Author photoSimona Schreinerová 06.04.2024 14:07

Netypický zámer od známeho developera pokročil: Rača sa zbaví veľkého brownfieldu, premení vstup do mesta

V Bratislave sa v posledných rokoch darí oživovovať viacero brownfieldov - nie však len v podobe polyfunkčných, rezidenčných alebo kancelárskych komplexov. Do viacerých nevyužívaných areálov sa vracia výroba alebo skladovanie. Podobný by mal byť aj osud bývalého terminálu v Rači. Svoje plány tu rozvíja rastúci developer Alto Real Estate.  

Zdroj: Google Maps, Alto Real Estate / EIA

Zdroj: Google Maps, Alto Real Estate / EIA

Nový areál, tvorený komplexom mestských skladov a predajno-výstavných priestorov STORE.TO, chce Alto Real Estate postaviť v blízkosti križovatky ulíc Na Pántoch a Rybničná, v sanovanom území bývalého terminálu v Rači. Súbor nových objektov by sa podľa developera mohol využívať ako malé distribučné centrá, e-shopy, zariadenia drobných prevádzok, výroby a služieb, prípadne na nákup priamo v skladoch.

Zámer bol predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) v septembri minulého roka. V súčasnosti má Okresným úradom v Bratislave vydané rozhodnutie o ďalšom neposudzovaní, ktoré čaká na nadobudnutie právoplatnosti. V rámci doplňujúcich informácií sa zverejnili aj stanoviská k zámeru. Keďže dotknuté orgány ani verejnosť nemali žiadne zásadné výhrady, prípadné odvolanie by bolo prekvapivé.

V tomto prípade tak nepôjde o transformáciu browfieldu, ktorý nahradia nové funkcie, ale skôr o obnovenie pôvodného využitia. Nový komplex budú tvoriť tri objekty predajných skladov s celkovou plochou viac ako 26-tisíc m2. Sklady by sa mali rozdeliť na samostatné nájomné jednotky, každá s plochou približne 500 m2. Objekt A bude pozostávať z 22 samostatných jednotiek, objekt B zo siedmich jednotiek a objekt C z desiatich. 

Galéria

  • Zastavovacia situácia. Zdroj: VM PROJEKT / EIA
  • Situácia. Zdroj: VM PROJEKT / EIA
  • Rezy. Zdroj: VM PROJEKT / EIA

Pre každý sklad sa navrhuje vjazd do objektu, prístup pre peších a parkovacie státia, ktorých bude celkovo 218. V centrálnej časti areálu investor plánuje vytvoriť oddychovú zónu. Nachádzať sa v nej bude park s lavičkami a stojiskom pre odkladanie bicyklov.

O akejsi inovatívnej architektúre hovoriť pravdepodobne nemožno. Fasáda objektov bude tvorená sendvičovými panelmi a bude doplnená dverami, oknami a bránami a vybrané časti fasády budú mať výsadbu popínavej zelene. Podľa EIA budú stavby navyše doplnené o informačno-navigačný systém loga na čelnej strane fasád. 

Strecha každého objektu bude v celom rozsahu pripravená pre inštaláciu fotovoltických panelov. Časti nepokryté solárnymi panelmi budú riešené ako zelené strechy. Objekty A a B majú mať obdĺžnikový tvar s výškou atiky 11 metrov. Tretí objekt C je podľa dokumentácie nepravidelného pôdorysného tvaru. Má mať tvar zalomeného L pod 45° uhlom a výškou atiky 11 metrov.

Podľa dokumentácie EIA je začiatok výstavby plánovaný na posledný kvartál roka 2025. Prevádzka by mohla byť spustená o rok neskôr. Náklady na výstavbu sú odhadované na 24 miliónov eur. Rozhodnutie EIA môže za krátko nadobudnúť právoplatnosť, čím sa developerovi otvorí cesta k zahájeniu územného konania (hoci ešte predtým bude potrebovať aj kladné záväzné stanovisko od Hlavného mesta). Predpokladané termíny sú teda pomerne reálne a môžu sa naplniť.

 

Developer sa spája najmä s veľkými transformačnými projektami, zameranými na rezidencie a kancelárie. Zdroj: Alto Real Estate

 

Pre developera Alto Real Estate ide svojim spôsobom o netypický projekt, nakoľko sa spája najmä s polyfunkčnými developmentami v lukratívnych častiach mesta. V downtowne firma (resp. spoločnosť, z ktorej sa Alto vyčlenilo) prebudovala iný brownfield - bývalý areál Bratislavskej teplárenskej. Práve na tomto mieste vznikol Sky Park, ktorý spoločne s obnovenou Jurkovičovou teplárňou zvýšil úroveň lokality a patrí k najvýraznejším porevolučným projektom v Bratislave.

Alto ostáva v lokalite prítomné. Okrem dokončenia Sky Parku sa chystá na prestavbu priestoru medzi Sky Parkom a Chalupkovou ulicou. Naplánované tu je pokračovanie projektu v podobe súboru rezidenčných budov a kancelárskeho objektu, no s odlišnou architektúrou. Na základe výsledkov medzinárodnej kompetície vybral developer holandskú kanceláriu Mecanoo.

Development sa zaradí do procesu masívnej prestavby územia, keďže pôvodná firma, z ktorej sa Alto vyčlenilo, teda Penta Real Estate, tu chce stavať tiež. V downtowne vybuduje polyfunkčný komplex od renomovanej kancelárie Stefano Boeri Architetti, ktorú vybrala taktiež v súťaži

Okrem toho Alto Real Estate rozbehlo aj výstavbu projektu Florian Residence v Starom Meste. Nadštandardný obytný súbor bude postavený v troch etapách, pričom vyplní jedno z posledných veľkých ucelených nezastavaných území v centrálnej časti Bratislavy. Na pôvodnom koncepte pracovali slovenské kancelárie GutGut a JRKVC, finálnu podobu dalo domom holandské štúdio Benthem Crouwel Architects. 

Projekt revitalizácie terminálu v Rači je tak dramaticky odlišný. Z pohľadu developera však môže dávať veľký zmysel. Pre rozvoj hlavného mesta sú dôležité nielen rezidenčné a polyfunkčné objekty, ale aj priestory pre skladovanie a logistiku. Vďaka týmto funkciám je možný chod mestského organizumu, jeho obyvateľov a aktivít. V tomto prípade navyše dochádza k zužitkovaniu nevyužitého priestoru - a to je dobrá správa. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube