Author photoMartina Gregová 25.07.2022 15:23

Prvé lastovičky modernejšieho zdravotníctva: Pavilón urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice

Pôvodne plánovaná rekonštrukcia starej budovy urgentného príjmu Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach sa nakoniec zmenila na rozvoj celého areálu. Jeho súčasťou sa stalo aj vybudovanie nového pavilónu urgentného príjmu. V kontexte posledných rokov, kedy investície do slovenských nemocníc takmer nevidno, ide o výrazný impulz pre zlepšenie zdravotnej starostlivosti v regióne.

Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk

Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk

Autormi projektu nového pavilónu urgentného príjmu v Bojniciach sú architekti Marek Jablonský a Stanislav Majcher z ateliéru archico.sk. Pre týchto tvorcov to nie je ani zďaleka prvá zákazka v oblasti zdravotníckych zariadení. Len prednedávnom bolo dokončené Centrum diagnostiky pre Nemocnicu Považská Bystrica či Nový pavilón centrálnej sterilizácie pre nemocnicu v Bojniciach, ktorý sa má v budúcnosti naviazať práve na budovu urgentného príjmu. Hlavným zámerom architektov bolo pri návrhu týchto zdravotníckych zariadení vytvoriť prívetivé prostredie pre pacientov a optimalizovať prevádzkové vzťahy. 

„Nový urgentný príjem by mať spĺňať všetky požiadavky najnovšej medicíny," zdôrazňuje námestník liečebno-preventívnej starostlivosti a primár urgentného príjmu Milan Henčel. „Mal by byť komfortne vybavený pre pacientov, ktorí by vedeli, do ktorej ambulancie pôjdu, ako budú ošetrení. Malo by ísť aj o röntgenové, aj laboratórne vyšetrenie, CT, ktoré sú indikované. Nebude sa tak chodiť po celej nemocnici, ale bude to sústredené na jednom mieste." 

Budova plní funkciu stmeľujúceho prvku celého areálu. Nový pavilón v plnej miere zachováva existujúcu uličnú čiaru, tvorenú staršími časťami nemocnice. Zároveň pavilón urgentného príjmu sústreďuje všetky potrebné prevádzky pod jednou strechou a vďaka prepojeniu s už existujúcou budovou nemocnice uľahčuje celkové fungovanie komplexu. Z pôvodnej nemocničnej budovy sa pacienti takisto dostanú na strechu nového pavilónu.

Zelená pobytová strecha slúži ako oddychová zóna, kde sa pacienti môžu prejsť či posedieť si na lavičkách. Na streche boli tiež vysadené stromčeky a kry, ktoré po čase poskytnú návštevníkom príjemné tienenie. Okrem praktického využitia a vizuálneho aspektu zvolené riešenie zároveň eliminuje aj množstvo tvrdých plôch v areáli nemocnice, čo pozitívne ovplyvňuje klímu počas horúcich letných mesiacov.

Galéria

  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk
  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk
  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk
  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk
  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk
  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk
  • Autor: Tomáš Manina / Archinfo.sk

Ako architekti sami hovoria, jedným z hlavných zámerov bolo priniesť do priestorov dostatočné množstvo denného svetla, čo sa im podarilo jednak vďaka značnému preskleniu fasád, ako aj vďaka centrálnemu átriu alebo svetlíkom, nachádzajúcim sa na chodbách. Prirodzené svetlo a prirodzená cirkulácia vzduchu sú pre zdravotnícke zariadenia jedny z najdôležitejších parametrov.

Prevádzka má tri hlavné vstupy – bežný vstup z exteriéru od parkoviska, urgentný vstup pre vozidlá RZP a vstup, ktorý vzniká prepojením s nemocnicou. Hlavný exteriérový vstup je architektonický zvýraznený prekrytím, ktoré sa tiahne po celej dĺžke juhozápadnej  fasády až po bočný vstup pre vozidlá RZP. Akcentácia hlavného vstupu pacientom uľahčuje orientáciu v okolí nového pavilónu a vytvára zaujímavý architektonický prvok na inak jednoduchej forme budovy.

Podvedomá orientácia pacientov bola tiež dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňoval dispozično-prevádzkovú jednoznačnosť pavilónu. Po vstupe do budovy, či už zo starej nemocnice alebo z exteriéru, sa pacient ocitne na hlavnej recepcii. Za ňou sú následne po oboch stranách radené jednotlivé prevádzky urgentného príjmu. V budove sa nachádza päť ambulancií, sadrovňa, izolačka, miestnosť pre expektačné lôžka, zákroková miestnosť, digitálne RTG a zázemie personálu. Vstup pre vozidlá RZP je z opačnej strany objektu.

Konštrukčný systém budovy tvorí montovaný skelet v osovom module 4 x 6 metrov, svetlá výška vnútorných priestorov je 3,05 metrov. V interiéri na seba pútajú pozornosť antracitové hliníkové okná, svetlíky a dvere, ktoré sú v kontraste so zvyšným interiérom, ladeným do bielych odtieňov. Z dôvodu problematickej hydrogeológie podložia je nový pavilón založený na vŕtaných hlbinných pilótach s priemerom 620 mm. Celú investíciu vo výške viac ako 3,6 milióna eur si krajská samospráva hradila zo svojho rozpočtu.

Pre pripravované projekty, ktoré má investične naštartovať Plán obnovy a odolnosti SR, môže byť táto realizácia v mnohom príkladom. Okrem výstavby úplne nových nemocníc má totiž dôjsť aj k viacerým rekonštrukciám a dostavbám starších zariadení. Ak budú tieto na podobnej úrovni ako projekt z Bojníc, potom sa úroveň slovenských nemocníc skutočne zvýši. 

 

Viac o projekte na webe Archinfo.sk.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube