Author photoAdrian Gubčo 01.06.2023 18:05

Nová podoba Podhorského pásu. Bytovky nahrádzajú luxusné domy

Podhorský pás patrí k tým častiam Bratislavy, ktoré prešli v uplynulých rokoch najväčšími zmenami. Na mieste svahov, pôvodne využívaných na vinohradnícke účely, sa vybudovali celé súbory bytových domov. Teraz sa zdá, že najdivokejšie obdobie už prešlo. Aj naďalej sa tu však objavujú menšie projekty luxusných rodinných domov.

Zdroj: SYNAPSIS Property Ventures

Zdroj: SYNAPSIS Property Ventures

Podhorský pás je svahovité územie medzi Strážami nad Hlavnou stanicou a pahorkami nad Račou. Donedávna išlo o prakticky nezastavané územie, kde sa pestoval vinič. Od prelomu 20. a 21. storočia sa však začal zvyšovať tlak na transformáciu niektorých pozemkov. Na viacerých miestach začali vznikať štvrte rodinných a neskôr aj bytových domov.

Investorov priťahuje kombinácia blízkosti prírodného prostredia Malých Karpát a atraktívnych výhľadov na mesto a Podunajskú nížinu. Marketingovým nástrojom sú aj vinohrady, hoci sa ich plocha zmenšila a mnohé z nich sú neobrábané. Napriek tomu ide o vhodný argument, podporujúci umiestňovanie nadštandardných bytov a domov.

Najväčší rozvoj prebehol v druhej polovici minulej dekády, kedy najmä nad Tupého ulicou vzniklo hneď niekoľko projektov bytových domov. To prinieslo takú radikálnu zmenu charakteru územia, že sa výstavba v Podhorskom páse stala predmetom intenzívnej kritiky. Súčasné vedenie mesta avizuje, že chce ochrániť zostávajúce vinohrady. Pracuje preto na urbanistickej štúdii, ktorá sa stane podkladom pre zmenu Územného plánu. Ten zabezpečí ochranu existujúcej poľnohospodárskej krajiny.

Galéria

  • Zdroj: SYNAPSIS Property Ventures
  • Zdroj: SYNAPSIS Property Ventures
  • Zdroj: SYNAPSIS Property Ventures
  • Zdroj: AT26
  • Zdroj: AT26

To ale neznamená, že tu už žiadne nové bývanie nevznikne. V poslednom období sa objavujú viaceré zámery menších projektov – predovšetkým rodinných domov vyššieho štandardu. Po včerajšom ohlásení projektu Sudová v blízkosti Jaskovho radu, o ktorom developer VSD Development hovorí, že pôjde o jeden z najprémiovejších obytných súborov v meste, sa teraz ohlasuje ďalší, naplánovaný v Knižkovej doline v Rači.

V rámci projektu od spoločnosti SYNAPSIS Property Ventures je naplánovaná výstavba 37 rodinných domov, ktoré majú spolu vytvoriť akúsi samostatnú komunitu, no s verejnými a ukľudnenými ulicami. Všetky domy majú byť v jednotnom dizajne, ktorý je výsledkom architektonickej súťaže. V tej sa presadila architektonická kancelária AT26.

Jednotlivé objekty budú mať približne 140 metrov štvorcových čistej úžitkovej plochy na dvoch podlažiach. Domy by tak mali byť až päťizbové. Každý bude mať terasu a záhradu, dve parkovacie miesta a investor hovorí aj o poloverejnej predzáhradke, komunikujúcej s verejným priestorom ulice. Ďalej avizuje, že má ísť o ekologické bývanie so zelenými strechami, využívaním dažďovej vody alebo s tepelnými čerpadlami.

Aj developer Knižkovej hovorí o výnimočnej lokalite. Priamo naproti súboru sa nachádza letné kúpalisko a amfiteáter, neďaleko je vstup do lesoparku a v podstate v pešej dostupnosti je aj električková trať či centrum Rače. Očakávania od projektu sú tak vysoké – cieliť bude jednoznačne na najbonitnejšiu klientelu.

Termíny realizácie neboli definované. Výška investície by mala dosiahnuť 20 miliónov eur.

 

Projekt má vytvoriť akúsi samostatnú komunitu. Zdroj: SYNAPSIS Property Ventures

 

Knižkova nebude jediným obdobným projektom. Pohľad do katastra už dokáže miestami naznačiť, ako bude vývoj niektorých lokalít vyzerať. Pôvodné parcely boli upravené, aby vznikli pozemky pre rodinné domy a privátne ulice.

Račiansky zámer je kvalitnejším príkladom, keďže sa otvorene prezentuje jednotnou súčasnou architektúrou či dizajnom oplotení a priestranstiev. V slovenskom prostredí ide o nadštandard, hoci by malo ísť o automatický prístup nielen v luxusných štvrtiach, ale aj v bežných nových štvrtiach rodinných domov, ktoré vznikajú na predmestiach väčších slovenských miest. Preto je dôvodná obava, že kombinácia vzniku nových projektov s individuálnou výstavbou prinesie ďalšie zhoršenie urbanistickej kvality prostredia.

Podhorský pás skutočne poskytuje predpoklady pre vytvorenie zón luxusnejších domov a bytov. Za určitých okolností by mohol byť ich vznik dokonca akceptovateľný, najmä ak by bol spojený aj s revitalizáciou blízkeho okolia. Za súčasných okolností ale nie je vylúčené, že práve tie kvality, na ktoré investori lákajú kupcov, v dôsledku neregulovanej výstavby zaniknú.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube