Author photoMartina Gregová 04.10.2023 20:00

Slováci zabodovali za hranicami. Warm Nest spája starostlivosť s miestom pre oddych

Čoraz väčšie množstvo výskumov potvrdzuje vzťah medzi kvalitou architektúry a jej vplyvom na ľudské zdravie. Dobré riešenie, zrealizované s prihliadnutím na potreby človeka, môže zredukovať čas, potrebný na liečenie, alebo prispieť k psychickej pohode. Podobný efekt má aj unikátny projekt Warm Nest od inovatívneho medzinárodného tímu so slovenským zastúpením. Zdravotnícke zariadenie, ktoré je zároveň modulárnou stavbou, chválou zahŕňajú aj kritici.

Autor: BoysPlayNice

Autor: BoysPlayNice

Medzi dielami, nominovanými na ocenenie CE ZA AR 2023, sa v tomto roku ocitli objekty, ktoré sa síce nenachádzajú na území Slovenska, no za ich návrhom stoja slovenské architektonické tímy. Jedným z nich je projekt Warm Nest od slovenského štúdia ARCHEKTA a belgicko-slovenského štúdia Ark-shelter. Táto jedinečná realizácia sa nachádza v belgickom meste Knokke-Heist a jeho priestory slúžia ako kompletné centrum starostlivosti o ľudí s rakovinou. Aj napriek tomu, že je Warm Nest prevádzkovaný miestnou nemocnicou AZ Zeno, jeho architektúra takmer vôbec nepripomína klasické zariadenia tohto typu. 

Objekt centra bol totiž navrhnutý tak, aby bol príjemným a upokojujúcim miestom pre pacientov aj pre ich blízkych. Inšpiráciou pri jeho návrhu bola sieť liečebných centier Maggie´s, ktoré majú rovnaké zameranie a navyše aj vysokokvalitnú architektúru, často navrhnutú medzinárodne uznávanými štúdiami. „Krásna myšlienka, vyžadujúca si architektúru, ktorá ju dokáže ďalej niesť ako schránka. V plnej miere sme rešpektovali naše zadanie, ktorým bolo vytvoriť priestor pre pacientov s neľahkou diagnózou, vyžadujúcou si veľa psychickej pohody a pokoja,” opisujú projekt architekti z ARCHEKTA na svojej webovej stránke.  

Dôležitou súčasťou projektu sa stala spolupráca medzi architektmi a psychológom, ktorý sa dlhodobo zaoberá vplyvom prostredia na ľudské podvedomie. Cieľom bolo objekt navrhnúť tak, aby pacientom poskytoval dostatok súkromia, ale zároveň tak, aby sa necítili ako v klasickom zdravotníckom zariadení. Konečnému architektonickému riešeniu podľa slov jeho autorov predchádzali dlhé diskusie, podložené mnohými výskumami v danej oblasti.  

Galéria

  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice

Pozemok, na ktorom sa centrum Warm Nest nachádza, má plochu 650 metrov štvorcových. Samotný objekt z neho zaberá len 340 metrov štvorcových. Vďaka rozloženiu základného objemu budovy v priestore vznikla nielen dvojica vnútorných átrií, ale nachádza sa tu aj dostatok zelene. Z hľadiska konštrukčného riešenia ide o prevažne prefabrikovaný objekt, vystavaný z rovnomerných modulov veľkosti 4x6 metrov, ktoré spolu v závere vytvorili jeden súvislý celok. „Projekt bol výnimočný aj tým, že tu naša modulárna architektúra dostala šancu rozkvitnúť. Presvedčili sme sa, že zďaleka nie je určená iba pre rekreačné objekty, ale môže bez problémov fungovať aj vo väčšej mierke," hovorí Martin Mikovčák, jeden zo zakladateľov štúdia Ark-Shelter.  

K naplneniu požadovaného cieľa dopomohla aj dispozícia objektu. V rámci nej architekti navrhli niekoľko tichých zákutí, ničím nerušený prechod z terapeutickej miestnosti aj netradičné strešné svetlíky, ktoré zvyšujú svetlú výšku hlavných priestorov a poskytujú výhľad na nebo. Kapacita objektu je 20 osôb a jeho súčasťou je terapeutická miestnosť, spoločné priestory ako kuchynka či knižnica aj pobytové exteriérové priestory. 

Z materiálového hľadiska vo vnútorných priestoroch centra prevláda drevo, a to najmä vďaka jeho preukázateľným pozitívnym účinkom na ľudskú psychiku. Koncept celého projektu sa točil okolo myšlienky vytvorenia akéhosi teplého hniezda, priestoru, kde sa pacienti môžu navzájom stretávať a v pokoji načerpať sily.

Pozitívny účinok na psychiku pacientov má rozhodne aj okolitá príroda a všadeprítomné výhľady do príjemného okolitého prostredia centra. Takmer každé miesto na sedenie, nachádzajúce sa v interiéri objektu, má priamy výhľad von. Bohaté presklenie zároveň zabezpečuje, že vnútorné priestory centra sú dostatočne presvetlené prirodzeným svetlom. „Paradoxne, často ide o princípy, ktoré v architektúre fungujú odjakživa, no niekedy na to jednoducho zabúdame," konštatuje Viktor Mikovčák.

Nominácia diela Warm Nest na ocenenie CE ZA AR 2023 svedčí o jeho vysokej kvalite aj o jeho dôležitom postavení v rámci architektúry. Za návrhom objektu stoja slovenskí architekti, centrum sa však nachádza za našimi hranicami. V čase, keď sa nielen Slovensko potrebuje vysporiadať s nedostatkami v oblasti zdravotníckych zariadení, je projekt Warm Nest jedným z príkladov zvýšenia kvality takýchto zariadení za relatívne dostupnú cenu. Nejde pritom o utilitárne zariadenie - práve naopak, optimálne zabezpečuje príjemné prostredie pre pacientov, ktorí okrem samotnej zdravotníckej starostlivosti potrebujú aj čo najväčšiu psychickú pohodu. 

 

(ARCHEKTA, Menno Cramer, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube