Author photoMartina Gregová 11.10.2022 15:27

Kedysi pionieri, dnes seniori: Zrekonštruovaný dúbravský areál má priniesť dôstojnú starobu v lone prírody

Vďaka prestavbe areálu bývalého pionierskeho tábora v prírodnej lokalite Dúbravská hlavica vzniklo moderné zariadenie sociálnych služieb a špecializované zariadenie pre pacientov s Alzheimerovou chorobou. Okrem širokého spektra služieb ponúka aj prepracovanú architektúru, vďaka ktorej je naplno využitý potenciál prírodného okolia komplexu.

Autor: Stanislav Majcher

Autor: Stanislav Majcher

História donedávna opustených budov na konci Dúbravky sa začala písať ešte v roku 1984. Areál vznikol za účelom vytvorenia nového pionierskeho tábora. Aj napriek tomu, ako bola stavba pôvodne koncipovaná, svojmu účelu slúžila len krátky čas, keďže tábor bol otvorený až v roku 1987. Neskôr bol celý areál využívaný ako hotel Alfonz a následne aj ako rekreačno-vzdelávacie centrum Sales - Don Bosco Saleziáni.  

Od roku 2008 však areál chátral a objekty, ktoré sú jeho súčasťou, boli nevyužívané. O pár rokov neskôr spoločnosť Helios International predstavila dúbravskému zastupiteľstvu svoj zámer prestavať komplex na centrum pre seniorov. V súčasnosti pozemky vlastní spoločnosť Griffin s.r.o., ktorej sa podarilo zámer skutočne zrealizovať. Investičné náklady na výstavbu Zariadenia sociálnych služieb a špecializovaného zariadenia pre pacientov s alzheimerovou chorobou sa vyšplhali na šesť miliónov eur. 

Za projektom stoja architekti Marek Jablonský a Stanislav Majcher, ktorí sú aj autormi projektu Pavilónu urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice. Vďaka ich spolupráci s niekoľkými záhradnými architektmi vznikol bezbariérový areál, ktorý má blízky kontakt so zeleňou, pobytové priestory v zelených átriách a výhľady do prírodného prostredia Dúbravky. Sprístupnenie exteriérových zelených plôch bolo jedným z hlavných zámerov autorov projektu. Cieľom bolo vytvoriť príjemné prostredie pre ľudí, ktorí zariadenie využívajú. 

Návrh jednotlivých častí bol riešený s ohľadom na maximálne využitie potenciálu pôvodnej konštrukcie, a to z dôvodu čo najväčšej ekonomickej efektivity stavebných úprav. Architektonický výraz budov preto čerpá z daností pôvodného objektu. Súčasťou investičného návrhu bolo vytvorenie štyroch zariadení: zariadenia pre seniorov (ZPS), domova sociálnych služieb (DSS), špecializovaného zariadenia - Alzheimer centra a rehabilitačného oddelenia.  

Galéria

  • Autor: Stanislav Majcher
  • Autor: Stanislav Majcher
  • Autor: Stanislav Majcher
  • Autor: Stanislav Majcher
  • Autor: Stanislav Majcher
  • Autor: Stanislav Majcher
  • Autor: Stanislav Majcher

Vedľa hlavného vstupu do objektu sa nachádza recepcia, ambulancia lekára, stanica sestier, sklad liekov, sociálne zariadenie pre klientov a kaplnka. Z hľadiska dispozície je centrálnym priestorom spoločenská časť, ktorá je prepojená s vnútorným átriom a možno ju definovať ako viacúčelovú. Hlavná jedáleň pre klientov DSS, ZPS a rehabilitačného oddelenia je situovaná v priamej nadväznosti na hlavný vstup do zariadenia. Vďaka átriu sú vnútorné priestory zariadenia dostatočne presvetlené a pacienti majú príjemný výhľad do zelene.  

Okrem spoločenskej miestnosti sa v priestoroch zariadenia nachádza aj knižnica a klubovňa, ktoré majú vlastné terasy s výhľadom do prírody. Izby klientov na prízemí sú dvojlôžkové s vlastným bezbariérovým sociálnym zariadením a sú situované po obvode fasády. Ďalšie izby pre klientov sa nachádzajú na hornom podlaží, ktoré vzniklo v rámci nadstavby pôvodného objektu. V suteréne spoločenskej časti sa nachádza kuchyňa, administratíva, kotolne, práčovne a dielne.  

Ťažiskovými priestormi v rámci exteriéru sú vnútorné átrium v spoločenskej časti s flexibilným využitím a tiež menšie átrium pri spoločenskej hale. V severnej časti pozemku vznikla záhrada, ktorá slúži prioritne pacientom s Alzheimerovou chorobou. 

V rámci projektu bolo riešené aj parkovanie v areáli, ktoré je vzhľadom na viaceré zariadenia situované v troch častiach. Dokopy tak vzniklo 74 parkovacích miest pre návštevníkov aj zamestnancov. Do hlavného objektu sa dá dostať dlhou rampou, ktorá neslúži len na prekonanie výškových rozdielov, ale aj ako krátka cesta v zelenom prostredí. Okolo rampy je drobná parková úprava, ktorej dominujú tri duby. Navyše prestrešenie v časti vstupu poskytuje aj možnosť posedenia si na priedomí. Veľkú parkovaciu plochu v zadnej časti areálu by každopádne bolo vhodné nahradiť zeleňou pre klientov. 

Prednosťou areálu Zariadenia sociálnych služieb a špecializovaného zariadenia pre pacientov s Alzheimerovou chorobou (inak známeho ako Dúbravská oáza pokoja a oddychu) je do veľkej miery charakter lokality, v ktorej sa nachádza. Vďaka architektonickému návrhu sa podarilo vytvoriť miesto, ktoré ťaží z potenciálu prírodného prostredia. Svojim pacientom ponúka dostatočne hodnotný kontakt s exteriérom vo viacerých častiach objektu. Okrem toho sú jednotlivé priestory dostatočne presvetlené vďaka vhodne situovaným átriám a terasám. 

V lesnom prostredí pod Devínskou Kobylou vznikol rekonštrukciou komplex, ktorý pacientom ponúka skoro všetko, čo potrebujú, a to pod jednou strechou. Výnimkou je azda tesnejší kontakt s mestom, od ktorého je areál odlúčený. Zariadenie patrí k jednému z najväčších a najkomplexnejších svojho druhu na území Bratislavského samosprávneho kraja. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube