Author photoMartina Gregová 21.11.2023 19:27

Unikátny projekt pre ľudí v núdzi. Slovenské mesto získalo výnimočné zariadenie, spájajúce pomoc s kvalitnou architektúrou

Oblasť sociálnej pomoci je na Slovensku zanedbaná, zvlášť keď sa jedná o ľudí bez domova. O to prekvapujúcejší je atraktívny projekt z možno najvyspelejšieho mesta na Slovensku, kde vzniklo Centrum pomoci človeku. Nachádza sa na na mieste, kde ešte donedávna chátralo niekoľko hospodárskych objektov. Ich rekonštrukcia priniesla dôležité služby aj kvalitnú architektúru. 

Autor: Tomáš Manina

Autor: Tomáš Manina

Trnavská arcidiecézna charita prednedávnom otvorila a širokej verejnosti predstavila nové Centrum pomoci človeku. Ide o unikátny projekt, zameraný na starostlivosť o ľudí bez domova. Podobných realizácií síce na Slovensku nájdeme hneď niekoľko, to v Trnave je však výnimočné aj po architektonickej stránke. Na vypracovanie návrhu novej podoby centra bolo totiž už v roku 2017 oslovené miestne architektonické štúdio arsa. 

Výstavba tohto sociálneho zariadenia bola dokončená po viac ako dvoch rokoch od začatia prác. Nová podoba centra v susedstve ulice Dolné Bašty vznikla vďaka pomerne rozsiahlej rekonštrukcii existujúcich priestorov bývalých hospodárskych objektov a ich následnou dostavbou. Zároveň počas rekonštrukcie prebehli aj stavebné práce, zamerané na zvýšenie energetickej hospodárnosti areálu, a to prostredníctvom zateplenia strešných a obvodových konštrukcií, výmeny otvorových konštrukcií aj výmeny ústredného vykurovania. Výsledkom prác je rozšírenie kapacít centra, vytvorenie kultivovanej verejnej budovy aj zníženie emisií skleníkových plynov či ročnej spotreby primárnej energie v budove.  

Centrum ľuďom bez domova v súčasnosti ponúka výdaj teplého jedla, oblečenia zo sociálneho šatníka a tiež aj individuálne sociálne poradenstvo pre tých, ktorí oň prejavia záujem. Klienti centra tu majú možnosť využiť aj priestory pre osobnú hygienu, ktoré sú naviac prispôsobené aj pre imobilných.  

Galéria

  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina

Z architektonického hľadiska bola zrekonštruovaná a dostavaná plocha viac ako 800 metrov štvorcových. Pomaly chátrajúce hospodárske budovy sa vďaka obnove zmenili na moderný a jednotne pôsobiaci súbor. Dnes ich charakterizujú na bielo natreté steny, strecha farebne aj tvarovo korešpondujúca so strechami okolitých objektov a pribudli aj drevené obklady, rovnomerne rozmiestnené v rámci celého objektu. Práve tie ozvláštňujú celú budovu pri pohľade z ulice a opticky rozbíjajú jej hmotu.

V interiéri drevený obklad okenných otvorov plní funkciu čiastočného tienenia, ktoré však do vnútorných priestorov prepúšťa dostatok denného svetla. Inak je rovnako ako jeho fasáda ladený v prevažne bielej farbe, ktorá je v určitých častiach doplnená o drevené, kovové či iné farebné akcenty. K centru  prislúcha aj čiastočne prestrešený exteriérový priestor, kde si klienti môžu oddýchnuť. Vďaka dostatočnej voľnej ploche sa tu tiež môžu konať rôzne podujatia, organizované Trnavskou arcidiecéznou charitou. 

Podľa údajov, ktoré uverejnilo na svojej webovej stránke mesto Trnava, Trnavská arcidiecézna charita získala na výstavbu centra 1,2-milióna eur z európskych fondov. Vzhľadom na zdražovanie stavebných materiálov v uplynulých rokoch však náklady narástli až na sumu 1,8-milióna eur. S dofinancovaním napokon pomohol Arcibiskupský úrad v Trnave, Mesto Trnava aj Trnavský samosprávny kraj.  

Mesto napriek tomu rekonštrukciu privítalo. „Spolupráca medzi mestom a Trnavskou arcidiecéznou charitou funguje už dlhé roky a som rád, že sme mohli byť súčasťou aj tohto projektu a podporiť ho finančnými prostriedkami. Centrum pomoci človeku bude prínosné nielen pre samotných ľudí bez domova, ale pre celú spoločnosť. Aj symbolicky – tým, že stojí priamo v centre mesta – vysiela signál, že sociálne témy nepatria na perifériu mesta ani nášho záujmu, ale týkajú sa nás všetkých,” povedal o význame projektu primátor Trnavy Peter Bročka.  

Centrum pomoci človeku v Trnave je mimoriadnym dielom v mnohých ohľadoch. Na Slovensku dlhodobo postrádame kvalitnú architektúru, spojenú so sociálnymi službami akéhokoľvek charakteru. V súčasnosti sa s ohľadom na postupné starnutie slovenskej populácie pozornosť upriamuje najmä na výstavbu či renovácie domovov pre seniorov. V sociálnej oblasti však existujú aj iné projekty, ktoré si rovnako zaslúžia pozornosť.

Nové centrum v Trnave síce vzniklo na podnet arcidiecézy, no jeho vznik by nebol možný bez finančnej účasti mesta a samosprávneho kraja. Okrem kvalitnej architektúry a svojho programu je tak centrum aj príkladom dobrej spolupráce medzi všetkými spomínanými zložkami. Výnimočný počin si všimla odborná verejnosť, keď projekt nominovala na Cenu Dušana Jurkoviča - jedno z najstarších a najprestížnejších slovenských architektonických ocenení. 

Záverom treba konštatovať, že nie je tak šokujúce, že takýto projekt vznikol práve v Trnave. Západoslovenské krajské mesto je už takmer desaťročie lídrom v skvalitňovaní prostredia pre svojich obyvateľov, zvyšovaní kvality života, zlepšovaní stavu verejného priestoru aj investíciách do zdravej mobility. Nie je prehnané povedať, že sa z Trnavy stáva najvyspelejšie mesto na Slovensku. Centrum pomoci človeku je ďalším dôkazom. 

 

(trnava.sk, Trnavský hlas, arsa, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube