Author photoMartina Gregová 23.12.2023 19:46

Na výlet za krásnou prírodou i kvalitnou architektúrou. Pozrite si najlepšie drobné zásahy, ktoré obohacujú okolie našich miest

Unikátne prírodné prostredie nepotrebuje veľké projekty. Zatraktívniť a sfunkčniť ho vedia aj objekty menších mierok, najmä ak sa kladie dôraz na vysokú architektonickú úroveň a rešpekt k lokálnemu prostrediu. Našťastie, čoraz viac takýchto realizácií sa nachádza aj v slovenskej prírode, pričom tie najlepšie diela sa nezriedka uchádzajú o prestížne architektonické ocenenia.

Útulňa Jozefa Maka a Lesná sauna Spišský Hrhov. Autori: Denisa Záchenská, Daniel Goliáš

Útulňa Jozefa Maka a Lesná sauna Spišský Hrhov. Autori: Denisa Záchenská, Daniel Goliáš

Drobná architektúra v prírodnej krajine vzniká už po stáročia. V minulosti plnila rôzne funkcie, dnes sa ňou architekti či samosprávy snažia najmä zatraktívniť rôzne oblasti a prilákať tak do nich viac návštevníkov. V čoraz väčšej miere sa pri stavbách menších mierok, ktoré sú umiestnené v prírodnom prostredí, preferuje použitie prírodných materiálov a celkové harmonické osadenie do unikátneho prostredia. Slovensko tak úspešne nasleduje trendy zo zahraničia, kde bol potenciál spojenia architektúry, dizajnu a prírody pochopený už dávno. 

Slovenská metropola sa v posledných rokoch zaradila k lídrom v oblasti architektonických vstupov do prírody. V rámci Bratislavy takéto objekty vznikajú pod hlavičkou iniciatívy Živé miesta, za ktorými stojí Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy. Ako jeden z prvých zásahov bola takto vybudovaná Pozorovatelňa zvierat Vydrica, ktorá sa nachádza v bratislavskom lesoparku, na turistickej trase medzi Račou a Mariankou. Ide o drevený objekt jednoduchého tvaru s rozlohou 13 metrov štvorcových.  

„Návštevníka privedie do objektu zdvíhajúca sa lávka a cez úzky vstup príde do krytého priestoru s terasovitým sedením a výhľadom na prírodu,“ popisuje riešenie Marcel Dzurilla, riaditeľ sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). „Celý objekt je osadený na oceľových vrutoch a navrhnutý z jedného typu smrekovcových hranolov, čo umožnilo využiť lokálny materiál na výstavbu.” 

 

Pozorovňa zvierat Vydrica. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR / Marek Velček

 

Odvtedy pribudlo niekoľko ďalších vydarených zásahov. Zaradiť k nim možno rekreačný areál Malý Slavín. Ide o bod na vychádzkovej trase medzi Račou a Záhorskou Bystricou, kde sa okrem oddychových altánkov s ohniskami nachádza aj lúka s priestorom pre športové aktivity. Umiestnený tu bol veľký kompaktný altánok, ktorý zachoval existujúcu kapacitu na sedenie a stolovanie a zároveň umožnil lepšiu ochranu pred živlami, keďže zastrešená plocha je omnoho väčšia. Za dizajnom stojí kancelária Bakyta Architects, projekt získal ocenenie CE ZA AR 2022 v kategórii Exteriér. 

V priebehu tohto roka sa zas pribudla premena bývalých muničných skladov a hájovne na Peknej ceste. Zaniknutá hájovňa z prelomu 19. a 20. storočia sa obnovila v podobe voľnočasového pavilónu v tvare altánku so sedlovou strechou s vnútorným grilom a vonkajšími ohniskami. Obnovené boli aj pôvodné pivnice hájovne či priľahlé zelené priestory. Návrhom projektu boli poverené kancelárie Office 110 a DIVO.

 

Lesná sauna Spišský Hrhov. Autor: Daniel Goliáš

 

Mimo Bratislavy je pomerne známou stavbou tohto druhu Lesná sauna v Spišskom Hrhove. Jej výnimočnosť potvrdilo víťazstvo v rámci ocenenia CE ZA AR. V roku 2020 získala Cenu verejnosti. Lesná sauna stojí na úbočí Medvedieho vrchu, odkiaľ sa návštevníkom naskytne výhľad na neďaleký Spišský hrad. Za jej návrhom stojí štúdio WOVEN, ktoré má s realizáciou drobných stavieb na území Slovenska už pomerne bohaté skúsenosti.  

Z architektonického hľadiska ide o solitérny prvok, ktorý sa skladá z dvoch úplne odlišných vrstiev. Pri pohľade zvonku má objekt polopriehľadný obal, vo vnútri sa však nachádza samotná sauna s celodreveným opláštením. V tesnej blízkosti sauny sa nachádza menšie odpočinkové miesto so studenou kaďou.  

Vzhľadom na nádheru slovenskej prírody majú na našom území pomerne dlhú históriu turistické útulne. Ide o menšie, obyčajne drevené objekty jednoduchej konštrukcie, ktoré sa zvyknú nachádzať na odľahlom a ťažšie prístupnom mieste. Vo väčšine prípadov tieto stavby poskytujú úkryt pred zlým počasím či dokonca nocľah. Medzi najznámejšie útulne patrí napríklad Koliba pod Pustým, útulňa Galová, Líška či Javorinka pod Kľakom.  

 

Útulňa Jozefa Maka. Autorka: Denisa Záchenská

 

V roku 2021 Turistický klub KTS Hikemates v spolupráci s madebythe vyhlásil súťaž, ktorej cieľom bolo nájdenie vhodných architektonických návrhov pre útulne. Na základe súťaže vzniklo niekoľko veľmi kvalitných projektov. Jeden z nich bol len pomerne nedávno aj zrealizovaný. Ide o Útulňu Jozefa Maka, ktorá sa nachádza v Malých Karpatoch. Výstavba sa podarila vďaka vyzbieraným finančným prostriedkom od širokej verejnosti aj vďaka dotácii Trnavského samosprávneho kraja. Za návrhom tohto unikátneho objektu stojí kolektív v zložení Matthias Arnould, Robert Provazník a Michaela Vatraľová.  

Objekt bol navrhnutý ako dvojpodlažný, jeho podkrovie slúži na prenocovanie štyroch až šiestich ľudí. Rovnaký počet môže v prípade potreby prespať aj na spodnom podlaží. Z architektonického hľadiska bola útulňa navrhnutá s ohľadom na okolie a má pomerne archetypálny tvar. Kvôli zvýšeniu ochrany voči vlhkosti a snehu je celý objekt vyzdvihnutý od úrovne terénu. V predpolí útulne sa nachádza lavička a nástupný schod, ktorý je možné využiť aj na sedenie.  

 

Kaviareň Norma. Autor: Daniel Kordík

 

Objekty a priestory menších mierok však nedotvárajú len prírodné prostredie. Mnohé z nich sú súčasťou väčších a menších miest. Výnimočný počin tohto druhu sa nachádza napríklad v piešťanskom verejnom parku. Kedysi sa v objekte s podlažnou plochou 135 metrov štvorcových nachádzali verejné toalety, dnes tu má svoju prevádzku kaviareň Norma. Kvalitnou realizáciou tohto typu sa môžu pochváliť aj Trenčianske Teplice. Aperitív bar a obchod Likérka vznikol ešte v roku 2020 v priestoroch objektu, v ktorom kedysi sídlila herňa, mäsiarstvo aj maloobchodná prevádzka.  

Obraz mesta, rovnako ako aj obraz prírodnej krajiny, spoluvytvára množstvo prvkov, od tých najmenších až po oveľa komplexnejšie. Zatiaľ čo v mestách drobným objektom zvykneme hľadať nové funkcie, v prírodnom prostredí je skôr citeľná snaha o ich bezkolízne a harmonické splynutie s okolím. Realizácie postavené naprieč celým Slovenskom sú dôkazom toho, že aj malý objekt môže zmeniť veľa. Najmä ak do danej oblasti prináša chýbajúce funkcie bez konfliktu s okolím. 

 

(Startiup, záhorí.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube