupe pamiatkovej obnovy spoločného historického dedičstva. Nasadenie architektov, ako aj celého realizačného tímu, je v tomto prípade vnímané až ako životné poslanie,” opísala dielo odborná porota v rámci udeľovania cien CE ZA AR 2021.

  

Mestský úrad Leopoldov. Autorka: Martina Radošovská

 

Ďalším dielom, ktoré sa dočkalo pocty reprezentovať slovenskú architektúru za hranicami republiky, je Mestský úrad v Leopoldove. Za jeho návrhom stojí ateliér zerozero. Ide o jedinečný príklad rekonštrukcie a dostavby existujúcej budovy mestského úradu, ktorá však bola doplnená o nové funkcie aj verejný priestor v ich okolí. Nová podoba komplexu vzišla z jednej z najväčších architektonických súťaží na verejnú budovu, vyhlásenú od vzniku Slovenskej republiky. 

Svoje zastúpenie medzi nomináciami má aj Bratislava. Šesticu vybraných diel dokonca uzatvárajú hneď dve diela, postavené na území hlavného mesta - Rekonštrukcia, dostavba a modernizácia areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave a Konverzia Národnej kultúrnej pamiatky Jurkovičovej teplárne

 

SNG. Autor: Dominik Jursa/ YIM.BA

 

Za návrhom Rekonštrukcie, dostavby a modernizácie Slovenskej národnej galérie stojí Ateliér BKPŠ. SNG v tomto roku rovnako získala cenu CE ZA AR 2023, a to v kategórii Fenomény architektúry (ako aj Patrón architektúry). Ide totiž o jeden z najdôležitejších projektov v oblasti kultúrnych stavieb, ktorý bol za posledné roky (resp. desaťročia) na našom území úspešne dokončený.

Novozrekonštruovaný areál SNG priniesol výrazné rozšírenie výstavnej plochy – až o 5-tisíc metrov štvorcových, zmodernizovanú kinosálu, multifunkčnú halu, modernú knižnicu, archív, úplne nový depozitár, reštaurátorské dielne a ateliéry, obnovenú administratívu, kaviareň, kníhkupectvo či upravené verejné priestory, vrátane nádvoria. Spoločne tvoria jedinečný a vzájomne previazaný areál, ktorý dobre reaguje na okolité mestské prostredie.   

 

Jurkovičova Tepláreň. Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

 

Posledným nominovaným dielom je Konverzia Národnej kultúrnej pamiatky Jurkovičovej teplárne. Tá bola v minulom roku okrem Ceny Dušana Jurkoviča nominovaná aj na cenu CE ZA AR 2022 v kategórii Občianske a priemyselné stavby, a tiež sa dostala aj do užšieho výberu poroty v rámci ocenenia INSAID AWARDS v kategórii Občiansky interiér. Na víťazstvo napokon premenila Cenu Dušana Jurkoviča.

Za návrhom konverzie Jurkovičovej teplárne stojí Martin Paško a tím DF Creative Group, ktorí k rekonštrukcii pristupovali s cieľom zachovať pôvodné časti pamiatky - napríklad štruktúru strechy, reštaurovaný žeriav či pamiatkovo chránené násypníky uhlia a pôvodné tehlové steny. Vďaka tomuto prístupu vznikol jedinečný interiér, ktorý necháva vyniknúť historickým konštrukčným detailom a dopĺňa ich novými konštrukciami, ktoré majú jasne odlíšiteľnú štruktúru. 

Ako jednotlivé diela obstoja v naozaj silnej európskej konkurencii, sa dozvieme v januári 2024, keď sedemčlenná odborná porota zverejní výber 40 diel, ktoré postúpili do užšieho výberu. Faktom ostáva, že ide o mimoriadne realizácie, ktoré si bezpochyby zaslúžia medzinárodnú pozornosť.  

 

(EUmies Awards, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Vila Bôrik. Autor: Maxime Delvaux
  • Bunky Jelšava. Autor: Miroslav Šestina
  • Hrad Uhrovec. Autor: Mgr. art. Peter Čintalan Dynameet 01
  • Mestský úrad Leopoldov. Autorka: Martina Radošovská
  • SNG. Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Jurkovičova Tepláreň. Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube