Author photoMartina Gregová 10.10.2023 20:30

Mestský park svetovej kvality. Európska metropola ukazuje, ako zlepšiť kľúčové verejné priestory

Hlavné mestské parky v európskych metropolách bývajú obľúbenými verejnými priestormi, lákajúcimi množstvo návštevníkov. O to vyššie sú nároky na ich kvalitu, vrátane úrovne dizajnu jednotlivých úprav. Inak tomu nebolo ani v prípade najznámejšieho budapeštianskeho parku Városliget, ktorý prechádza mohutnou revitalizáciou.

Autor: Lukáš Pelech

Autor: Lukáš Pelech

Liget Budapest je v súčasnosti najväčším a najkomplexnejším projektom svojho druhu v Európe. Zameriava sa na rozvoj vyše 100-hektárového mestského parku Városliget, nachádzajúceho sa neďaleko centra Budapešti. Okrem výstavby úplne nových budov na mieste starších objektov či parkovísk je súčasťou projektu aj obnova už existujúcich, prevažne kultúrnych inštitúcií, či tvorba kvalitného verejného priestoru v ich okolí.  

Medzi najvýznamnejšie budovy, ktoré v rámci projektu Liget Budapest v parku pribudli, patrí Etnografické múzeum od miestnej kancelárie Napur Architects a Dom Hudby od hviezdneho architekta Sou Fujimota. Obe kultúrne inštitúcie boli otvorené v roku 2022 a na návrh oboch bola svojho času vypísaná medzinárodná architektonická súťaž. Projekt však nie je len najväčším kultúrnym architektonickým počinom v Maďarsku za posledných 100 rokov, ale aj jedným z najrozsiahlejších projektov parkového a krajinného dizajnu, aký sa kedy v krajine realizoval.   

Podľa aktuálnych údajov si park po dokončení všetkých rozvojových zámerov zachová podiel zastavanej plochy pod 7%, pričom zelené oblasti sa majú na základe predbežných štúdií ešte o čosi rozšíriť. Do dnešného dňa bolo v parku vysadených viac ako 700 nových listnatých stromov, viac ako 70-tisíc kríkov a približne 140-tisíc trvaliek. Okrem senzorickej záhrady, športovísk, zážitkových parkov pre psov a botanickej záhrady môže verejnosť od októbra 2019 využívať aj najkomplexnejšie a najmodernejšie detské ihrisko v Maďarsku, ktoré od svojho otvorenia prilákalo už viac ako milión návštevníkov.  

Galéria

  • Zdroj: Liget Budapest
  • Autor: Lukáš Pelech
  • Autor: Lukáš Pelech
  • Autor: Lukáš Pelech
  • Autor: Lukáš Pelech
  • Autor: Lukáš Pelech
  • Autor: Lukáš Pelech

Na tvorbe verejného priestoru unikátneho mestského parku sa okrem svetových architektov podieľali aj lokálne firmy. Dôležitú úlohu pri jeho tvorbe zohrala taktiež česká spoločnosť mmcité, špecializujúca sa na dizajn mestského mobiliáru. Svoju tvorbu definuje heslom „meníme tvár mesta prostredníctvom drobných prvkov.” Dizajnéri spoločnosti pritom vychádzajú z predpokladu, že dobrý dizajn nepatrí do galérie, ale do bežného života. Prvky, ktoré navrhujú, sa majú preto vyznačovať rovnako funkčnou, ako aj estetickou kvalitou.  

V prípade budapeštianskeho parku sa spoločnosť do procesu tvorby zapojila už v jeho počiatkoch. Ich produkty dopĺňajú najmä predpriestor nedávno otvoreného Domu hudby. Japonský architekt Sou Fujimoto obstál v súťaži v konkurencii 170 tímov. Organicky zvlnený baldachýn s prepichnutými otvormi, ako aj rozsiahle, horizontálne nedelené sklenené steny z tejto budovy robia nenapodobiteľný vizuálny orientačný bod. Dom hudby bol postavený na mieste chátrajúceho a nevyužívaného kancelárskeho komplexu, zbúraného v roku 2016. Rovnako bola obnovená aj kedysi uzavretá a zanedbaná zelená plocha o veľkosti 7-tisíc metrov štvorcových v okolí budovy, ktorá je dnes plne prístupná verejnosti.  

Práve v tejto časti parku možno už nejakú dobu nájsť mestský mobiliár od mmcité. Za zmienku stoja napríklad lavičky Preva Urbana, ktorých dizajn vychádza z estetiky klasického záhradného nábytku a vnáša záhradnú atmosféru a pohodlie aj do verejných priestorov. Sedadlo a operadlo tvorí neprerušený pás drevených lamiel alebo rošt z oceľových či antikorových guľatín. 

Okrem týchto lavičiek možno v okolí Domu Hudby naraziť aj na exteriérový nábytok Bistrot. Ide o netradičný koncept sedacieho prvku pre verejný priestor, ktorý pozostáva z tvarovo totožných stolov a stoličiek. Oddychové zóny parku ďalej doplnili ležadlá a lavičky so zabudovaným USB portom, určeným na nabíjanie. Využité boli odpadkové koše Nanuk a Minium, ktoré sú vyrábané v rôznych tvarových a materiálových prevedeniach.  

Zapojenie dizajnérskej spoločnosti do tvorby verejného priestoru v rámci projektu Liget Budapest pripomína význam zdanlivo jednoduchých a prehliadnuteľných prvkov. Dôležitá je nielen architektonická kvalita budov, ktoré sú súčasťou parku (a mesta vo všeobecnosti), ale rovnako aj verejného priestoru a jeho vybavenia. Dobre navrhnutý mestský mobiliár je niekedy akýmsi chýbajúcim článkom, ktorý dotvára celkový pocit a úroveň miesta.

Povzbudzujúce je, že v poslednej dobe sa aj v Bratislave pri jeho výbere kladie čoraz väčší dôraz na kvalitné prevedenie a zaujímavý dizajn. Netýka sa to pritom len privátnych developmentov, ale aj verejných priestorov, rozvíjaných samosprávou. Možno raz slovenská metropola získa park podobnej úrovne, ako je Városliget v Budapešti. Pripravovaná revitalizácia Sadu Janka Kráľa by mohla byť ideálnym kandidátom. 

 

(mmcité, Liget Budapest, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube