Author photoMartina Gregová 02.08.2022 18:00

Najlepší tehlový bytový dom vznikol vo Francúzsku

Už viac ako desať rokov udeľuje spoločnosť Wienerberger AG medzinárodné architektonické ocenenie Brick Award. Táto cena každé dva roky predstaví vynikajúcu tehlovú architektúru. V kategórii „Living Together” tohto roku zvíťazil projekt bytového domu na Rue Danton v Pantin vo Francúzsku. V čom je výnimočný a v čom môže byť inšpiráciou pri výstavbe podobných objektov?

Autori: Schnepp Renou

Autori: Schnepp Renou

Spoločnosť Wienerberger je významným medzinárodným dodávateľom stavebných materiálov, medzi ktorými sú aj vysokokvalitné tehly. Prvý krát firma ocenenie Brick Award iniciovala s cieľom dostať tehlu ako stavebný materiál viac do pozornosti a ukázať, aká výnimočná a moderne pôsobiaca môže byť architektúra využívajúca tehly. Hoci je Wienerberger zakladateľom podujatia, ide o nezávislé ocenenie a používanie jeho produktov vôbec nie je rozhodujúcim faktorom pre účasť.

„V dialógu s vami, architektmi a fanúšikmi architektúry, ako aj kritikmi, chceme ešte viac upriamiť pozornosť verejnosti na estetické a funkčné aspekty tohto skvelého stavebného materiálu,” píše sa na webovej stránke ocenenia. V roku 2022 boli udelené ceny v piatich kategóriách: Pocit domova, Spoločné bývanie, Spolupráca, Zdieľané verejné priestory a Stavby mimo konvencií (outside the box).

 

88 bytových jednotiek, Pantin, Francúzsko

Autori projektu: Avenier Cornejo Architects

Projekt 88 bytových jednotiek v Pantin na severovýchodnom predmestí Paríža vo Francúzsku bol ocenený v kategórii Living together. V tejto kategórii súťažil s projektmi z celého sveta, ktorých cieľom bolo ukázať inovatívne rezidenčné riešenia, zohľadňujúce aktuálne trendy a výzvy urbanizácie.

Bytový projekt od architektov Avenier Cornejo leží na výnimočnom mieste pri brehu vodného kanála a vedľa mosta vedúceho z radnice k stanici metra. Tri budovy postavené vedľa Canal de l'Ourcq obsahujú 88 bytov a sú usporiadané do polkruhu. Vďaka tomuto umiestneniu uzatvárajú malý dvor, ktorý je orientovaný smerom ku kanálu. Táto voľba tiež umožnila vytvorenie sviežej záhrady, viditeľnej z brehov kanála. Všetky tri budovy vychádzajú z podobného architektonického zámeru - majú zhruba rovnaký architektonický výraz a tiež proporcie. Dizajn každej z nich je však určený tvarom pozemku na ktorom stojí a tiež ich odlišnou orientáciou vzhľadom na kanál.

Galéria

  • Autori: Schnepp Renou
  • Autori: Schnepp Renou
  • Autori: Schnepp Renou
  • Autori: Schnepp Renou
  • Autori: Schnepp Renou

Fasády budov sú navrhnuté z plných tehál. Ručne tvarované tehly sa kladú do napínacej väzby s dutými spojmi. Okenné časti sú zasadené do kontrastnej flámskej väzby s hornými tehlami trochu zapustenými, aby vytvorili reliéfny efekt. Tento materiál je šetrný k životnému prostrediu a je známy najmä používaním pri stavbe priemyselných budov. „Dôkazom pre nás bola aj práca s tehlou z dôvodu umiestnenia objektov neďaleko priemyselnej oblasti. V meste Pantin je veľa priemyselných budov a v blízkosti projektu sa nachádza dôležitá priemyselná pamiatka Grand Moulins de Pantin," hovorí člen medzinárodnej poroty Jesper Gottlieb. K dojmu rozmanitosti a zároveň homogenity prispieva to, že každá budova má iný odtieň tehly – antracitovo sivý, svetlosivý a červený. V rovnakom duchu sú navrhnuté aj hliníkové okná a zábradlia - červenú tehlu dopĺňajú šedé kovové detaily, svetlosivú tehlu zelené a tmavosivú tehlu zas hnedé detaily.

V rámci dispozícii bytov kládli architekti dôraz najmä na dostatočné presvetlenie a plynulosť obytných priestorov. Prízemné byty majú vlastné terasy, otvárajúce sa priamo do záhrady. Zvyšné rezidencie majú svoj vlastný balkón alebo loggiu, ktoré sú orientované na vonkajšie priestory - do záhrady, na námestie alebo na samotný kanál. To im umožňuje žiť v lepšom prepojení s exteriérom. V záhrade boli vysadené rôzne druhy miestnych stromov, ktoré vyžadujú malú údržbu a sú nízkoalergénne.

Jedinečnosť tohto projektu podľa odbornej poroty spočíva v dômyselnom umiestnení objektov v danej lokalite tak, že sa podarilo vytvoriť príjemný verejný priestor námestia, ktoré priamo nadväzuje na kanál. Obyvateľom bytov sa tak naskytne výhľad na samotné námestie aj na kanál za ním. Architekti mysleli aj na byty, ktoré sa nachádzajú na opačnej strane a vytvorili im príjemnú záhradu. Okrem urbanizmu vyzdvihla porota aj prácu s tehlou: „Tehla, rám, ornament. Tri budovy, tri farby, tri špecifické identity pre jednu jednotku". Vďaka použitiu rôznych odtieňov tehál sa architektom podarilo vytvoriť kompaktný priestor, ktorý ale nemá ambíciu sa od okolia jasne vyčleniť, ale práve naopak, zapadnúť do neho.

V tomto smere je projekt v mnohých ohľadoch zdrojom bohatej inšpirácie pre projekty na Slovensku. Miestni architekti a investori objavili tehlu ako kľúčový výrazový prostriedok architektúry len celkom nedávno a postupne zvyšujú svoje ambície. V realizácii sú už niektoré zámery, pri ktorých bude vysoká kvalita prevedenia fasád kľúčová pre ich úspech (v Bratislave najmä Vydrica). Rezidenčný súbor v Pantine ukazuje, ako to treba robiť - a to po urbanistickej, architektonickej aj materiálovej stránke. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube