Author photoMartina Gregová 23.04.2023 19:38

Študentské bývanie budúcnosti. Pozrite si internát, ktorý je vzorom v udržateľnosti

Študentská rezidencia Bertelotte vznikla vďaka rekonštrukcii existujúcich kancelárskych budov. Na rozdiel od pôvodných objektov však tie nové vynikajú použitím ekologických stavebných materiálov aj oživením celého areálu v ich blízkosti.

Autor: Juan Sepulveda Grazioli

Autor: Juan Sepulveda Grazioli

V hlavnom meste Francúzska sa čoraz častejšie začínajú objavovať projekty, ktoré sú výnimočné najmä z hľadiska ich materiálového riešenia. V blízkosti Eiffelovej veže bola len pomerne nedávno vybudovaná škôlka, ktorej steny sú postavené z dreva a hliny. Vychádzajúc zo snahy o ekologickejšiu výstavbu vznikol v Paríži aj projekt La Résidence Bertelotte. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio NZI Architectes.  

Študentský komplex Bertelotte sa nachádza v 15. mestskom obvode a je výsledkom transformácie bývalých kancelárskych budov, ktoré majú v areáli úplne odlišné postavenie. Kým jedna je pokračovaním priľahlej budovy, druhá pôsobí viac-menej ako samostatný objekt. V rámci prestavby však došlo k funkčnému aj vizuálnemu prepojeniu týchto dvoch objemov, a to najmä vďaka lávkam, umiestneným na všetkých podlažiach.  

Práve prepojenie dvoch existujúcich objektov zohrávalo kľúčovú úlohu aj pri samotnom návrhu. Ako tvrdia autori projektu: „Pohyb medzi budovami v každom možnom smere dopomáha k tomu, že ich užívatelia, ktorými sú momentálne študenti, môžu vytvoriť naozaj plnohodnotnú komunitu.” 

Galéria

  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli
  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli
  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli
  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli
  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli
  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli
  • Autor: Juan Sepulveda Grazioli

Rekonštrukcia a dostavba areálu začala už pred niekoľkými rokmi. Najprv boli budovy zbavené nepotrebných a škodlivých materiálov ako azbest či olovo. Neskôr došlo k zmene dispozície aj k prepracovaniu samotných fasád. V súčasnosti riešené objekty poskytujú priestory pre ubytovanie takmer 150 študentov. Využívané a sprístupnené sú po novom aj ich strechy.

Z dispozičného hľadiska sa architekti zamerali najmä na presvetlenie vnútorných priestorov. To sa im podarilo najmä vďaka otvoreniu pohľadov smerom do vnútorného nádvoria. Väčšina okien je orientovaná na juh, čo bola jedna z hlavných požiadaviek samotného investora. Dôležitou súčasťou návrhu bolo aj znovusprístupnenie suterénu budov a vytvorenie novej úrovne záhrady. Obidva objekty sú navyše prepojené s novovybudovanými vonkajšími plochami pomocou viacerých lávok. Vďaka využitiu týchto princípov sa stal areál skutočne živým miestom.  

Okrem samotných izieb poskytuje komplex niekoľko spoločenských miestností ako napríklad študovňu, dielne či kaviareň. Na streche objektu sa nachádza aj menšia záhrada doplnená o jednoduchý mobiliár.  

Medzi kľúčové body rekonštrukcie však patrilo najmä materiálové riešenie izolácie a fasád objektov. Po novom sa stala hlavným izolačným materiálom študentských internátov slama, ktorá je na fasáde doplnená drevenými panelmi. Medzi hlavné výhody zvolených materiálov nepatrí len ich ekologická stránka. Slama ako izolačný materiál je aj praktickou možnosťou. Svojou hmotnosťou sa radí medzi ťažké izolácie, čo znamená, že sa neprehrieva tak, ako iné, ľahké materiály. Navyše sa dá ľahko omietnuť. Izolácia zo slamy je tak nielen ekologickou, ale aj vysokovýkonnou možnosťou.  

Architekti sa pre spomínané materiály rozhodli aj kvôli možnosti prefabrikácie celých stien, a to počnúc konštrukciou z drevených panelov, až po samotnú izoláciu a následne ich vonkajšie obloženie. V dielni tak bolo skonštruovaných až 70% všetkých fasád. Dôležitú úlohu pri výbere materiálov tiež zohrala aj ich dostupnosť. Izolačná slama pochádza z neďalekého Ile-de-France, čo umožnilo jej rýchle dodanie.  

Práve vďaka použitým materiálom študentský komplex dosiahol úroveň energetickej hospodárnosti, ktorá je v súlade s cieľmi Klimatického plánu mesta Paríž a získal certifikáciu Cerqual Patrimoine BBC Rénovation. Projekt navyše získal aj niekoľko regionálnych cien, a to najmä v kategóriách Drevostavby

Študentská rezidencia Bertelotte vyniká najmä použitými materiálmi. Ako sa pri rekonštrukcii aj následnom využívaní objektu ukázalo, prírodné konštrukčné a izolačné materiály sú dobrou voľbou nielen pre ich ekologické vlastnosti, ale aj pre tie praktické. Okrem toho je projekt skvelým príkladom toho, ako možno prepojiť predtým samostatne fungujúce objekty do jedného funkčného celku. Séria lávok, vybudovanie vnútorného nádvoria aj sprístupnenie suterénu budov – to všetko dopomohlo k vytvoreniu naozaj jedinečného projektu. 

 

(NZI Architectes, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube