Author photoAdrian Gubčo 03.05.2022 17:51

Športový areál na Pionierskej sa mení, po vonkajšom ihrisku sa transformuje aj športová hala

Športový areál na Pionierskej ulici za Základnou školou Sibírska patrí k obľúbeným miestam pre trávenie voľného času miestnej komunity. Po dlhodobej snahe aktívnych lokálnych občanov sa podarilo pristúpiť ku komplexnej obnove vonkajších plôch. S iniciatívou sa teraz pridal aj Magistrát, ktorý pôvodne plánoval opraviť susednú športovú halu. Po novom však vybuduje úplne novú.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Športová zóna so školou sa nachádza v srdci sídliska Februárka (alebo Pokrok), je preto dostupná väčšine miestnych obyvateľov. Tí ju aj hojne využívajú, hoci donedávna bol stav priestranstiev aj športovej haly zlý. Areál nezodpovedal súčasným požiadavkám na kvalitné, bezpečné a estetické športovisko. Miestni obyvatelia sa preto už dlhšie snažili o zmenu, v roku 2016 dokonca usporiadali petíciu za vznik lepšieho areálu. Jej výsledkom mala byť komplexná rekonštrukcia areálu na Sibírskej.

Po piatich rokoch diskusií a snáh miestnych aktivistov sa konečne v roku 2021 spustili rekonštrukčné práce. Založené boli na projektoch, na ktorých už v roku 2018 pracovali, okrem iných, aj architektonické kancelárie LABAK a 2021 Architekti. Z týchto koncepcií sa v spolupráci s kanceláriou Modulor vyformovalo zadanie pre realizačný projekt, na ktorom participovala aj miestna verejnosť. Nasledovala koordinácia s mestskou časťou a verejné obstarávanie.

Aktuálne riešenie nadväzuje na pôvodné rozdelenie športovej zóny a počíta so zlepšením podmienok pre viacero športov. V jadre priestoru sú ihriská pre basketbal, v zime a na jar pre hokej, futbal, nohejbal, pozemný hokej a ďalšie športy. Toto jadro je obklopené bežeckou traťou a korčuliarskou dráhou. Po okrajoch sú zóny pre workout, pétanque, cvičisko pre seniorov, stolný tenis a tribúna, umiestnené tu budú aj pergoly. Z juhovýchodnej strany vznikol „líniový park“, teda zelená línia, oddeľujúca areál od školy.

V priebehu realizácie došlo k určitým nedostatkom. Zhotoviteľ napríklad nainštaloval nevhodné mantinely, koordinátor za mestskú časť odstúpil zo svojej pozície počas realizácie a táto trvala dlhšie, ako sa očakávalo. Ihrisko sa však blíži k plnému dokončeniu, očakávanému v priebehu júna. Využívané je už dnes. Miestna komunita aj mestská časť plánujú režim nastaviť tak, aby v doobedňajších hodinách ihriská využívali školáci, kým podvečer či počas víkendov bežní občania. Súkromné športové kluby, znemožňujúce využívanie priestoru pre iné komunity, majú byť z areálu vytláčané. Náklady na obnovu dosiahli približne 400-tisíc eur.  

Zrekonštruovaný areál prinesie zvýšenie kvality života pre lokálnych obyvateľov, ku ktorým patria nielen rezidenti Februárky, ale aj noví obyvatelia čerstvo dokončených developmentov, napríklad Pri Mýte alebo Urban Residence. Aktivisti sa do procesu snažili zapojiť aj ich developerov, teda Penta Real Estate a Lucron. Najväčším zadosťučinením je však realizácia projektu nepochybne pre iniciátora rekonštrukcie, miestneho obyvateľa a bratislavského sprievodcu Pavla Šimove, ktorý vyvíja snahy aj o ďalšie zlepšenia tejto časti mesta.  

 

Športová hala v susedstve upraveného ihriska je schátraná a bude musieť zaniknúť

 

Napriek mnohým problémom, komplikáciám a pomalosti v konaní niektorých strán ide nakoniec o úspešný príbeh. Bokom preto nechcelo ostať ani Hlavné mesto, ktoré na začiatku februára tohto roka ohlásilo rozsiahle plány na modernizáciu centier voľného času. Investície mali smerovať aj do športovej haly na Pionierskej, ktorá susedí so zrekonštruovaným športovým areálom. Mesto plánovalo halu zrekonštruovať za 1,5 milióna eur.

Ako však konštatuje primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti, statické posudky ukázali, že súčasnú halu nie je možné zachovať. Preto bude čoskoro zatvorená a ešte v priebehu tohto roka sa začnú búracie práce. Na jej mieste by mala vzápätí vyrásť úplne nová budova. Podľa primátora postaví Hlavné mesto „modernú, bezpečnú a dostupnú“ halu s vyšším kvalitatívnym štandardom. Prvé detaily spoločne s podobou zariadenia boli predstavené v priebehu včerajška.

Nová hala na Pionierskej by mala obsahovať multifunkčné ihrisko s rozmermi 20 x 40 metrov, vhodné aj na usporadúvanie športových súťaží. Výška zas bude 8 metrov, vďaka čomu sa tu budú môcť realizovať gymnastické cvičenia. Novinkou má byť hľadisko pre 100 divákov, mesto avizuje aj zriadenie malého bufetu. Hlavný vstup bude oproti dnešku vychýlený smerom k opravenému vonkajšiemu športovisku. Vonkajší výraz objektu je jednoduchý a bez mimoriadnej architektonickej invencie. Meno autora mesto nezverejnilo.

Rozdiel oproti minulosti však bude mimoriadny, zvlášť v kombinácii s vonkajšími opravenými plochami. Kým exteriérové športovisko bude reprezentatívnym projektom pre mestskú časť, novou halou sa bude môcť pochváliť Hlavné mesto. Pre Magistrát pôjde zároveň o jeden z vlajkových projektov v rámci skvalitňovania centier voľného času a umeleckých škôl. Podobného rozsahu je už len rekonštrukcia ZUŠ M. Ruppeldta na Panenskej ulici alebo obnova staršieho objektu na Uránovej v Ružinove pre potreby ZUŠ Exnárova.

Komplikáciou by mohli byť finančné prostriedky a teoreticky povoľovací proces. V prípade potrebných financií pôjde o niekoľko miliónov eur, čo nie je pre zaťažený bratislavský rozpočet málo. Dĺžka povoľovania zas závisí od toho, či bude projekt zadefinovaný ako rekonštrukcia alebo úplne nová stavba. V každom prípade sa mesto nevyhne niekoľkoročnému procesu, kým sa nová hala zrealizuje a dokončí. Magistrát ani primátor harmonogram v tejto chvíli nešpecifikovali.

Domáci sa tak musia pripraviť na ďalšie čakanie, tentokrát na športovú halu. V tomto prípade snáď už nepôjde o natoľko zdĺhavý proces, ako v prípade opráv exteriérového ihriska – predsa len ide o iniciatívu zhora, čo znamená jednoduchšiu realizáciu. Trpezlivosť sa však vyplatí. Po dodaní novej haly bude mať Februárka kvalitnú infraštruktúru pre rekreačný šport. V kombinácii s príjemným prostredím, množstvom zelene, dobrou dostupnosťou centra mesta električkou, slušnou a stále sa rozvíjajúcou občianskou vybavenosťou a čoskoro snáď aj s lepšími cyklotrasami a verejnými priestormi tak vznikne z tejto štvrte jedno z najlepších miest pre život v Bratislave.

 

Fotografie z 20.2.2022. Pozrite si viac vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Fotografia z 20.2.2022
  • Fotografia z 20.2.2022
  • Fotografia z 20.2.2022
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube