Author photoMartina Gregová 02.05.2023 19:41

Unikátny projekt pre pacientov s demenciou: Namiesto depresívneho ústavu snaha o normálny život

Vďaka projektu modelovej dediny Hogeweyk môžu pacienti s demenciou dožiť kvalitný život v rámci komunity. Vybudovaný komplex im pritom pripomína skôr klasickú mestskú štvrť než zdravotnícke zariadenie.

Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village

Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village

The Hogeweyk je modelová dedina v holandskom meste Weesp, ktorá bola navrhnutá ako špeciálne zariadenie pre starostlivosť o starších ľudí s demenciou. Prvé myšlienky ohľadom založenia tohto jedinečného projektu vznikli už v roku 1992 a stojí za nimi vedenie zariadenia pre starostlivosť o ľudí s demenciou s rovnomenným názvom. The Hogeweyk bol otvorený v roku 2009 a predchádzal mu rozsiahly výskum. 

Za návrhom zariadenia stoja architekti Molenaar&Bol&VanDillen. Priestor, ktorý má v pacientoch navodiť pocit života v normálnej dedine, sa rozprestiera na ploche viac ako 16.000 metrov štvorcových. Celkovo sa v Hogeweyk nachádza 27 nízko podlažných domov. Pacienti v nich bývajú po siedmich ľuďoch, v súčasnosti je domovom pre 188 klientov s ťažkou demenciou. 

Komplex navyše svojim obyvateľom navodzuje pocit, že sú naozaj slobodní. Môžu navštíviť supermarket, reštauráciu či jeden z mnohých spoločenských klubov. Hogeweyk má tiež klasické ulice, nádvoria, uličky aj námestia. „Keď vstúpite do Hogeweyk, vyzerá to len ako ďalšia mestská štvrť. Ani nespoznáte, kto je obyvateľ, kto je dobrovoľník a kto návštevník,” opisujú zamestnanci zariadenia. 

Galéria

  • Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village
  • Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village
  • Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village
  • Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village
  • Zdroj: The Hogeweyk Dementia Village

Zakladatelia projektu tvrdia, že obyvatelia Hogeweyku sú zo dňa na deň spokojnejší, pretože prežívajú zmysluplnejší život ako tí, ktorí žijú v tradičných opatrovateľských domoch. „Jednoducho sme neboli spokojní s existujúcimi modelmi starostlivosti. Mysleli sme si, že by sme urobili lepšie, keby sme sa okrem lekárskej starostlivosti zamerali aj na tú sociálnu,” tvrdí Jannette Spiering, zakladateľka zariadenia Hogeweyk.

Aj napriek tomu, že komplex na pacientov pôsobí dojmom normálnej dediny, je v ňom neustále prítomný vysoko kvalifikovaný personál. Ak sú obyvatelia v istých situáciách zmätení, zamestnanci ich samozrejme usmernia a upokoja. Na rozdiel od bežných zariadení sú však zamestnanci oblečení v bežnom dennom odeve. V komplexe ich pracuje celkovo 250. 

Výstavba tohto jedinečného projektu stála 19,3 milióna eur a bola financovaná predovšetkým holandskou vládou. Tá poskytla až 17,8 milióna eur. Zvyšnú časť finančných prostriedkov získali zakladatelia od miestnych organizácií aj od súkromných sponzorov. Zaujímavosťou je, že pobyt v takomto zatiaľ netradičnom opatrovateľskom dome stojí približne rovnako, ako pri klasických zariadeniach.

Okrem psychologických výhod, ktoré tento systém opatrovníctva poskytuje, pobyt v takomto centre preukázateľne zlepšuje aj celkové fyzické zdravie. Obyvatelia tu berú menej liekov, lepšie jedia a zdá sa, že žijú dlhšie. Ako tvrdia zakladatelia: „Bola to prvá skúška deinštitucionalizácie tradičného konceptu opatrovateľského domu. Nie je to klasická inštitúcia, ale miesto, kde môžete dožiť svoj život tak normálne, ako sa to len dá.”  

V roku 2013 zakladatelia projektu založili aj organizáciu Be Advice, ktorá podporuje a radí zdravotníckym zariadeniam, vládam, architektom aj podnikateľom po celom svete, aby aj oni dokázali vo svojich projektoch zlepšiť kvalitu života ľudí s demenciou. Na úspechy projektu The Hogeweyk nadviazali krajiny ako Nórsko, Nemecko, Taliansko či Austrália, ktoré na svojom území podporili vznik podobných opatrovateľských dedín.

Aj napriek tomu, že vo svete sa ozvali aj hlasy, ktoré kritizovali zariadenie za vytváranie falošnej predstavy o svete, mnohí odborníci sa zhodujú na prínose takejto inštitúcie. Projekt Hogeweyk podľa nich vytvára bezpečné a prospešné prostredie pre ľudí, ktorých postihla táto ťažká diagnóza.

Aj napriek tomu, že architekti zdravotníckych zariadení po celom svete sa už niekoľko rokov snažia o ich humanizáciu, vytvorenie tohto netradičné opatrovateľského domu je prelomovým projektom v oblasti starostlivosti. Stojí totiž na myšlienke, že normalizácia je prvým krokom ku dôstojnému dožitiu ľudí s demenciou.

Projekt tejto modelovej dediny vydláždil cestu pre nový spôsob starostlivosti a stal sa skvelou inšpiráciou pre ostatné krajiny. „Pevne veríme v deinštitucionalizáciu starostlivosti a potrebu emancipovať ľudí žijúcich s demenciou a začleniť ich do spoločnosti,” uzatvára Jannette Spiering.

 

(BBC, DVA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube