Author photoAdrian Gubčo 02.05.2019 10:10

Construction update: Bory Bývanie, 6.4.2019 & 25.4.2019

Nová bratislavská štvrť Bory od developera Penta Real Estate rastie a priebežne sú z nej ohlasované novinky – okrem predstavenia tretej a štvrtej etapy bol napríklad ohlásený zámer ubytovacieho zariadenia pre zdravotnícky personál novej nemocnice, ktorá je taktiež vo výstavbe. Okrem toho je pred dokončením prvá etapa rezidenčnej časti Borov, kým druhá etapa už začína viditeľne rásť.

Prvé bytové domy v rámci štvrte vznikajú severozápadne od nákupného centra Bory Mall, na západnej strane uvažovanej hlavnej triedy budúcej zóny. Realizácia sa spustila v roku 2017, v týchto týždňoch sa majú začať odovzdávať prvé byty.

Prvá etapa Borov má podobu riadkovej zástavby pozostávajúcej z deviatich bytových domov so piatimi až šiestimi nadzemnými podlažiami, ktoré medzi sebou vytvárajú akýsi líniový park. Pôvodne bolo v pláne vybudovať desať domov, pre problémy s pozemkami je však výstavba desiateho domu odložená.

Prvá etapa Bory Bývanie ponúkla 340 bytov, ktoré sa podarilo developerovi predať všetky. Klienti reagovali na vcelku priaznivé ceny, ktoré však zodpovedali periférnej lokalite, priemernému štandardu (okrem strešných penthousov s vyšším štandardom) alebo absencii vybavenosti priamo v rámci sídliska – túto potrebu má suplovať blízke nákupné centrum. Benefitom má byť samozrejme aj zelená časť projektu, kde bude detské ihrisko, ihrisko na crossfit, gril či bežecká dráha. Parkovanie je riešené v podzemí, ale do veľkej miery aj na teréne po obvode zóny, vybudovaných bolo 466 parkovacích miest.

Architektúra projektu je pomerne jednoduchá, vzdialene pripomína úspornú verziu mimoriadne úspešného projektu Penty Pri Mýte. Okrem urbanistickej kompozície a podobnej mierky je to dané aj použitím tieniacich paravánov na balkónoch, hoci v ďaleko menšej miere. Tie sa však zatiaľ na domoch neobjavili, aj keď stavebne je už projekt viacmenej dokončený. Architektom prvej fázy je kancelária ADOM M Studio.

 

Prvá etapa Bory Bývanie

 

Kým na prvej fáze prebiehajú už posledné dokončovacie práce, súvisiace najmä so sadovými úpravami, v prípade druhej sa pracuje na výstavbe prvých nadzemných podlaží. Druhá obytná časť mohutného developmentu vzniká na západnom okraji Borov, ktorý už patrí pod Devínsku Novú Ves. Pôvodne tu mali stáť retailové jednotky, z toho však zišlo.

Aj druhá fáza Borov má charakter rozvoľnenej zástavby v parku s riadkami doskových domov po okraji zóny a s bodovými domami v jej centrálnej časti. Jadrom projektu je akési námestie s jazierkom, do ktorého bude orientovaná drobná občianska vybavenosť.

Celkovo by malo vzniknúť až osemnásť domov s maximálne šiestimi nadzemnými podlažiami, ktoré prinesú takmer 600 bytov, v ponuke je prvých deväť s 287 jednotkami. Štandard je takmer zhodný s prvou etapou, odlišnosti vyplývajú najmä z odlišného urbanizmu jednotlivých fáz, kde druhá zväčšuje objem zelene aj vybavenosti. Na druhej strane, horšia je dostupnosť do nákupného centra. Development bude obslúžený 405 parkovacími miestami.

V prípade druhej etapy Bory Bývanie sa menili aj architekti, keď v internej architektonickej súťaži zvíťazili Vallo Sadovsky Architects. V duchu ich tvorby sú navrhnuté domy jendoduché, no elegantné, s výrazným dôrazom na úroveň okolitých verejných priestranstiev a kontakt s nimi.

Pre návrh exteriéru bola oslovená kancelária LABAK, ktorá stojí za úspešnými parkovými úpravami napríklad v Slnečniciach. Cieľom architektov bolo vytvoriť podmienky pre rozvoj akejsi miestnej komunity, k čomu majú slúžiť ďalšie ihriská či „promenáda“ v blízkosti centrálneho jazierka (v skutočnosti ide o retenčnú nádrž).

Developer očakáva, že hrubú stavbu dosiahnu rozostavané domy už v druhom kvartáli tohto roka, čo je azda mierne optimistické, samotné dokončenie a kolaudácia sú predpokladané až v treťom kvartáli roka 2020, čo je reálnejší termín. Budúci majitelia by tak mohli sťahovať do konca budúceho roka. Detaily toho, kedy sa začnú budovať aj ďalšie časti druhej fázy, známe nie sú.

 

Druha etapa Bory Bývanie

 

O Boroch bolo v uplynulých dňoch povedané dosť, stačí len zopakovať, že svojim predpokladaným rozsahom pôjde v budúcnosti o jednu z najväčších novovybudovaných bratislavských štvrtí. Na zelenej lúke vzniká urbanistická štruktúra, ktorá by mohla byť príkladná a predstaviť aktuálny spôsob uvažovania o meste. Nanešťastie, nestalo sa tak, a je zreteľné, že plánovanie oveľa viac ovplyvňujú aktuálne ekonomické potreby a modely.

Hoci z pohľadu developera s menším okamžitým ziskom, ale nepochybne s väčším dlhodobejším by bolo postupovať podľa vedomej urbanistickej vízie založenej na hustejšej zmiešanej mestotvornej štruktúre s dôrazom na kvalitné verejné priestranstvá, verejnú dopravu a dostupnosť vybavenosti. Dnes je tento cieľ narušený budovaním Borov skôr v duchu modernizmu.

Ten však predsa len postupne opúšťame aj na Slovensku a mnohí developeri hľadajú spôsoby, ako v zastaraných slovenských normách vytvoriť plnohodnotné mestské prostredie. Budúcnosť patrí práve takým projektom, ktoré to zvládnu najlepšie, kam budú smerovať aj najbonitnejší klienti. Bory budú v Bratislave s nízkou dostupnosťou bývania nepochybne komerčne úspešné, sotva však budú patriť ku vzorovým projektom.

Hoci chyby sa už spravili, ešte stále sa môže stať štvrť oveľa lepšou. Zasiahnuť by mal Metropolitný inštitút Bratislavy, ktorý má byť garantom vysokej kvality budúceho rozvoja mesta.

 

Pozrite si viac fotografií Borov vo fotogalérii

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • I. etapa, 25.4.2019
  • I. etapa, 25.4.2019
  • I. etapa, 25.4.2019
  • I. etapa, 25.4.2019
  • I. etapa, 6.4.2019
  • I. etapa, 6.4.2019
  • I. etapa, 6.4.2019
  • II. etapa, 6.4.2019
  • II. etapa, 6.4.2019
  • II. etapa, 6.4.2019
  • II. etapa, 6.4.2019
  • I. etapa. Zdroj: Penta Real Estate
  • II. etapa. Zdroj: Penta Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube