Author photoAndrej Sárközi 17.10.2022 17:20

Zo zhoreniska pozitívny projekt: Kraj vybuduje zariadenie pre ľudí s poruchou autistického spektra

Bratislavský samosprávny kraj rozširuje zariadenia pre ľudí s poruchou autistického spektra. V súčasnosti začal s nultou fázou – asanáciou budovy bývalej materskej školy na Znievskej 4 v bratislavskej Petržalke. Vybudovať tu plánuje úplne nové centrum, ktoré nahradí súčasné zhorenisko.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Ako informoval Bratislavský samosprávny kraj, bývalé stavebné objekty boli dlhodobo znehodnotené a neslúžili svojmu účelu. V minulosti sa tu nachádzala škôlka, ktorá bola opustená. V chátrajúcich priestoroch zvykli prebývať ľudia bez domova a priestory tak až do dnešného dňa naďalej chradli. 

To je však už minulosťou, kraj našiel pre toto územie zmysluplné využitie. „Je to veľká výzva, ale veľmi potrebná. Obyvateľstvo nám starne a pribúdajú ľudia s poruchou autistického spektra,” priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Podľa neho má väčšina existujúcich miest pre dospelých ambulantnú formu. To však nestačí. 

„Preto reagujeme na veľký dopyt. Napríklad sme zriadili špecializované zariadenie v Plaveckom Podhradí a vytvorili tak miesta s celoročnou, pobytovou formou. V prípade Znievskej poskytne novovybudované zariadenie pobytovú sociálnu službu 12-tim klientom a ambulantnú približne 12-tim,” priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Stavba je v súčasnosti odovzdaná dodávateľovi a momentálne sa realizuje už spomenutá nultá fáza projektu. Nakoľko bol v objektoch zaznamenaný výskyt nebezpečného materiálu - azbestu -  dodávateľ pristupuje k sanácii jednotlivých objektov odborným postupom, teda v súlade s odporúčaním Okresného úradu životného prostredia a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Búracie práce budú ukončené do konca roka 2022. 

Nasledujúca fáza projektu má už hotovú architektonickú štúdiu. Prináša nielen úplne nový objekt centra pre poruchy autistického spektra, ale aj revitalizuje zanedbaný priestor ako celok. Rovnako prihliada na jeho funkčné urbanistické začlenenie. To v konečnom dôsledku rozširuje rôznorodosť a kvalitu územia. Autoro štúdie je architektonická kancelária Endorfine. 

Priestor tak bude svojou celoročnou pobytovou sociálnou funkciou pomerne ojedinelý. Nahradí spustnuté priestory bývalej škôlky, ktoré v roku 2011 zničil požiar. Podľa webovej stránky mestskej časti Petržalka pri tomto objekte zasahovala asi tridsiatka hasičov. Pri zásahu sa ľahko zranil jeden hasič, ktorý v zadymenom priestore šliapol na šachtu. Odo 7. novembra 2011 tak budova na Znievskej ulici začala písať svoj príbeh zhoreniska, ktorému sa ľudia zďaleka vyhýbali. 

 

Aktuálny stav objektu. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Lokalita, kde vznikne nové centrum, je v petržalskom kontexte strategicky umiestnená. Typový objekt sa nachádza vo vnútrobloku v susedstve Základnej školy Budatínska, neďaleko od Kostola evanjelickej cirkvi a.v. a v pešej dostupnosti je aj známa a Bratislavčanmi využívaná nádrž Veľký Draždiak. Dostupnosť lokality zlepší rozostavaná električková trať, ktorá má byť podľa Magistrátu sprevádzkovaná na konci roka 2023. 

Ako už uviedol predseda Juraj Droba, Bratislavský samosprávny kraj zrekonštruoval aj jeden z objektov Zariadenia sociálnych služieb Pod hradom. Služby s celoročnou pobytovou formou tak poskytujú dospelým osobám s autizmom aj v Plaveckom Podhradí. S prácami začali začiatkom tohto roka a prvých klientov vítali už 1. septembra. Bratislavský samosprávny kraj rozšíril začiatkom septembra 2020 aj Zariadenie sociálnych služieb Rosa na Dúbravskej ceste. Konkrétne o osem miest, určené je pre deti vo veku od 6 do 18 rokov. V tomto prípade išlo o ambulantnú formu.

Zánik polorozpradnutej stavby najväčšiemu slovenskému sídlisku jednoznačne pomôže. Vznikne tak úplne nový objekt – centrum, ktoré pomôže ľuďom s autizmom, čo je vysokou pridanou hodnotou. Obyvatelia Petržalky zároveň prídu o "chajdu", ktorá viac ako desať rokov len chradla, pustla a pôsobila bezútešne. Mestská časť a rovnako aj Bratislava by si zaslúžili podobných premien viac. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube