Author photoMartina Gregová 24.02.2023 18:30

Skvelé komunitné bývanie s ekologickým nádychom. Drevostavby v rakúskom mestečku získali medzinárodné ocenenie

Projekt Maierhof síce vznikol v špecifickom prostredí, inšpirovať ale môže aj bytové komplexy vznikajúce v našich mestách. Dostatočný verejný priestor, jedinečnosť jednotlivých objektov nachádzajúcich sa v komplexe a tiež dostatočná diverzita bytových jednotiek určených na predaj aj podnájom - to všetko sú hlavné plusy projektu, ktorý sa nachádza v malebnom rakúskom mestečku.

Autorka: Hertha Hurnaus

Autorka: Hertha Hurnaus

BIG SEE Awards bolo prvý krát udelené v roku 2018. Odvtedy odborná porota rozdala viac ako 4.000 ocenení v šiestich kategóriách. Cieľom tohto regionálneho ocenenia je systematické skúmanie a podpora kreatívneho a obchodného potenciálu juhovýchodnej Európy. BIG SEE Awards už niekoľko rokov prispieva k propagácii jedinečných diel z oblasti architektúry, interiéru, cestovného ruchu, produktového a módneho dizajnu a v neposlednom rade aj v oblasti drevostavieb. Do ocenenia sa v danom roku môžu prihlásiť stavby či produkty, ktoré boli dokončené za uplynulé tri roky.  

Aj napriek tomu, že sa u nás o tejto cene veľa nehovorí, v minulom ročníku ju získalo hneď niekoľko stavieb zo Slovenska. Medzi nimi boli napríklad kancelárske priestory ERSTE od Architekti Šebo Lichý či Konverzia Jurkovičovej Teplárne od DF Creative Group.  

V minulom ročníku sa však medzi ocenenými dielami ocitol aj projekt komunitného bývania Maierhof, ktoré sa nachádza v rakúskom meste Bludenz. Dokončený bol ešte v roku 2019. Jeho výnimočnosť spočíva nielen v použitých materiáloch, ale aj v riešení verejného priestoru v jeho okolí. Na viac ako 7.000 metroch štvorcových architekti z ateliéru feld72 navrhli a zrealizovali development, ktorý pozostáva z ôsmich drevostavieb, situovaných v horskej krajine. Použitými materiálmi architekti nadviazali predovšetkým na prostredie, v ktorom sa komplex nachádza.

Galéria

  • Autorka: Hertha Hurnaus
  • Autorka: Hertha Hurnaus
  • Autorka: Hertha Hurnaus
  • Autorka: Hertha Hurnaus
  • Autorka: Hertha Hurnaus
  • Autorka: Hertha Hurnaus

Ako hovoria samotní autori tohto projektu: „Spolu s mestom Bludenz boli definované predpoklady pre novú zástavbu – priepustnosť, verejný priestor pre chodcov, ako aj otvorené spoločné priestory." Všetko toto formovalo návrh, ktorý napokon získal medzinárodné ocenenie BIG SEE v kategórii drevených stavieb.  

Centrálny vnútorný dvor s detským ihriskom a dostatkom zelene je prístupný nielen obyvateľom priľahlých bytových domov, ale aj ostatným v meste. „Pri návrhu námestia boli prevzaté a reinterpretované typické miestne prvky ako fontána či záhradný múr,” opisujú autori projektu. Okrem toho bol v rámci jedného bloku navrhnutý aj komunitný priestor, ktorý v súčasnosti spravuje mesto Bludenz spolu s bytovým družstvom. 

Celkovo komplex obsahuje 67 bytových jednotiek. Ich veľkosti sa pohybujú od jednoizbových až po štvorizbové. Každý byt má navyše vlastný balkón, prípadne terasu. Rôzne mierky bytov majú podľa autorov zabezpečiť sociálnu rozmanitosť v rámci Maierhofu. V komplexe sa nachádza aj podzemné parkovisko, ktoré je odsunuté na okraj pozemku, čím sa zabezpečil dostatok verejného priestoru bez áut.  

Každý blok je postavený z hybridnej štruktúry na báze dreva z prefabrikovaných drevených I-nosníkov. Zvolený dizajn nielenže urýchľuje proces výstavby, ale zvyšuje aj kvalitu samotného prevedenia. Na fasádach boli vertikálne usporiadané dosky zo striebornej jedle. Rozmiestnenie fasádnych otvorov štvorcového tvaru, ako aj drevené ostenia okien boli navrhnuté s ohľadom na štýl pamiatkovo chránenej budovy Zürcherhaus, ktorá sa nachádza neďaleko Maierhofu. Na neďalekú chránenú budovu navyše odkazuje aj mierka ôsmich trojposchodových obytných budov. 

Čo sa týka tvaru jednotlivých objektov, na prvý pohľad pôsobia identicky. Aj napriek prvotným pocitom však ani jedna budova nie je ako druhá. Každá z nich má špecifickú orientáciu, posilňujúcu prepojenie exteriéru s interiérom a sú aj rôznorodo nadimenzované. Na ich výstavbu však boli použité totožné materiály a ich dispozície vychádzajú z podobných princípov. To všetko posilňuje komunitný zámer celého projektu a je skvelým príkladom toho, ako stavať obytné súbory s jasnou identitou, ktoré ale nepôsobia strojene.  

Okrem toho, že fasády aj konštrukcia budov je prevažne drevená, ekologický aspekt výstavby posilňujú zelené strechy objektov a solárne tepelné kolektory. Súčasťou sídliska Maierhof je aj séria verejných zelených plôch, navrhnutých záhradnými architektmi Gruber + Haumer. 

Aj napriek tomu, že projekt komunitného bývania Maierhof vznikol v špecifickom prostredí, môže v mnohom inšpirovať aj obytné komplexy vo väčších mestách. Vďaka svojej mierke a dostatku verejného priestoru projekt podporuje komunitný život a je prínosom pre samotných obyvateľov bytových domov i ostatných obyvateľov mesta. Natočenie jednotlivých objektov navyše umožňuje výhľady do okolia a práca s rôznou mierkou okenných otvorov zas dodáva každému objektu jedinečnosť.  

Ide o ďalší dôkaz, že drevo je užitočný stavebný materiál, ktorý je použiteľný pri najrôznejších zadaniach. Slovensko, ktoré má k tomuto materiálu blízko aj kultúrne, má ešte veľký a nevyužitý potenciál. Stavebná legislatíva by sa tomu mala prispôsobiť. 

 

(BIGSEE, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube