Author photoMartina Gregová 05.02.2023 14:15

Cenovo dostupné bývanie v jadre metropoly. Unikátny projekt naznačuje, ako riešiť veľký problém súčasných miest

Bytový komplex Baiziwan vznikol ako výsledok rozsiahleho výskumu sociálneho bývania v husto zaľudnených mestách. Obyvateľom Pekingu poskytol vyše 4.000 sociálnych bytov. Najväčšiu hodnotu však mestu priniesol vďaka kvalitne navrhnutému verejnému priestoru.

Zdroj: CreatAR, Zhu Yumeng

Zdroj: CreatAR, Zhu Yumeng

V roku 2014 bola architektonická kancelária MAD poverená Pekinským centrom verejného bývania, aby navrhla projekt sociálneho bývania Baiziwan, ktorý sa bude nachádzať neďaleko centrálnej obchodnej štvrte v Pekingu. Štúdio MAD považovalo túto výzvu za príležitosť zlepšiť životné podmienky komunít s nízkymi príjmami a zároveň zmeniť pohľad na súčasný obraz rezidenčnej architektúry v Číne. Po viac ako siedmich rokoch od zadania zákazky sa tento veľkolepý projekt podarilo dokončiť.  

Celková úžitková plocha komplexu Baizwan je 473.000 metrov štvorcových. Bytové domy po dokončení poskytli bývanie pre približne 8-10-tisíc obyvateľov. Pri návrhu bol kladený dôraz najmä na vytvorenie cenovo dostupného bývania. „Návrh takého typu bývania je veľmi odlišný od toho klasického. Počas celého procesu je nutné prihliadať nielen na veľkosti jednotlivých priestorov, ale aj na náklady počas ich následného užívania,” povedali o projekte jeho autori.

V budovách Baiziwan sa nachádza šesť klasických typológií bytov a tri typológie s ultranízkou spotrebou energie. Rozloha bytových jednotiek sa pohybuje v rozmedzí od 40 až po 60 metrov štvorcových. Komplex navyše obsahuje aj dve obytné budovy s ultranízkou spotrebou energie s nízkymi vykurovacími a chladiacimi požiadavkami. To im umožnuje znížiť spotrebu energie až o 90%. 

Galéria

  • Zdroj: ArchExist
  • Zdroj: CreatAR
  • Autor: Zhu Yumeng
  • Autor: Zhu Yumeng
  • Zdroj: CreatAR
  • Zdroj: ArchExist
  • Zdroj: ArchExist

Dôležitým bodom návrhu bola aj vysoká miera prefabrikácie. Mimo staveniska bolo vyrobených až 80% stavebných prvkov. Použitie takto vyrobených prvkov výrazným spôsobom urýchľuje samotnú výstavbu a umožňuje projektu napredovať aj v prípade nepriaznivého počasia.  

Inšpiráciu na návrh čerpalo architektonické štúdio v jednom zo svojich najúspešnejších projektov UNIC v Paríži, ktorý okrem klasického bývania zahŕňal aj cenovo dostupné byty. „UNIC aktívne zlepšuje vzťahy v rámci komunity, reprezentuje vývoj susedstva a ponúka súčasnú víziu toho, ako môže byť príroda integrovaná do mestského prostredia," povedali o parížskom projekte architekti z MAD.  

Sociálne bývanie Baiziwan sa snaží naplniť rovnaký cieľ. Okrem dvanástich obytných blokov bol v rámci projektu navrhnutý aj verejný priestor v ich okolí. Pri pohľade zhora je možné vidieť obytné budovy usporiadané do šiestich blokov, ktoré sú navzájom prepojené peším chodníkom vo výraznej červenej farbe. Tento peší ťah bol navrhnutý ako plávajúci park, ktorý spája jednotlivé časti nielen v úrovni terénu, ale plynulo prechádza aj ponad hlavné dopravné ťahy.

V spoločnom verejnom priestore v okolí budov sa nachádzajú rozmanité funkcie - telocvične, bedmintové ihrisko, detské ihriská, ekofarma či servisné stredisko. Na prízemí obytných budov je umiestnená občianska vybavenosť, vrátane obchodov, reštaurácií, škôlok, lekární, kníhkupectiev a zariadení starostlivosti o seniorov. 

Dôležitým prvkom v návrhu je aj zeleň, ktorá tvorí až 47% verejného priestoru, čo je v porovnaní s inými projektami rezidenčného bývania v husto osídlenom čínskom meste naozaj pozoruhodné číslo. Štandardizované pokrytie zelene v komerčných obytných súboroch sa tu bežne pohybuje vo výške 30%. Súčasťou návrhu je aj niekoľko vyhliadkových plošín rôznych veľkostí na rôznych výškových úrovniach.  

Architekti pri návrhu využili jeden dôležitý urbanistický princíp, ktorý vo veľkej miere podporil využívanie rozľahlého verejného priestoru. Lokalita je rozdelená na mnoho menších funkčných plôch, navrhnutých s ľudskou mierkou. Už niekoľko urbanistických výskumov realizovaných v rôznych krajinách podporilo tvrdenie, že takto členené priestory vzbudzujú v okoloidúcich väčší pocit bezpečia, ľudia v nich trávia viac času a ľahšie si v nich nájdu svoju obľúbenú lokalitu či činnosť.  

Práve tento fakt je jedným z dôvodov toho, prečo naše mnohokrát predimenzované verejné priestory sídlisk zívajú prázdnotou. Vďaka návrhu verejných priestorov v ľudskej mierke, a tiež vďaka rozmanitosti funkcií, ktoré do danej lokality projekt prinesie, môže jeden návrh oživiť celú mestskú oblasť. „Aj malú zmenu možno považovať za obrovskú výzvu pre súčasný stav rezidenčného bývania nielen v Číne, ale aj kdekoľvek inde vo svete,” uzavrel Ma Yansong, architekti zo štúdia, ktoré stojí za návrhom komplexu Baizwan.


(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube