Author photoMartina Gregová 09.12.2022 18:08

Inovatívne riešenie alebo ešte väčší problém? Pripravuje sa vznik prvej štvrte z 3D tlačiarne

Nová štvrť má podľa spoločnosti ICON vyriešiť bytovú krízu a pomôcť stavať udržateľnejšie a rýchlejšie. Tento začínajúci trend však môže mať aj negatívne následky. V konečnom dôsledku môže viesť až k vzniku novej krízy - urbanistickej aj architektonickej.

Zdroj: ICON/BIG/LENNAR

Zdroj: ICON/BIG/LENNAR

ICON je priekopníckou spoločnosťou v oblasti 3D tlače vo veľkom meradle. V roku 2020 bola vyhlásená za jednu z najinovatívnejších spoločností na svete. Vyvíja pokročilé konštrukčné technológie, ktoré posúvajú hranice robotiky, softvéru a materiálov. Spoločnosť nedávno ohlásila výstavbu komunity 100 rodinných domov, ktoré budú vytvorené pomocou špeciálnych 3D tlačiarní. Nová štvrť bude niesť názov The Genesis Collection, a bude sa nachádzať v meste Georgetown v USA. Štvrť vznikne ako výsledok spolupráce medzi spoločnosťou ICON, architektonickou kanceláriou BIG a firmou Lennar.  

Projekt sa stane doposiaľ prvým a najväčším na svete a bude postavený pomocou 3D technológie, integrujúcej aditívne stavebné techniky. Spoločnosť deklaruje, že domy postavené touto metódou budú udržateľné a za dostupnú cenu, čo má pomôcť zmierniť bytovú krízu v danej oblasti. The Genesis Collection záujemcom ponúkne domy ôsmich rôznych pôdorysov, s rozlohou od 150 do 200 metrov štvorcových. 

Nová 3D technológia vyvinutá spoločnosťou ICON bude pri výstavbe domov pracovať s materiálom Lavacrete so špeciálnym zložením. Tento materiál bude použitý na steny domu, ktoré tak budú odolné voči plesniam, termitom, ohňu aj extrémnemu počasiu. Vytváraním stien, vrstvu po vrstve cez dýzu, je konštrukcia postavená bez potreby ďalšej podpory alebo povrchových úprav, čo predstavuje menej odpadu a menej potrebného času. Takto vytvorený nástenný systém zo stavebného materiálu prekračuje požiadavky stavebných predpisov v oblasti odolnosti a pevnosti o viac ako 350 %. 

Galéria

  • Zdroj: ICON/BIG/LENNAR
  • Zdroj: ICON/BIG/LENNAR
  • Zdroj: ICON/BIG/LENNAR
  • Zdroj: ICON/BIG/LENNAR
  • Zdroj: ICON/BIG/LENNAR
  • Zdroj: ICON/BIG/LENNAR

Hrubé tlačené steny ICON zároveň poskytujú lepšiu izoláciu v porovnaní s bežnou konštrukciou. Znižujú kolísanie teploty v dome počas leta, ale i v zime alebo počas extrémnych poveternostných udalostí. To znamená nižšiu spotrebu energie a nižšie účty za energiu. ICON Home zároveň využíva digitálne natívnu architektúru, čo znamená, že pokročilé návrhy domov môžu byť vytvorené, testované a overené ešte pred začatím výstavby.   

„Za posledných 25 rokov stavebný priemysel stratil produktivitu, pretože existuje vážny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý sa bude len zhoršovať. Vo všeobecnosti je proces výstavby domu neefektívny a nehospodárny. Vedel som, že chcem nájsť spôsob, ako pomôcť nájsť riešenia tohto globálneho problému,” hovorí o projekte Jason Ballard, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ ICON. 

Spomínaná technológia 3D tlače produkuje odolnejšie, energeticky úsporné domy, ktoré sú postavené rýchlejšie ako domy vybudované konvenčnými stavebnými metódami a s menším množstvom odpadu. Na základe predchádzajúcich prototypov je časový rámec výstavby domu v rozsahu od 90 do 200 metrov štvorcových okolo 5-7 dní tlače. Nesporné výhody tohto spôsobu stavania však môžu mať aj odvrátenú stránku.  

Práve rýchla výstavba môže viesť k ich masovej produkcii a rýchlej suburbanizácii, čo bude mať v konečnom dôsledku za následok zmenšenie koncentrácie obyvateľstva a spoločenských aktivít v samotných mestách. Vo výsledku môže takáto výstavba spôsobiť až úplnú decentralizáciu miest. USA je dobrým príkladom takejto situácie - zrýchlenie a zefektívnenie výstavby domov po Druhej svetovej vojne spôsobil, že mestá sa rozvoľnili do obrovských šírok. 

Už dnes pozorujeme v mnohých slovenských mestách a ich okolí takzvaný symbol nového bývania - samostatne stojace rodinné domy, oddelené od seba malými záhradami a betónovými plotmi, ktoré sú navlas rovnaké. V týchto štvrtiach len ťažko nájdeme kvalitný verejný priestor, ktorý by podporoval komunitný život a ich obyvatelia by neboli nútení každý deň dochádzať do práce do najbližšieho mesta. Zvyšuje to nielen dopady na životné prostredie, ale aj potrebu rozširovania parkovacích plôch či dopravnej infraštruktúry v samotných mestách na úkor verejného priestoru. Suburbanizácia má aj nepriaznivé sociálne a ekonomické dôsledky. 

Stavaním celých štvrtí pomocou 3D tlače by mohlo tento trend ešte viac podporiť, čo z hľadiska urbanizmu samotných miest nepredstavuje práve najvhodnejšiu cestu. Nová technológia by síce mohla, ako hovorí samotná spoločnosť, sčasti vyriešiť bytovú krízu, ale zároveň by mohla dopomôcť aj k vzniku novej - urbanistickej a architektonickej. Nakoniec by neviedla len k zhoršeniu bývania, ale aj životného prostredia ako takého. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube