Author photoMartina Gregová 23.09.2023 18:00

Seniori patria do mesta. Citlivé riešenie pomôže starším ľuďom aj celej miestnej komunite

Jeden z veľkých problémov, ktorým čelia seniori, je sociálne vylúčenie - starší ľudia sú nezriedka odstrihnutí od diania v rámci mesta alebo komunity. To nechceli pripustiť v Domove u fontány v meste Přelouč. Výsledky architektonickej súťaže ukazujú, aké ľahké je v skutočnosti urobiť z vynoveného areálu seniorského domova miesto stretnutí, hier aj športu.

1. miesto. Zdroj: K2N Landscape

1. miesto. Zdroj: K2N Landscape

Slovenská populácia starne. Naše najväčšie mestá, vrátane Bratislavy, budú v horizonte niekoľkých rokov čeliť výraznej demografickej kríze. S postupným starnutím populácie sa zároveň začínajú vynárať aj otázky, týkajúce sa starostlivosti o seniorov. Zariadení, poskytujúcich starostlivosť o starších obyvateľov miest je na Slovensku aj v susedných krajinách stále nedostatok. V čom zaostáva štát aj takmer všetky krajské mestá, tam vidia príležitosť najmä súkromní investori. 

V Bratislave dostane moderné priestory pre seniorov napríklad Dúbravka. Nový projekt by mal v dohľadnej dobe vzniknúť na Ulici kpt. Jána Rašu. Investor, ktorý stojí za zámerom v Dúbravke, pripravuje otvorenie ďalších domovov Gerion, a to v Karlovej Vsi a v Novom Meste. Budovanie pobytových zariadení opatrovateľskej služby chce najbližšie roky zintenzívniť aj mestská časť Rača. Zariadenie pre seniorov by malo vzniknúť aj v Boroch, ktoré sa postupne menia na mestskú štvrť. Napriek avizovaným zámerom však pravdepodobne budú kapacity týchto zariadení aj naďalej nedostatočné.  

Okrem výstavby nových objektov tohto typu akebo modernizácie existujúcich sa mestá a súkromní investori musia vysporiadať tiež s otázkou ich čiastočného sprístupnenia verejnosti. Mnohé svetové štúdie totiž dokazujú, že zapojenie zariadení pre seniorov do komunitného života a mesta ako takého pozitívne vplýva na psychiku aj zdravotný stav klientov.  

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: K2N Landscape
  • 1. miesto. Zdroj: K2N Landscape
  • 2. miesto. Zdroj: Land05
  • 2. miesto. Zdroj: Land05
  • 3. miesto. Zdroj: Ateliér Krejčiříkovi
  • 3. miesto. Zdroj: Ateliér Krejčiříkovi

Vo svete sa rozhodli zariadenia pre seniorov aktívne zapájať do mestského života už pred nejakým časom. Dnes sú známe mnohé príklady, kde sa súčasťou zariadenia stali napríklad rôzne služby či obchodíky, ktoré okrem klientov pravidelne navštevujú aj miestni obyvatelia.

Práve vďaka takému sprístupneniu sa zariadenie Lyngdal Healthcare Center v rovnomennom nórskom meste stalo nielen súčasťou mesta, ale aj súčasťou miestnej komunity. Zaujímavosťou projektu je aj jeho funkčné a priestorové prepojenie s neďalekou škôlkou. Podobné projekty sú dôkazom, že daný prístup má zmysel. Lyngdal pritom nie je jediným centrom svojho druhu. Je dokonca namieste tvrdiť, že ide o nový trend pri návrhu obdobných zariadení. 

Dokazuje to architektonická súťaž Domov U fontány Přelouč, ktorú v apríli tohto roku vyhlásil Pardubický kraj v Česku. Cieľom súťaže bolo nájsť zaujímavé funkčné a prevádzkové riešenie areálu zariadenia pre seniorov s dôrazom na zlepšenie stavu jeho modrozelenej infraštruktúry. Projekt má zároveň umožniť využívanie areálu širokou verejnosťou. Víťazom jednofázovej krajinársko-architektonickej súťaže sa stalo štúdio K2N Landscape. Ich koncept nesie názov Park spomienok.

Návrh je založený na snahe vytvoriť útulné prostredie s rešpektom k hlavným užívateľom parku, ktorými sú vo väčšine prípadov starší ľudia a ľudia s Alzheimerou chorobou. Na základe novej vízie budú súčasťou nového parku rôzne retro herné prvky, tradičný mestský mobiliár či najrozšírenejšie rastliny z českých záhrad a lesov. Architekti totiž vychádzajú z predpokladu, že starší ľudia aj ľudia s Alzheimerou chorobou si väčšinou lepšie pamätajú udalosti, ktoré sa stali v ich mladosti, ako tie, ktoré zažívajú v súčasnosti.

Na budovu, v ktorej sídli zariadenie pre seniorov, priamo nadviaže zmyslová záhrada. O niečo ďalej sa má nachádzať pietne miesto, altánok, retro ihrisko a pódium. V snahe park čo najviac sprístupniť verejnosti boli v rámci návrhu pridané aj nové vstupy. „Návrh pôsobí ako jednoduché, ale účelné riešenie, ktoré rešpektuje súčasnú podobu areálu, ale zároveň ho postupne transformuje. Porota pozitívne hodnotí princípy recyklácie a udržateľnosti,” hodnotia víziu experti, ktorí posudzovali jednotlivé návrhy.  

 

1. miesto. Zdroj: K2N Landscape

 

Na druhom mieste sa umiestnil projekt od štúdia Land05, ktorého srdcom sa stáva vychádzková cesta, doplnená o kvetinové záhony a oddychové plochy v tieni stromov. Ako opisujú autori tohto návrhu, „pôjde o park pre klientov aj ľudí z okolia, park kde sa stretávajú starší aj mladí, kde si každý nájde svoje miesto, park plný farieb a vôni.” 

Tretie miesto obsadil Ateliér Krejčiříkovi. V tomto prípade odborná porota ocenila najmä výbornú znalosť problematiky starostlivosti o klientov, bezbariérovú prístupnosť vonkajších priestorov aj vizuálnu prehľadnosť v exteriéri, ktorú by ocenili predovšetkým zamestnanci domova pre seniorov.  

Ocenené projekty majú síce odlišnú výslednú podobu, no snažia sa o to isté: areál v okolí zariadenia pre seniorov sprístupniť verejnosti a pomocou nových funkčných náplní ho zatraktívniť, a to nielen pre rodiny pacientov, ale aj pre mladších obyvateľov mesta či dokonca cyklistov. Projekt z Pardubického kraja vďaka tejto súťaži nadviazal na svetové trendy v danej oblasti. 

 

(ČKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube