Author photoMartina Gregová 31.08.2022 17:34

To najlepšie zo súčasnej svetovej architektúry: Zdravotníctvo

V predošlých článkoch sme si predstavili realizácie, ktoré sa budú uchádzať o prestížne ocenenia v rámci Svetového festivalu architektúry. Projekty, ktoré odborná porota vybrala, sú rozdelené do niekoľkých kategórii. Jednou z nich sú aj zdravotnícke zariadenia. Tento výber 13 diel nám ponúka náhľad do projektov, ktoré porota vyhodnotila ako to najlepšie, čo v oblasti architektúry zdravotníckych zariadení za uplynulý rok vzniklo.

Zdroj: World Buildings Directory

Zdroj: World Buildings Directory

Odborná porota do užšieho výberu zaradila až 420 projektov, ktoré boli rozdelené do 43 kategórií. Víťazi jednotlivých kategórií budú následne súťažiť o hlavné ocenenia, ktorými sú: Svetová stavba roka, Krajina roka, Budúci projekt roka a Interiér roka. Vybraní architekti a dizajnéri sa stretnú na slávnostnom udeľovaní cien v Lisabone, ktoré sa bude konať v dňoch 30.11.-2.12.2022. Aj tento rok sa do užšieho výberu dostali jednak diela svetoznámych architektonických štúdii ako Zaha Hadid Architects, Foster + Partners alebo White Arkitekter, ale tiež aj množstvo menej známych architektonických tímov.

V kategórii Zdravotnícke zariadenia porota ocenila budovy, ktoré sa vyznačujú nielen architektonickými kvalitami, ale priniesli aj istú pridanú hodnotu. Vybrané diela pracujú so psychologickými aspektmi architektúry, ovplyvňujúcimi liečbu aj zotavovanie pacientov. Ďalej sa realizácie vyznačujú vysokými ekologickými štandardami, čo sa stáva čím ďalej tým viac zdôrazňovaným a oceňovaným aspektom architektúry. Vo výbere nájdeme nielen veľké nemocnice, ale aj menšie kliniky a centrá pre poskytovanie starostlivosti rôzneho druhu.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Pavilion at The University of Pennsylvania, navrhli Foster+Partners

Dizajn budovy vo Philadelphii v USA je udržateľný, efektívny, povznášajúci, citlivý k okoliu a reaguje na potreby ľudí – materiálne i duchovné, merateľné i nehmotné. V tomto prístupe je pacient na prvom mieste. Jedinečný, flexibilný systém plánovania jednotiek rozdeľuje budovu na „štvrte“, ktoré znamenajú menšie, ľudskejšie meradlo, poskytujúce pocit citlivejšieho a personalizovanejšieho prostredia.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Aupaluk’s Health Centre, navrhli Groupe Regis Cote inc.

Dedina Aupaluk, ktorá sa nachádza na západnom pobreží zálivu Ungava, je najmenej zaľudnenou komunitou Inuitov na území Kanady v oblasti Nunavik. Architektonický návrh si vyžadoval citlivý prístup, rešpektujúci kultúrne tradície Inuitov. Architekti museli pri návrhu zvážiť vieru a presvedčenie domorodcov v súvislosti s procesom liečenia a ich obavy z modernej zdravotnej starostlivosti.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

The Alder Centre, navrhli Allford Hall Monaghan Morris

Alder Center v Liverpoole je centrum, ktoré poskytuje priestor na uzdravenie pre pozostalých rodičov a každého, koho zasiahla smrť dieťaťa. Budova je usporiadaná ako veľký dom. V strede pôdorysu sa nachádza spoločný priestor, ktorý okrem iného zahŕňa aj salónik a kuchyňu. Tu sa stretávajú poradcovia aj rodiny. Na tieto priestory nadväzujú jednotlivé izby pre pozostalých. Dôležitým prvkom návrhu sú murované steny, ktoré pokračujú po celom okraji záhrady, aby ju vymedzili a zabezpečili.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

17th Ave Clinic, navrhli 5468796 Architecture Inc.

Klinika predstavuje nový pohľad na starú typológiu prímestskej zdravotníckej budovy v kanadskom meste Calgary. Jednoduchá forma objektu je odvodená od svetelných podmienok, potreby súkromia a tiež potreby transparentnosti. 17th Avenue Clinic svojou formou a vybranou paletou materiálov sprostredkúva posolstvo – že aj takýto typ stavieb môže mať silu a podstatu, pôvab a jemnosť.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

National Forensic Mental Health Service, navrhli Scott Tallon Walker Architects

Budova v Portrane na predmestí Dublinu bola navrhnutá tak, aby poskytovala bezpečné a liečivé prostredie, ktoré prispieva k zotaveniu pacienta. Jednotlivé objekty sú strategicky umiestnené tak, aby optimalizovali existujúcu topológiu a poskytovali kontakt s prostredím lesa a dobrý výhľad na pobrežie. Celé zariadenie je navrhnuté v súlade s Príručkou vysoko bezpečného dizajnu Ministerstva zdravotníctva Spojeného kráľovstva a väzenskými štandardmi kategórie B.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Shanghai Raffles Hospital, navrhli Swan and Maclaren architects

Shanghai Raffles Hospital je nemocnica triedy A s kapacitou 400 lôžok, ktorá uspokojí rastúci dopyt po prémiových lekárskych službách. Fasáda nemocnice je zvýraznená detailmi sklenených a hliníkových rebier, čo je v kontraste s masívnymi kamennými stenami - to dodáva budove moderný nádych. Nemocnica, navrhnutá v duchu „Healing with Green“, spája krajinu, ekologické prvky a zelené záhrady a tým vytvára pokojné prostredie liečebného procesu.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

The Third Affiliated Hospital, navrhli Architectural Design and Research Institute of Tsinghua University Co. Ltd.

Prelomovou myšlienkou pri kreovaní budovy v meste Changchun bolo spojenie nemocnice tradičnej čínskej medicíny a umiestnenia v modernej budove. Okrem toho má projekt pozitívny vplyv na komunitu. Na verejných priestranstvách v okolí sa uskutočňujú podujatia na popularizáciu vedy - nájdeme tu bezplatnú klinickú liečbu, ochutnávky liečivých jedál a ďalšie aktivity, ktoré zabezpečujú poznanie tradičnej zdravotnej starostlivosti.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Hong Ngoc Phuc Truong Minh General Hospital, navrhli MPN+ Partners

Cieľom projektu z vietnamského Hanoja bolo budovu navrhnúť tak, aby na prvý pohľad nepôsobila ako nemocnica. Dizajn budovy je preto na rozhraní medzi rezortom a liečebným priestorom. Hlavná budova so 16 podlažiami v tvare U je navrhnutá vo forme stupňovitých schodov, vďaka čomu vznikli priestranné a zelené terasy. Tie zabezpečujú určitú mieru súkromia a zároveň poskytujú pacientom výhľad do okolia.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Grafton Way Building, navrhli Scott Tallon Walker Architects

Keďže ide o onkologickú nemocnicu, veľký dôraz sa kládol na pohodlie a pohodu, najmä vo vzťahu k dlhodobým pacientom. Budovu charakterizuje veľkorysosť priestoru, transparentnosť a oddych od mestského hluku Londýna. Inovatívna zahalená fasáda budovy poskytuje tienenie a súkromie a zároveň umožňuje pacientom väčšiu otvorenosť, konektivitu a viditeľnosť voči vonkajšiemu svetu.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Xiamen Humanity Maternity Hospital, navrhli LEMANARC SA

Humanitná pôrodnica Xiamen so stavebnou plochou 96.000 m2 a 600 lôžkami prináša precízny dizajn, ktorý zabezpečí lepšie profesionálne služby zo strany gynekológov aj pôrodníkov. Prehľadné krivky budovy približujú pocit z hlavného átria, ktoré je vo vnútornom priestore každého podlažia. Ďalším plusom je, že v budove boli integrované pokročilé technológie na maximalizáciu environmentálnych faktorov budovy - tieniace mechanizmy a regenerácia dažďovej vody sú niektoré z procesov, ktoré pomáhajú zlepšiť spotrebu energie.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Charm Premier Grand Minamiazabu, navrhli Nikken Housing System

Tento mestský seniorský dom v japonskej metropole Tokio slúži ako životaschopný prototyp na vyriešenie problému starnutia populácie, ktorý by mal v budúcnosti ovplyvniť všetky ázijské spoločnosti. Cieľom bolo vytvoriť rezidenciu, ktorá by zapadla do pôvabnej, historickej, no zároveň medzinárodnej štvrte. Vďaka mriežkovému rámovaniu s plochými stĺpmi a trámami architekti mohli realizovať okná od podlahy až po strop vo výške 2,4 m, ktoré prinášajú slnečné svetlo a výhľad na sviežu zeleň záhrad susedného veľvyslanectva.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

Emory Musculoskeletal Institute, navrhli HKS Architects

Inštitút na liečbu kostí, kĺbov a spojivového tkaniva v Atlante v USA je príkladom inovácií a obsahuje udržateľné prvky, ktoré spĺňajú štandardy LEED Gold. Technológie inteligentných budov budú využité na zníženie spotreby energie a vody a zabezpečenie bezdotykových povrchov v spoločných priestoroch.

 

Zdroj: World Buildings Directory

 

The OmniDirectional, navrhli KTX archiLAB

OmniDirectional je interná klinika, nachádzajúca sa v japonskom meste Himeji. Jadrom budovy je endoskopická miestnosť, viditeľná cez sklo za prijímacou recepciou a zakončená bielymi povrchmi, zvýrazňujúcimi high-tech aspekty a vysokú medicínsku virtuozitu. Počas používania je miestnosť uzavretá, aby sa zabezpečila úplná intimita pre pacientov. Zaujímavým aspektom je aj použitie cementovláknitých panelov na fasáde, ktoré sú v kontraste s príjemnými OSB panelmi na fasádach a stropoch.

 

Pozrite si viac na webe ocenenia

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube