Author photoMartina Gregová 15.12.2022 20:15

Zeleň ako centrum pozornosti. V Paríži vznikol vzorový projekt, náprotivok má aj v Bratislave

Na predmestí francúzskej metropoly Paríž vznikla štvrť, ktorej hlavný koncept pozostáva z centrálnej pešej zóny plnej zelene, okolo ktorej sú sústredené bytové domy a dostatočná občianska vybavenosť. Vzniklo tak atraktívne prostredie pre život, ktoré si aj napriek množstvu zelene zachováva vysokú mieru mestskosti.

Autor: Jared Chulski

Autor: Jared Chulski

Nová štvrť Issy Coeur de Ville vznikla neďaleko centra francúzskeho mesta Issy-les-Moulineaux. Nachádza sa medzi radničným námestím a promenádou a ťaží zo silnej dynamiky týchto dvoch už predtým veľmi žiadaných častí. Mesto (alebo skôr mestský sektor), v ktorom nová štvrť vznikla, je charakteristické množstvom nezastavaných pozemkov, ktoré patria rôznym komunitám, prípadne prislúchajú k miestnemu zámku, vďaka čomu vytvárajú rozsiahlu zelenú infraštruktúru. Práve na tento mestský kontext chceli architekti svojim návrhom nadviazať.

Za návrhom štvrte stojí uznávaná architektonická kancelária Valode & Pistre, ktorá sa okrem samotnej architektúry venuje aj mestskému plánovaniu, dizajnu a tiež zelenému inžinierstvu. Podľa slov architektov: „Tento nový kúsok mesta zaisťuje skutočnú kontinuitu s prírodným aj mestským prostredím." Celá štvrť, ktorej rozloha je viac ako 100.000 metrov štvorcových, je tak určená výlučne pre chodcov a cyklistov. Pozostáva nielen z obytných budov, ale prináša do mesta aj novú rezidenciu pre seniorov, školské zariadenia a viac ako 17.000 metrov štvorcových obchodov, reštaurácií a iných služieb. 

Koncept celej štvrte pozostáva z výstavby niekoľkých bytových domov okolo nového mestského parku. Všetok život je tak organizovaný okolo centrálnej, plne pešej zóny, ktorej súčasťou je nízka a vysoká zeleň. „Myšlienka vytvorenia mestského parku v srdci štvrte zároveň diktovala architektúru samotných budov," povedal o projekt Denis Valode, jeden z hlavných architektov spoločnosti, ktorá stojí za návrhom. Objemy aj fasády budov sú koncipované tak, aby poskytovali dostatočný kontakt so zelenou promenádou, a tiež tak, aby sa do samotných bytov dostalo dostatočné množstvo denného svetla.

Galéria

  • Autor: Jared Chulski
  • Autor: Jared Chulski
  • Autor: Jared Chulski
  • Autor: Jared Chulski
  • Autor: Jared Chulski
  • Autor: Jared Chulski

V rámci pešej zóny architekti venovali mimoriadnu pozornosť výberu jednotlivých druhov rastlín a mysleli aj na výber vhodných spevnených plôch. Súčasťou zelenej promenády sú tak špeciálne podlahové krytiny, ktoré dostatočne prepúšťajú dažďovú vodu. Za návrhom promenády stojí krajinár Marc Littot, ktorý je známy najmä vďaka svojmu návrhu parku Jacob Kaplan v Lyone. „Všadeprítomná vegetácia začína už pri vstupe do štvrte v podobe vysokých stromov, čo v kontexte mesta pôsobí ako pozvánka na objavovanie promenády," povedal Marc Littot o projekte Issy Coeur de Ville.

Okrem toho, samotné bytové domy dobre zapadajú aj do okolitej zástavby, a to jednak svojím tvarom, ale aj mierkou. V rámci projektu boli navrhnuté byty viacerých veľkostí, od štúdií až po šesťizbové byty. Všetky jednotky sú charakteriské veľkorysými vonkajšími priestormi, ktoré sú dostatočne presvetlené a ponúkajú priamy výhľad na zelenú pešiu zónu. Terasy najvyšších penthousov majú rozlohu až 90 metrov štvorcových. Najluxusnejšie byty dokonca ponúkajú aj výhľad na panorámu susedného Paríža. 

Jednotlivé bytové domy boli navrhnuté v súlade s normou NF Habitat HQE s cieľom znížiť ekologickú stopu budov. Certifikát je skutočnou zárukou kvality: zohľadňuje jednak použité materiály, a tiež aj optimalizáciu domu z hľadiska správnej izolácie, vetrania či spotreby energie. 

Projekt Issy Coeur de Ville umožňuje obnoviť kontinuitu centra mesta rozšírením priľahlých ulíc. Okrem toho, projekt podporuje vzťah medzi novou štvrťou, jej zelenou pešou promenádou a samotným mestom. Táta snaha sa pretavila do vytvorenia niekoľkých "mestských brán", ktoré umožňujú prístup do zóny a zároveň poskytujú výhľady na mesto.

Tento projekt, ktorý sa nachádza na pozemku s rozlohou viac ako tri hektáre, priniesol obyvateľom vznik úplne nového atraktívneho prostredia, ktoré je zaujímavé svojím architektonickým tvaroslovím aj premyslenými krajinárskymi úpravami. Navyše je projekt charakteristický aj svojou rôznorodosťou: funkčnou, generačnou a sociálnou. Okrem nového mestského parku získalo mesto výstavbou štvrte Issy Coeur de Ville aj nové funkcie v podobe občianskej vybavenosti, školského areálu a administratívnych priestorov na prenájom. A v neposlednom rade je dôležité poznamenať aj to, že časť bytových domov je koncipovaná ako sociálne bývanie. 

Príklad tohto projektu nemusí byť z bratislavského pohľadu až taký vzdialený. V slovenskej metropole sa pripravuje do istej miery podobný koncept v lokalite Mlynských nív. Developer YIT Slovakia tu ohlásil vznik obrovského polyfunkčného súboru, ktorého jadro bude tvoriť zelený chladzovací park. Či znesie kvalitatívne porovnanie so svojím francúzskym náprotivkom, sa ukáže už o niekoľko rokov. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube