Author photoAdrian Gubčo 03.04.2020 10:40

Vydanie záväzného stanoviska trvá neúmerne dlho, má sa to zmeniť

Vydanie záväzného stanoviska od podania žiadosti po zverejnenie, úvodného štádia povoľovacieho procesu, trvá v priemere 275 dní. Pre developerov však ide o nutný predpoklad pre spustenie územného konania. Magistrát Hlavného mesta chce prijať opatrenia, aby sa tento čas skrátil na 60 dní.

Ako vysvetľuje Inštitút urbánneho rozvoja (IUR) vo svojom stanovisku, každá stavba na Slovensku prechádza územným a stavebným konaním, ktorému predchádza vydanie záväzného stanoviska obce (v prípade väčších projektov aj posudzovanie vplyvov na životné prostredie – EIA). V tomto sa overuje súlad projektu s územným plánom obce alebo mesta.

IUR pripomína, že stavebné úrady vyžadujú niekedy aj stovku stanovísk, vydanie záväzného stanoviska však tvá v Bratislave najdlhšie. V roku 2019 vydal Magistrát hlavného mesta celkom 318 záväzných stanovísk (ak nie je zarátaná jedna formálna oprava). Z tohto počtu sa len 113 stanovísk týkalo výstavby nových bytov či apartmánov. Ostatné rozhodnutia súvisia s infraštruktúrou alebo rekonštrukciami. Väčšina stanovísk posudzovala rodinné domy a len 27 bolo určených projektom s 10 a viac bytmi (alebo apartmánmi). Z uvedených 27 stanovísk bolo 10 nesúhlasných.

„Dôležité je, koľko bytových jednotiek či apartmánov bolo povolených alebo nepovolených. Tieto údaje vytvárajú určitú ‚štartovaciu čiaru‘ pri povoľovaní nových bytov,“ hovorí Juraj Suchánek, výkonný riaditeľ IURu. „Nie všetky projekty skončia úspešne. V praxi sa stáva, že niektoré projekty, ku ktorým bolo vydané kladné záväzné stanovisko, neprejdú celým povoľovacím procesom, či budú pozastavené z iného dôvodu,“ doplnil J. Suchánek.

V roku 2019 prostredníctvom záväzných stanovísk Bratislava súhlasila so vznikom 3.051 bytových jednotiek a 221 apartmánov. Nesúhlasné stanoviská boli vydané pre 350 bytových jednotiek a 441 apartmánov.

Na to všetko IUR dodáva, že pre stanoviská, ktoré sa vyjadrovali k bytom a apartmánom bola priemerná doba od podania žiadosti po zverejnenie stanoviska 275 dní. Medián predstavoval 227 dní, teda viac ako sedem mesiacov. „Je potrebné pripomenúť, že stále ide len o jedno z desiatok stanovísk a po jeho vydaní čaká projekty zvyšná časť povoľovacieho procesu. Aj táto dlhá doba má vplyv na vysoké ceny bytov v Bratislave,“ vysvetľuje J. Suchánek.

 

Prehľad počtu vydaných záväzných stanovísk. Zdroj: Inštitút urbánneho rozvoja

 

Podľa IURu nie sú s dĺžkou konania spokojní nielen developeri, ale ani samotné Hlavné mesto. Preto na základe analýz navrhlo v procese spracovania  a vydávania záväzných stanovísk viaceré zlepšenia. Tým kľúčovým je elektronické podávanie a spracovanie žiadostí o vydanie stanoviska.

Ako to funguje, predstavil Juraj Suchánek už na nedávnych pracovných raňajkách spoločnosti Atrios, kde vysvetlil, že doteraz papierová dokumentácia „putovala“ po jednotlivých oddeleniach Magistrátu, ktoré sa k predloženým materiálom vyjadrovali. Teraz by však mali všetky podklady obdržať naraz, čo by malo eliminovať časové prestoje počas „putovania“ a viesť k rýchlejšiemu vydávaniu stanovísk.

„Výrazným pozitívom elektronizácie je aj skutočnosť, že magistrát dokáže priebežne prijímať a spracovávať žiadosti aj v tomto krízovom období,“ pochválil mesto J. Suchánek. Systém zatiaľ nefunguje dokonale, údajne je problém s veľkými projektami s obsiahlou dokumentáciou, potenciál pre zlepšenie situácie tu však je.

Juraj Suchánek však upozorňuje, že je to stále len prvý krok k výraznejšiemu posunu.  „V každom prípade, nová vláda stojí pred náročnými úlohami. Výstavba výrazne väčšieho počtu bytov, či už sociálnych, nájomných s regulovaným nájmom, s komerčným nájmom, alebo na predaj, si vyžaduje zásadné zmeny v celom reťazci plánovacích a povoľovacích procesov.“ Jednou z kľúčových výziev tak ostáva zmena Stavebného zákona, resp. prijatie Zákona o výstavbe a Zákona o územnom plánovaní.

Nové vedenie Ministerstva dopravy a výstavby avizovalo, že nové zákony plánuje skutočne prijať, hoci s určitými úpravami. O aké presne by malo ísť, zatiaľ minister neupresnil. Z náznakov sa však zdá, že si je vedomý prieťahov v konaniach a chce celý systém zjednodušiť.

Výrazné urýchlenie povoľovacích procesov je jednou z hlavných výziev súčasnosti, keďže dôsledkom krízy po vypuknutí pandémie koronavírusu bude pravdepodobne aj veľká bytová núdza a ďalšie zhoršenie dostupnosti bývania. Okrem toho, je celkom možné, že sa zmenia preferencie klientov, ktorí budú uprednostňovať bývanie v rodinnom dome na predmestí, čomu treba predchádzať rozsiahlejšou výstavbou dostupných bytov v meste.

Ak sa však nič nezmení, situácia bude v tomto smere aj naďalej zúfalá. Práve v takýchto situáciách mesto a krajinu dobieha minulá neschopnosť a neochota riešiť štrukturálne problémy. Ak rýchlo nepríde k zásadnejším zmenám, slovenská metropola môže stáť pred obrovskými problémami – ešte väčšími, ako už má teraz.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube