Author photoMartina Gregová 03.04.2023 19:00

Drevo a hlina v luxusnej štvrti. Na dohľad od Eiffelovej veže vznikla netradičná škôlka

Investor chcel vytvoriť zdravé a ekologicky zmysluplné prostredie. Architekti museli túto požiadavku splniť v jedinečnej historickej štvrti. Výsledkom je nezvyčajná budova škôlky, ktorá zvolenými materiálmi nadviazala na priľahlé záhrady aj na historickú zástavbu

Autor: 11:45 - Florent Michel

Autor: 11:45 - Florent Michel

V areáli historickej budovy paláca Palais de l'Alma v Paríži otvorili len prednedávnom novú vzdelávaciu inštitúciu pre deti v predškolskom veku. Na ploche vyše 300 metrov štvorcových ponúkne nová budova miesto až pre 24 detí.

Za návrhom projektu stojí francúzske štúdio Régius Roudil Architectes, ktorého tvorba sa dlhodobo vyznačuje rozsiahlym používaním drevených konštrukcií. Navyše, architekti majú bohaté skúsenosti s návrhom objektov v historických častiach miest. Práve vďaka týmto predpokladom vznikol jedinečný projekt, ktorý vhodne reaguje na lokalitu, a to nielen svojím tvaroslovím a zvolenými materiálmi, ale aj riešením okolitých priestorov.  

V minulosti sídlila škôlka v staršej budove na Rue de l'Elysée. K vybudovaniu nového objektu viedla investora jednak rušnosť spomínanej štvrte, ako aj zlé dispozičné riešenie budovy, ktoré už viac nevyhovovalo súčasným požiadavkám. 

Galéria

  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel
  • Autor: 11:45 - Florent Michel

Nová lokalita poskytne vzdelávacej inštitúcii o čosi pokojnejšie prostredie. Škôlka po novom sídli v časti južných záhrad, prislúchajúcich k historickému objektu paláca z 19. storočia. Ako tvrdia architekti: „Jednou z výziev tohto projektu bola práve snaha starostlivo integrovať škôlku do tejto výnimočnej mestskej štruktúry spôsobom, ktorý rešpektuje existujúcu architektúru.” 

Vzhľadom na danú lokalitu navrhli architekti nový objekt tak, aby boli jeho vnútorné priestory v kontakte so samotnou záhradou. Južnej fasáde objektu tak dominujú najmä rozsiahle okenné otvory, ktoré navyše zabezpečujú, aby sa do interiéru dostal dostatok denného svetla. „Nakoľko je toto miesto svojím účelom a funkciou citlivé, nemá priame výhľady do alebo z verejného priestoru. Navodzuje sa predstava dvora a introvertného priestoru,” zdôvodnili autori mierne zapustenie jednotlivých miestností a vytvorenie predpriestoru terasy. Na záhradu zároveň nadväzuje dvor samotnej škôlky, ktorý je od zvyšku verejného priestoru oddelený nízkym dreveným plotom.  

Budova je prístupná zo všetkých strán. Medzi neďalekým kamenným múrom a objektom je ponechaný dostatočný priestor na prechod. Ani v tejto časti nechýbajú veľké okenné otvory.  

Interiér je rozdelený na niekoľko funkčných častí. Okrem hlavných herných a oddychových zón v objekte nechýba ani zázemie pre učiteľov, dostatok úložného priestoru či hygienické zázemie. Miestnosti určené na poobedný spánok detí sú umiestnené v priamej nadväznosti na hlavný herný priestor. Rovnako ako pri samotnej architektúre budovy, aj v interiéri dominuje najmä drevo. To bolo okrem nábytku využité aj na vybudovanie priečok či obloženie stropu.  

Dôležitým bodom návrhu bol aj výber stavebných materiálov. Ten vychádzal zo snahy investora vytvoriť zdravé a ekologicky zmysluplné prostredie. Pre projekt bola napokon zvolená prevažne drevená konštrukcia v kombinácii so surovou hlinou. Vďaka palete materiálov tak objekt splnil hlavné požiadavky klienta a navyše vhodne zapadol do prostredia palácových záhrad. 

 

Autor: 11:45 - Florent Michel

 

Používanie hliny ako stavebného materiálu zažíva v posledných rokoch renesanciu. S vývojom nových materiálov totiž hlina upadla do zabudnutia. Vďaka súčasným trendom stavať ekologickejšie a zdravšie sa však začína znova objavovať v projektoch po celom svete. Jej hlavné výhody spočívajú v energeticky nenáročnom spracovaní, dobrej dostupnosti, nízkej uhlíkovej stope a aj v jej recyklovateľnosti. V prípade projektu z Paríža bola táto surovina použitá na vybudovanie dvoch bočných častí, v ktorých sa nachádzajú zázemia pre pedagógov. 

Čo sa týka dreva, jeho architektonické aj stavebné kvality už vďaka mnohým názorom odborníkov netreba dokazovať. Tento obnoviteľný zdroj, ktorý spotrebuje málo energie v procese spracovania aj samotnej výstavby, využívajú čoraz častejšie vo svojich projektoch poprední architekti z celého sveta.  

Budova škôlky, nachádzajúca sa v historickej štvrti francúzskej metropoly Paríž, vďaka svojmu jednoduchému architektonickému výrazu vhodne zapadla do danej lokality. Okolitým budovám nekonkuruje, naopak, vytvára akési spojenie medzi zelenými priestranstvami a samotným palácom z 19. storočia. Dosiahla to vďaka zvoleným materiálom, ktoré nečakane dobre zapadli do exkluzívneho prostredia. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube