Author photoAdrian Gubčo 16.05.2023 12:42

Lepší život pre seniorov. V Bratislave pribudnú nové zariadenia

Bratislava starne. Priemerný vek obyvateľov sa zvyšuje, čo je z hľadiska budúcnosti mesta komplikácia. V metropole totiž chýbajú zariadenia a domovy pre seniorov, ktoré by boli schopné postarať sa o ľudí s vyššími stupňami odkázanosti. Nedostatky sa snažia vykrývať súkromní poskytovatelia starostlivosti. Jeden z nich teraz pripravuje viacero zariadení.

Zdroj: Gerion

Zdroj: Gerion

Zvyšujúci sa priemerný vek obyvateľov mesta sa týka veľkého počtu mestských častí, najvýraznejšie však zasahuje staršie štvrte aj sídliská. S rozširujúcou sa skupinou seniorov a ľudí so zdravotnými alebo pohybovými problémami bude mesto musieť hľadať spôsoby, ako udržať kvalitu života. Vyžadovať si to bude úpravy verejných priestranstiev, vznik komunitných priestorov aj doplnenie zariadení s asistenciou.

Finančne podvýživené mesto či mestské časti však nateraz túto úlohu nedokážu vo výraznejšej miere naplniť. Iniciatívu tak preberajú súkromní poskytovatelia starostlivosti. Nejde o vysoko ani rýchlo návratné investície, preto je takýchto projektov pomerne málo. Napriek tomu pribúdajú prvé lastovičky.

Jedna z nich by mohla v dohľadnej dobe pribudnúť v Dúbravke. Na Ulici kpt. Jána Rašu sa dnes nachádza opustená a schátraná typová budova bývalej materskej školy, „skrytá“ v zelenom vnútrobloku. Vlastníkom je mestská časť, no nájomcom spoločnosť Bormed – prevádzkovateľ domova seniorov Gerion, sídliaceho v Záhorskej Bystrici. Prázdny objekt si vyhliadol ako miesto pre umiestnenie ďalšieho zariadenia, určeného pre starších ľudí.

Galéria

  • Zdroj: Gerion
  • Zdroj: Gerion
  • Zdroj: Gerion
  • Zdroj: Gerion
  • Pôvodný koncept. Zdroj: Gerion

Ako vyplýva z článku v miestnom periodiku Dúbravské noviny, nájom bol miestnym zastupiteľstvom odsúhlasený už na jeseň 2020 a nájomná zmluva bola podpísaná vo februári 2021. V zmysle zmluvy mala byť budova do troch rokoch zrekonštruovaná a funkčná, doteraz však na objekte žiaden pohyb nenastal.

Investor požiadal o predĺženie lehoty sprevádzkovania zariadenia pre seniorov do konca roka 2025. Ako vysvetlil pre miestne noviny, do prípravy projektu zasiahli externé vplyvy. „Už v auguste 2021 sme mali hotovú projektovú dokumentáciu, pre ekonomické záležitosti a novelizáciu zákona o sociálnych službách ju však bolo treba preprojektovať,“ vysvetľoval za Bormed Andrej Lendel.

Na projekt je už vydané stavebné povolenie a prebieha výberové konanie na dodávateľa. Realizácia stavebných prác by mala trvať rok a pol. Podľa investora, spustiť by sa mali čím skôr. Investor uprednostnil menšiu verziu projektu, kedy len zrekonštruuje existujúcu stavbu a nepridá nové pavilóny. „Objem budovy sme zmenšili, zachovali sme súčasný,“ pripomína Lendel. Poslanci s predĺžením lehoty súhlasili.

Objekt si tak navonok zachová pôvodný charakter, pôjde tak o dvojpodlažnú budovu komorného charakteru. Južná fasáda bude z veľkej časti presklená a otvorená do zeleného dvora, ktorý bude parkovo upravený a umožní klientom centra prechádzky a pohyb na čerstvom vzduchu. Služby centra by malo využívať maximálne 30 klientov. Parkovanie bude riešené na teréne popri ulici, kde je umiestnený aj hlavný vstup. Architektom je kancelária Sány Novák Architekti.

Dúbravka tak dostane nové priestory pre seniorov, hoci pôjde o neverejného poskytovateľa starostlivosti. Bormed pripravuje otvorenie ďalších domovov Gerion, a to v Karlovej Vsi a v Novom Meste. Podľa oficiálneho webu pôjde o rekonštrukcie aj v tomto prípade.

 

Investor sa rozhodol zmenšiť dúbravský projekt. Zdroj: Gerion

 

Hoci je vznik niekoľkých desiatok nových miest prínosom, v kontexte Bratislavy, ktorá musí uvažovať skôr o tisíckach miest, ide o odrobinku. Veľký problém môže mať najmä Petržalka. Demografia mestských častí významne súvisí s obdobím dobudovania lokálnych sídlisk. V Petržalke, vybudovanej v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia, aktuálne prechádza silná generácia ľudí do postproduktívneho veku. Nachádza sa tu pritom len minimum zariadení.

Otázka, ako zabezpečiť nové kapacity alebo zvýhodniť ich výstavbu pre súkromných investorov, sa tak stáva nanajvýš aktuálnou. Pozornosť sa doteraz zameriavala najmä na chýbajúce miesta v materských či základných školách, toto je však rovnako veľký problém. V opačnom prípade hrozí, že mnohí starší ľudia budú jednoducho vylúčení zo života.

Ak by sa ale podmienky zlepšili, z budovania bývania pre seniorov sa môže stať významná súčasť developmentu v Bratislave. Je zrejmé, že slovenská metropola je veľký a potenciálne silný trh, kde bude o takúto službu záujem. Ide navyše o projekty s verejnoprospešnou dimenziou.

Zámery, ako sa pripravujú v Dúbravke či iných mestských častiach, sú zatiaľ skôr ojedinelé. Pokiaľ sa k týmto obmedzeným aktivitám súkromných firiem nepridá aj samospráva alebo štát, Bratislava sa dostane do mimoriadne zlej situácie. Trpieť tým budú konkrétni ľudia, ktorí sa pritom podieľali na budovaní spoločenských a ekonomických hodnôt.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube