Author photoMartina Gregová 14.01.2024 16:34

Mestám treba pomáhať. Európsky štát kvalitnými projektmi ukazuje, v čom Slovensko zaspalo

Mestá sú miestom, kde sa koncentrujú inovácie a ekonomický pokrok, trpia však aj mnohými problémami. Vyspelé štáty preto vyvíjajú programy, zamerané na riešenie urbánnych problémov v sociálnej či environmentálnej oblasti. K lídrom v tomto smere patrí Francúzsko, ktoré realizuje masívne schcémy pomoci, v praxi sa prejavujúce v rozvoji bývania či pracovných možností pre ohrozené skupiny obyvateľstva. 

Autor: Luc Boegly

Autor: Luc Boegly

V roku 2015 bola štvrť Saragosse v juhofrancúzskom meste Pau prvou, ktorej sa podarilo využiť dohodu podpísanú s Národnou agentúrou pre obnovu miest (ANRU). Projekt mestskej obnovy, ktorý na základe dohody vznikol, bol nazvaný „Saragosse, druhý dych" a umožňuje zásadným spôsobom zmeniť momentálny charakter štvrte a odhaliť jej skrytý potenciál.

Dôležité je pritom poznamenať, že niekoľko odborníkov túto oblasť označilo za najdôležitejšiu časť mesta Pau v rámci sociálneho bývania. Svoj domov tu totiž má približne 14-tisíc obyvateľov zo sociálne slabších skupín. Zloženie obyvateľov štvrte už roky pred začatím mestskej obnovy vo veľkej miere súviselo s nedostatočnou sieťou občianskej, vzdelávacej, kultúrnej či obytnej vybavenosti lokality. 

Súčasťou rozsiahleho projektu je tak nielen rekonštrukcia už existujúcich bytových domov, ale aj výstavba nových obytných komplexov, vytvorenie nového spoločensko-vzdelávacieho centra aj úpravy, týkajúce sa verejného priestoru štvrte. Odhadované množstvo finančných prostriedkov potrebných na túto rozsiahlu obnovu sa pohybuje vo výške takmer 130 miliónov eur, pričom približne 40 miliónov eur bolo získaných od Národnej agentúry pre obnovu miest.

Galéria

  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly
  • Autor: Luc Boegly

Jedným z najdôležitejších bodov urbanisticko-architektonického zámeru „Saragosse, druhý dych" bola výstavba nového centra Laherrère na mieste bývalého hospica. To bolo len nedávno dokončené a vzniklo pod taktovkou architektonických štúdií CoBe Architecture & Paysage a WEEK. Hlavnou súčasťou projektu sú dva multifunkčné objekty a nový verejný priestor v ich okolí. Na získanie ich výslednej podoby bola ešte v roku 2018 vypísaná architektonická súťaž.

Jedna z budov, ktorá v rámci projektu vznikla, si dala za cieľ vyriešiť otázku bývania študentov vysokých škôl a mladých rodín. Celkovo ide o 116 nových študentských bytových jednotiek a 60 bytov určených pre mladých ľudí. Druhá budova svoje priestory ponúka najmä menším firmám, no jej súčasťou je aj coworkingové centrum. Na prízemí navyše vznikli obchodné prevádzky a služby, ktoré v oblasti dlhodobo chýbali. Objekty tak do Sarogosse prinesú okrem bývania nové pracovné príležitosti. 

Z hľadiska hmotového a materiálového riešenia sú v projekte jasne odlíšené prízemia oboch objektov od zvyšných podlaží. Na dvoch úrovniach prízemia sa ich štruktúra dvíha v elegantných proporciách s oblúkmi zo surového betónu. Zvyšné podlažia majú svoje fasády obložené drevenými obkladmi. Drevo sa tu navyše dostalo aj do tepelnej izolácie v podobe drevených vlákien. Všetky drevené prvky, ktoré sú súčasťou projektu, pochádzajú zo stromov rastúcich vo francúzskych lesoch, ktoré sa nachádzajú menej ako 450 kilometrov od lokality. Tým sa vo veľkej miere minimalizoval dopad projektu na životné prostredie. 

Okrem toho mesto v tejto štvrti dlhodobo investuje do rozvoja cyklotrás, verejnej dopravy a mnohých iných ekologických riešení. Projekt kladie dôraz aj na sociálny koncept. Námestie, ktoré je dnes obklopené dvojicou novo vybudovaných objektov, slúži na stretávanie sa či usporadúvanie rôznych kultúrnych podujatí či lokálnych trhov. Jeho súčasťou je množstvo zelene, ktorá o niekoľko rokov v oblasti vytvorí príjemné pobytové priestory v tieni stromov. Posilňovanie komunity navyše podporuje viacúčelová miestnosť s rozlohou 234 metrov štvorcových. S dokončením obnovy verejných priestorov sa počíta do konca roka 2027. Tieto riešenia by mali podľa mesta Pau prispieť k tomu, aby štvrť získala označenie ecodistrict. 

Projekt mestskej obnovy francúzskeho sídliska môže byť v mnohom inšpiratívny aj pre tie slovenské. Okrem výstavby úplne nových objektov tu totiž vznikli a vzniknú kvalitné verejné priestory, pribudli dlhodobo chýbajúce služby či viac zelene. Rozvoj štvrte podporuje aj novovybudovaný multifunkčný komplex Laherrère, a to svojimi rôznorodými funkciami, zameranými na ohrozenejšie skupiny mestského obyvateľstva. Nejde však len o samotné architektonické riešenie - snáď ešte významnejšia je aktivita francúzskeho štátu, ktorý si uvedomuje, že jeho pokrok závisí od úspechu a kvality života v jeho mestách. 

 

(Metalocus, mesto Pau, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube