Author photoMartina Gregová 17.11.2023 18:00

Slovenská architektúra je kvalitná. Najstaršia slovenská cena ocenila projekty pre ľudí

Tento rok medzinárodná odborná porota v rámci ocenenia posudzovala 17 prihlásených diel. Napokon bol určený jeden laureát a štyri nominované diela. Hlavnú cenu získal bratislavský projekt, ktorý od dokončenia zbiera chvály.

SNG. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

SNG. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Cena Dušana Jurkoviča bola zriadená ako trvalá pocta pamiatke zakladateľa modernej slovenskej architektúry. Ide o najstaršie architektonické ocenenie na Slovensku, ktoré je udeľované každoročne už od roku 1964. V súčasnosti ocenenie udeľuje Spolok architektov Slovenska tým architektonickým či urbanistickým dielam, ktoré prispievajú k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej a urbanistickej tvorby na Slovensku.  

Tento rok medzinárodná odborná porota posudzovala 17 prihlásených diel. Napokon bol určený jeden laureát a štyri diela, nominované na Cenu Dušana Jurkoviča. 

Hlavná cena bola udelená Rekonštrukcii, dostavbe a modernizácii areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave, ktorá je výsledkom vyše 20 rokov trvajúcich aktivít. Na rekonštrukciu SNG sa realizovali až dve súťaže. V druhej z nich v roku 2005, podľa ktorej sa napokon postupovalo, sa presadila kancelária Architekti BKPŠ – Kusý, Paňák.  

Novozrekonštruovaný areál SNG priniesol výrazné rozšírenie výstavnej plochy – až o 5-tisíc metrov štvorcových, zmodernizovanú kinosálu, multifunkčnú halu, modernú knižnicu, archív, úplne nový depozitár, reštaurátorské dielne a ateliéry, obnovenú administratívu, kaviareň, kníhkupectvo či upravené verejné priestory, vrátane nádvoria. Spoločne tvoria jedinečný a vzájomne previazaný areál, ktorý dobre reaguje na okolité mestské prostredie.   

Projekt bol prednedávnom ocenený aj soškou CE ZA AR 2023 v kategórii Fenomény architektúry, v ktorej porota nehodnotí diela na základe ich typologického zaradenia, ale skôr ich jedinečnosti vzhľadom na funkciu či príbeh. Tentokrát SNG svoju jedinečnosť potvrdila znova. Je teda nespochybniteľné, že ide o jeden z najdôležitejších projektov v oblasti kultúrnych stavieb, ktorý bol za posledné roky (resp. desaťročia) na našom území úspešne dokončený. 

Okrem víťaza odborná porota označila aj štvoricu nominovaných diel, ktoré rovnako disponovali vysokou architektonickou kvalitou.

 

Urgentný príjem v Nemocnici Bojnice. Autor: Tomáš Manina

 

Do užšieho výberu sa dostali dve zdravotnícke zariadenia. Jedným z nich je Nový Pavilón urgentného príjmu - Nemocnica Bojnice, ktorého podobu navrhol ateliér ARCHICO. Dostavba v plnej miere zachováva existujúcu uličnú čiaru, tvorenú staršími časťami nemocnice. Zároveň pavilón urgentného príjmu sústreďuje všetky potrebné prevádzky pod jednou strechou a vďaka prepojeniu s už existujúcou budovou nemocnice uľahčuje celkové fungovanie komplexu. Z pôvodnej nemocničnej budovy sa pacienti takisto dostanú na strechu nového pavilónu. 

 

Warm Nest. Autor: BoysPlayNice

 

Ďalšie zdravotníckej zariadenie sa síce nenachádza na území Slovenska, no jeho autormi sú slovenskí architekti. Ide o jedinečný projekt Warm Nest, za návrhom ktorého stojí slovenské štúdio ARCHEKTA a belgicko-slovenské štúdio Ark-shelter. Táto jedinečná realizácia sa nachádza v belgickom meste Knokke-Heist a jeho priestory slúžia ako kompletné centrum starostlivosti o ľudí s rakovinou.

Aj napriek tomu, že je Warm Nest prevádzkovaný miestnou nemocnicou AZ Zeno, jeho architektúra takmer vôbec nepripomína klasické zariadenia tohto typu. Dôležitou súčasťou projektu sa stala spolupráca medzi architektmi a psychológom, ktorý sa dlhodobo zaoberá vplyvom prostredia na ľudské podvedomie.  

 

Centrum pomoci človeku v Trnave. Autor: Tomáš Manina

 

Do užšieho výberu sa dostalo aj sociálne zariadenie, konkrétne Centrum pomoci človeku v Trnave. Ide o unikátny projekt, zameraný na starostlivosť o ľudí bez doma. Na vypracovanie návrhu novej podoby centra bolo už v roku 2017 oslovené miestne architektonické štúdio arsa. Pomaly chátrajúce hospodárske budovy, nachádzajúce sa v širšom centre mesta, sa vďaka rekonštrukcii zmenili na moderný a jednotne pôsobiaci objekt. Z architektonického hľadiska bola zrekonštruovaná a dostavaná plocha viac ako 800 metrov štvorcových. 

 

Slnečnice C3. Zdroj: DYNAMEET visual studio

 

Posledným nominovaným dielom boli Bytové domy Slnečnice C3, konkrétne ich druhá etapa. „Typologicky je Zóna C3 experimentom vo vertikálnom radení rôznych kvalít bývania. V partri je občianska vybavenosť a byty s predzáhradkami. Vyššie je úroveň mestského bývania vo vilových domoch. Dvojpodlažnú strešnú krajinu tvoria nadštandardné byty s terasami. Vertikálna gradácia typológie sa odráža v architektonickom riešení," vysvetľujú architekti zo štúdia Compass.  

Výber diel v rámci tohto ročnej Ceny Dušana Jurkoviča podčiarkuje význam kvalitnej architektúry v oblasti kultúry, zdravotníctva, sociálnej starostlivosť aj bývania. Zdôrazňuje to aj Zdeněk Jirana, predseda odbornej poroty: „Na všetkých architektonických návrhoch je vidno vysokú snahu ich autorov o kultiváciu verejného priestoru a premyslené začlenenie navrhovaných stavieb do daného prostredia, ako aj snahu dodávateľov o precízne stavebné remeslo, porovnateľné s akoukoľvek súčasnou, svetovou, stavebnou produkciou.” 

 

(Spolok architektov Slovenska, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube