Author photoMartina Gregová 30.04.2023 13:00

Menej je viac. Jednoduchý dom ponúka špičkovú kvalitu bývania

Kompaktný tvar budovy či pravidelný raster okenných otvorov nemusí byť predzvesťou fádnej architektúry. Naopak, práve vďaka týmto princípom mnohokrát budova prekfektne zapadne do okolitej mestskej štruktúry. Pri spojení s dobre navrhnutým obsahom ide o dôkaz, že vytvorenie kvalitného miesta pre život nie je podmienené extravagantnou či výraznou architektúrou.

Autor: Luis Díaz Díaz

Autor: Luis Díaz Díaz

Obytný komplex 13 Rosas Residencial v španielskom meste A Coruña vznikol na mieste, kde ešte donedávna stál bytový dom, postavený v 90. rokoch minulého storočia. Pôvodný objekt bol výsledkom rozsiahlej urbanizácie oblasti Santa Marta, ktorá prebieha ešte aj v dnešných dňoch. Projekt nového bytového domu je tak situovaný v jednej z najrýchlejšie rastúcich mestských oblastí, v tesnej blízkosti železničnej stanice, viacerých verejných budov a nákupných zón. 

Novonavrhovaný objekt svojím tvarom reaguje na okolitú zástavbu, ktorá sa vyznačuje niekoľkými polouzavretými blokmi v tvare písmena U. Vďaka tejto priestorovej kompozícii tak v okolí domov vznikali menšie súkromné či polosúkromné nádvoria, ktoré svojou funkciou dopĺňajú samotné budovy. Rovnakého architektonického princípu sa rozhodli držať aj architekti, ktorí stoja za návrhom projektu 13 Rosas Residencial.  

Na takmer 12-tisíc metroch štvorcových tak vďaka architektonickému štúdiu Carbajo Barrios Arquitectos a španielskemu developerovi Metrovacesa vznikol rozsiahly obytnú komplex so súkromným nádvorím v strede celej kompozície. V priestoroch polozapusteného nádvoria bol navrhnutý menší park so zelenými plochami a oddychovými zákutiami. Súčasťou exteriérových priestorov je aj bazén či detské ihrisko.  

Galéria

  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz
  • Autor: Luis Díaz Díaz

Rovnako ako samotný tvar budovy, aj riešenie fasády reaguje na okolitú zástavbu. Pravidelný raster okenných otvorov a celkovo minimalisticky poňatá fasáda objektu nadväzuje na prevažne obytné budovy v lokalite. Pri riešení fasády architekti použili princíp zapustenia okenných otvorov, čo vo výsledku navodzuje dojem, akoby boli vyrezané do kompaktnej kamennej fasády. Budova je takto tvarovaná až do momentu, kým nedosiahne strechu, kde následne poruší svoju formálnu pravidelnosť. 

Prístup zvonku je riešený cez otvorený priestor v kontinuálnom vizuálnom vzťahu s nádvorím a v nadväznosti na komunikačné jadrá, vedúce k samotným bytovým jednotkám. Prízemie budovy tak pôsobí vzdušne, a to najmä vďaka sérii podchodov, ktoré umožňujú nielen vizuálne, ale aj fyzické prepojenie medzi ulicou a vnútorným átriom. Zároveň však riešenie prízemia poskytuje dostatok súkromia vo vzťahu k átriu. Okrem exteriérových priestorov sa na prízemí nachádza aj rozsiahly spoločenský priestor, kde sa môžu obyvatelia obytného bloku stretávať. Súčasťou objektu je aj solárium. 

V rámci projektu vzniklo v komplexe niekoľko typov bytov, počnúc dvojizbovými bytovými jednotkami až po rozsiahlé štvor- či päťizbové rezidencie. Celkovo sa v objekte nachádza 34 bytov s výmerou od 64 do 137 metrov štvorcových. Na najvyššom podlaží boli navyše navrhuté luxusné mezonety s rozsiahlymi strešnými terasami a výhľadom do zeleného átria.  

Architekti pri návrhu budovy pracovali predovšetkým s neutrálnou paletou farieb, čo sa prejavilo najmä v rozsiahlom použití bielych omietok. Vo vybraných častiach interiéru tiež nájdeme aj prírodné drevo. V rovnakom duchu sa nesú aj materiály, použité v spoločných priestoroch. Najvýraznejším prvkom v rámci projektu sú na žlto namaľované komíny, umiestnené na streche budovy.  

Výnimočnosť tohto projektu spočíva najmä v jeho strohej fasáde orientovanej na ulicu, ktorá je v kontraste so živým átriom, ktoré v zadnej časti parcely pokračuje napojením na už existujúci zelený park. Za zmienku tiež stojí riešenie prízemia. Spoločné vnútorné priestory sú tu navrhované tak, že majú priamy vizuálny aj fyzický kontakt s átriom.  

Vďaka vhodne zvolenému tvaru objektu aj riešeniu fasády budova dokonale zapadla do už existujúcej mestskej štruktúry. Projekt tak poukazuje na základné princípy, ktoré pri návrhu obdobných objektov dokážu priniesť naozaj kvalitný výsledok. Navyše z kompaktného tvaru budovy architekti vyťažili maximum aj pri návrhu vnútorných priestorov, ktoré rovnako vhodne reagujú na svoje okolie. Výsledkom je bytový dom, ktorý je kvalitný po stránke urbanistickej, architektonickej aj funkčnej.  

 

(Carbajo Barrios Arquitectos, Metrovacesa, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube