Author photoMartina Gregová 10.01.2023 20:13

Ekologická špička. Ako vyzerá škola, pri ktorej sa naozaj myslí na kvalitu i budúcnosť

V západnom Sussexe nedávno krajská rada schválila výstavbu školy, ktorá bude výrazne šetrná k životnému prostrediu. Na dosiahnutie uhlíkovej neutrality budova využije solárne panely, šetrné LED osvetlenie aj účinné vetranie. Projekt je významným miľníkom v rámci stratégie boja proti zmene klímy v západnom Sussexe.

Škola vo West Sussex. Zdroj: DarcStudio

Škola vo West Sussex. Zdroj: DarcStudio

Len pomerne nedávno bol predstavený jedinečný projekt strednej školy West Sussex School, ktorá by po svojom spustení mala dosahovať nulové emisie uhlíka. Nová budova bude súčasťou developmentu od investora Homes England v Brookleigh. Ten po dokončení poskytne svojim obyvateľom až 3.500 nových rodinných domov, z ktorých viac ako 30 percent bude cenovo dostupných. Rodinné domy budú postavené spolu s novými komunitnými zariadeniami, vrátane troch susedských centier, troch nových škôl a množstva pracovných príležitostí. 

Výstavba objektu novej školy bola schválená v decembri minulého roku jednohlasne. Budova poskytne obyvateľom novej mestskej štvrte priestory s kapacitou pre viac ako 900 žiakov. Celkové náklady na jej výstavbu sú predbežne odhadované na viac ako 60 miliónov eur. Na základe tejto sumy sa stal projekt najdrahším, aký kedy krajská rada odsúhlasila. 

Nová stredná škola bude súčasťou väčšieho vzdelávacieho komplexu The Bedelands Academy. Ten bude okrem strednej a základnej školy zahŕňať aj Špeciálne podporné centrum, ktoré umožní integrovať do výučby deti so špeciálnymi potrebami a postihnutím. 

Galéria

  • Škola vo West Sussex. Zdroj: DarcStudio
  • Škola vo West Sussex. Zdroj: DarcStudio
  • Škola vo West Sussex. Zdroj: DarcStudio
  • The Bedelands Academy. Zdroj: Construction Enquirer
  • Štvrť Brookleigh. Zdroj: Countryside Properties

„Schválenie výstavby je významným míľnikom v našej ambícii vytvoriť novú strednú školu v Sussexe, ktorá bude šetrná k životnému prostrediu a bude neobyčajne vysokej kvality,” tvrdí Nigel Jupp, člen rady West Sussex pre vzdelávanie a zručnosti. 

Za návrhom budovy je dizajnérska a inžinierska spoločnosť Atkins, ktorá má na svojom konte napríklad návrh budovy Vincom Landmark 81 vo Vietname, ktorá patrí medzi 25 najvyšších budov na sveta. Zaujímavý je aj návrh novej hlavnej stanice v kenskom Nairobi, ktorá rozširuje jednu z najstarších kamenných stavieb v meste.  

Podľa slov autorov projektu bola budova školy navrhnutá tak, aby priamo na mieste vyrábala vlastnú obnoviteľnú energiu, čím sa má eliminovať akákoľvek potreba využívania fosílnych palív. Cieľom projektu je, ako prvá škola v západnom Sussexe, dosiahnuť certifikáciu Passivhaus, čo je najvyšší štandard energetickej účinnosti, aký môže budova dosiahnuť. Získaním tohto certifikátu boli splnené prísne kvalitatívne požiadavky štandardu pasívnej stavby. Medzi technológie, ktoré plánuje škola využívať, patrí vyše 1.000 solárnych panelov, LED osvetlenie s detekciou pohybu a účinné vetranie.  

Okrem ambície vybudovať uhlíkovo neutrálnu strednú školu hovorí projektový manažér pre Homes England Graham Hyslop aj o podpore dochádzania do školy pešo a na bicykloch. „Okrem toho budú môcť rodiny chodiť do školy pešo či na bicykli, čím chceme demoštrovať odhodlanie krajskej rady výrazne znížiť emisie uhlíka ako súčasť našej stratégie pre zmenu klímy. V Brookleigh vybudujeme sieť peších a cyklistických trás, ktoré budú spájať školu, rodinné domy, parky aj maloobchodné prevádzky.”  

V slovenských pomeroch ide o zatiaľ nereálne ciele. O niečo menšie, no stále úctyhodné ambície má však  projekt Základnej školy v Plaveckom Štvrtku. Po jeho zrealizovaní by malo ísť o prvú ekologickú základnú školu na našom území.

K tomu, že sa budova novej základnej školy nazýva ekologickou, prispelo aj používanie recyklovateľných materiálov. Ich podiel, použitý v budove, by sa mal podľa architekta Martina Pribilu udržať nad 50 percent. Pri výstavbe je zahrnutá aj aplikácia moderných stavebných a environmentálnych prevádzkových technológií. Strechy sú navrhnuté ako zelené s možnosťou osadenia fotovoltických panelov na ohrev TÚV. Fotovoltika v tomto prípade zabezpečí 25 až 30 percent energie potrebnej na prevádzku. 

Aj keď svojou mierkou a ekonomickou náročnosťou sa tieto dva projekty nemôžu porovnávať, v prípade základnej školy v Plaveckom Štvrtku ide, rovnako ako v prípade školy v Brookleigh, o významný miľník pre krajinu. Kým inde sa snažia o úplnú energetickú samostatnosť budov, u nás môžeme zatiaľ oslavovať aspoň snahy o výstavbu o niečo ekologickejších budov. Škola v Brookleigh už povolenie na výstavbu získala, spomínaná základná škola u nás sa o získanie financií z európskeho Fondu obnovy a odolnosti ešte len uchádza.   

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube