Author photoMartina Gregová 02.04.2023 16:30

Kvalitné bývanie za dostupnú cenu. Projekt Bleriot ukazuje, že sa to dá

Pražský rezidenčný projekt Bleriot je výsledkom spolupráce medzi developerom, architektonickým aj záhradným štúdiom. Jeho hmotové a materiálové riešenie je ukážkovým príkladom kompromisu medzi ekonomickou a architektonickou stránkou návrhu.

Autor: Peter Fabo

Autor: Peter Fabo

O tom, že aj bytové domy na okrajoch miest môžu byť navrhnuté a zrealizované kvalitne, svedčí aj projekt bytového komplexu Bleriot v pražských Kbelích. Lokalita, v ktorej je obytný súbor situovaný, je súčasťou širšej transformačnej zóny v dochádzkovej vzdialenosti od stanice metra Letňany. Projekt nesie názov podľa známeho leteckého konštruktéra a jeho súčasťou sú aj výhliadkové body, z ktorých dovidieť až na neďaleké letisko.   

Za návrhom celého komplexu stojí architektonické štúdio Machar & Teichman, ktoré na riešení doplnkových exteriérových priestorov spolupracovalo so záhradnými architektmi z Atelieru Flera. „Zadaním bolo vytvoriť súčasnú modernú architektúru s primárnym dôrazom na kvalitný detail,” povedal o projekte jeho autor Pavel Machar.  

Aj napriek tomu, že sa jedná o developerskú výstavbu, sa architektom podarilo zo zadania vyťažiť maximum. Výsledkom spolupráce medzi štúdiom a developerskou spoločnosťou T.E. Holding (neskôr rozdelenú na Realism a Top Estate, známu aj z bratislavského projektu Portum) je naozaj nadčasová, jednoducho pôsobiaca architektúra s premysleným a dobre fungujúcim dispozičným riešením. Celkovo projekt ponúkol viac ako 150 bytových jednotiek, ktoré sú pomerne rovnomerne rozdelené do troch nízkopodlažných objektov. Všetky bytové domy dosahujú výšku maximálne štyroch nadzemných podlaží.  

Galéria

  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo
  • Autor: Peter Fabo

Dispozične sa v komplexe nachádzajú jedno- až trojizbové bytové jednotky na nižších podlažiach a rozsiahlejšie byty umiestené v najvyššom podlaží. Každý z nich disponuje balkónom, loggiou alebo predzáhradkou, v prípade najväčších bytov tiež veľkorysou strešnou terasou.  V suteréne jednotlivých objektov sú následne riešené podzemné parkoviská. V komplexe sa dokopy náchadza viac ako 160 vnútorných a vonkajších parkovacích miest. K niektorým jednotkám prislúcha pivnica a rezidenti môžu využiť aj spoločné priestory na odkladanie bicyklov či kočíkareň.

Fasády jednotlivých bytových domov sú riešené formou zapustenia hlavných hmôt, vďaka čomu mohli vzniknúť rozsiahle loggie či kryté terasy. Zároveň sa podarilo vizuálne odľahčiť celkovú hmotu navrhnových objektov. Do bytových jednotiek sa denné svetlo dostáva skrz veľkoformátové drevené okná. Jednotlivé loggie navyše disponujú aj perforovanými tieniacimi panelmi.  

Z hľadiska materiálového riešenia ide o kombináciu bielej omietky na prevažnej časti fasády s tmavosivými aj farebnými akcentami. Zaujímavý prvok predstavujú aj samotné tieniace panely, ktorých odtiene sú ladené do medených a zlatých farieb. Rovnaká farebná paleta bola následne zvolená pri konštrukciách vnútorných schodísk či balkónových zábradlí.  

Na kvalite projektu rozhodne pridali pomerne rozľahlé poloverejné priestory, v ktorých možno nájsť nielen zeleň, ale napríklad aj detské ihrisko či oddychové zóny pre dospelých. Celkovo tieto priľahlé priestory dosahujú rozlohu viac ako 6.500 metrov štvorcových. „Projekt sa nachádza vo veľmi atraktívnej lokalite blízko lesoparku a ďalej vyniká najmä koncepčným a architektonickým riešením vonkajšieho priestranstva, navrhnutého záhradnými architektmi. Ponúkne tak príjemné a pokojné bývanie spĺňajúce vysoké požiadavky na súkromie a prepojenie s prírodou," tvrdí Martin Hubinger. 

O výnimočnosti tohto projektu svedčí aj jeho nedávno získané ocenenie v rámci Českej ceny za architektúru 2022. Bytový dom Bleriot získal cenu spoločnosti Central Group za inovatívny prístup k riešeniu nového bývania. „Bytové domy Bleriot sú podarenou ukážkou cenovo dostupného bývania. Urbanistické riešenie akceptuje predmestskú polohu pozemku na okraji Prahy a vytvára príjemné polouzavreté vnútorné oddychové priestory určené na pobyt rezidentov. Architektúra je úsporná, a napriek tomu elegantná, riešením detailov a farebnosti povyšuje okolitú, nie príliš kvalitnú zástavbu, a to pri zachovaní príjemnej obytnej mierky,” zaznelo pri vyhlasovaní víťaza v danej kategórii.  

Výstavba bytových komplexov je takmer vždy spojená s nutnosťou nájsť kompromis medzi ekonomickou a architektonickou stránkou návrhu. Pri projekte Bleriot sa vďaka využitiu jednoduchých architektonických a stavebných princípov podarilo navrhnúť objekty, ktoré spĺňajú obe tieto požiadavky, za čo si projekt odniesol aj významné ocenenie. Okrem toho, bytový komplex disponuje aj priľahlým verejným priestorom. Ten slúži všetkým jeho obyvateľom a bol navrhnutý známym českým záhradným štúdiom, čo je pri obdobných projektoch stále skôr výnimkou. 

 

(stavbaweb.cz, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube