Author photoMartina Gregová 23.10.2023 09:44

Menej je viac. Malé priestory oživujú mesto, zaslúžia si špičkovú kvalitu

V minulosti sa v nich nachádzali verejné toalety, miestné pohostinstvá či menšie obchodné prevádzky. Dnes sú komplikovanou súčasťou nejedného slovenského mesta. Reč je o menších objektoch alebo priestoroch, ktorá sa vďaka premene pod rukami kvalitných architektov môžu zmeniť na atraktívne miesta, kde ľudia pracujú alebo trávia čas.

Ateliér Šercel Švec. Autor: Tomáš Manina

Ateliér Šercel Švec. Autor: Tomáš Manina

Neoddeliteľnou súčasťou všetkých väčších aj menších miest sú popri rozsiahlych urbanistických komplexoch, moderných novostavbách a existujúcej historickej zástavbe aj objekty a priestory menších mierok. Tie roky plnili rôzne funkcie, ktoré však v dôsledku rozvoja mesta či komerčných návykov časom stratili svoje opodstatnenie. Nejedna takáto budova či priestor bol popri novej výstavbe zbúraný, zatvorený pre verejnosť a veľké množstvo z nich aj dnes ešte stále chátra.

Existujú však aj také, ktoré sa napriek svojej mierke dokázali stať plnohodnotnou súčasťou dnešných miest a vyznačujú sa architektonickou kvalitou či kvalitou interiérových riešení.  

Jedným z nich je priestor bývalého pohostinstva na Robotníckej ulici 8 v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. V tomto prípade je síce riešený priestor súčasťou existujúcej zástavby, v rámci nej však funguje úplne nezávisle, s vlastným vchodom a výhľadom do ulice. „Prestavba interiéru pôvodného pohostinstva na architektonický ateliér vyplynula z potreby vlastného kreatívneho priestoru a zvýšenia komfortu pracovného prostredia nášho ateliéru,” opisujú svoj zámer architekti zo štúdia Šercel Švec, ktorí stoja za návrhom interiéru a zároveň sú aj jeho súčasnými užívateľmi.  

V prípade nového sídla architektonickej kancelárie ide o priestor veľkosti 76 metrov štvorcových, ktorý sa nachádza v rozvíjajpce sa štvrti v širšom centre mesta. Vďaka rekonštrukcii sa z neho stalo plnohodnotné pracovisko, ktoré kombinuje rozličné materiály aj funkčné potreby. Okrem pracovnej časti sa tu nachádza aj malá zasadačka, kuchynka, WC a sklad.  

V rámci materiálového riešenia dominuje železobetónový strop s priznanými elektrickými rozvodmi. Dominantným prvkom je aj ľahká montovaná konštrukcia z preglejkových nosníkov, výrazný hliníkový plech či celoplošný koberec. „Ateliér vďaka svojej otvorenosti a prehľadnosti láka pohľady okoloidúcich a prispieva k oživeniu parteru na Robotníckej ulici. Zároveň svojimi presklenými plochami bez polepov bojuje s vizuálnym smogom,” konštatujú architekti.  

 

Ateliér Šercel Švec. Autor: Tomáš Manina

 

Pri objektoch menších mierok, ktoré boli v rámci verejného priestoru mesta vybudované ako solitérne prvky, nemožno nespomenúť kaviareň Norma v Piešťanoch, ktorá vznikla prestavbou bývalých verejných toaliet. Za jej návrhom stojí architektonické štúdio GutGut.  

Objekt s podlažnou plochou 135 metrov štvorcových je súčasťou piešťanského verejného parku. Práve poloha objektu je to, čo architektov inšpirovalo k návrhu jeho výslednej podoby aj materiálového riešenia. Na prítomnosť zelene objekt reaguje rozsiahlym presklením aj pochôdznou strechou, z ktorej sa návštevníkom naskytne lepší výhľad do zeleného priestranstva v okolí. Interiéru kaviarne dominuje priznaný betón a niekoľko originálnych interiérových prvkov, ako sú koberec, na červeno natreté schodisko či jednoduchá drevená konštrukcia barového sedenia. 

 

Kaviareň Norma. Autor: Daniel Kordík

 

Kvalitnou realizáciou tohto typu sa môžu pochváliť aj Trenčianske Teplice. Aperitív bar a obchod Likérka vznikol ešte v roku 2020 v priestoroch objektu, v ktorom kedysi sídlila herňa, mäsiarstvo aj maloobchodná prevádzka. Za návrhom prestavby stojí ateliér Kuklica Smerek Architekti. Ako autori projektu sami tvrdia, ich cieľom bolo existujúcu budovu očistiť od nánosov rôznych dôb a prinavrátiť jej genia loci. „Nesnažili sme sa existujúci objekt reštaurovať, ale v jemných odkazoch prerozprávať jeho historickú funkciu do dnešnej doby,” hodnotia architekti svoj vstup do podoby budovy.   

 

Likérka. Autor: Lousy Auber

 

Nie všetky objekty malých mierok však rokmi stratili svoju pôvodnú funkciu a je nutné hľadať im nové využitie. Svoje o tom vie aj české kúpeľné mesto Janské Lázně, ktoré v roku 2016 vypísalo architektonickú súťaž na prestavbu existujúceho objektu autobusovej zastávky a verejných toaliet. Zadaním bolo vypracovanie návrhu na multifunkčný priestor, ktorý sa mal nachádzať na Námestí svobody, v mieste už existujúcej budovy, ktorá roky spĺňala rovnakú funkciu.   

Celková zastavaná plocha objektu nedosahuje ani 100 metrov štvorcových. Verejné toalety v Janských Lázních sú tak ďalším príkladom toho, že aj objekty menších mierok si nielen zaslúžia pozornosť, ale môžu aj významne dotvárať celkovú kvalitu priestoru. O to viac, keď vo väčšine (nielen) slovenských miest prevláda trend, že sa verejné toalety z mestských priestorov skôr vytrácajú, ako by sa mali renovovať. 

 

Jánské Lázně. Autor: Petr Šmídek

 

Fakt, že niektoré spomínané objekty boli zrekonštruované na základe návrhov od známych architektonických kancelárií, len potvrdzuje ich potenciál. Mnohé z nich sa navyše tešia záujmu nielen širokej verejnosti, ale aj tej odbornej. Projekt Likérka či Kaviareň Norma sa napríklad objavili aj medzi dielami nominovanými na prestížne architektonické ocenenia.  

Obraz mesta spolutvorí množstvo prvkov. Od veľkých projektov a budov až po drobné prevádzky, mobiliár či grafické dotvorenie fasád či výkladov. Stvárneniu zdanlivo drobných a menej dôležitých priestorov a objektov by sa tak mala venovať rovnako veľká pozornosť, ako aj veľkým zadaniam. 

 

(Archiweb, Šercel Švec, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Ateliér Šercel Švec. Autor: Tomáš Manina
  • Ateliér Šercel Švec. Autor: Tomáš Manina
  • Kaviareň Norma. Autor: Daniel Kordík
  • Kaviareň Norma. Autor: Daniel Kordík
  • Likérka. Autor: Lousy Auber
  • Likérka. Autor: Lousy Auber
  • Jánské Lázně. Autor: Petr Šmídek
  • Jánské Lázně. Autor: Petr Šmídek

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube