Author photoMartina Gregová 19.07.2023 18:00

Na Slovensku nemožné: V európskej metropole vznikne z dreva celá štvrť, je vzorom mestského plánovania

Drevo si vo vyspelých krajinách definitívne vydobylo postavenie významného stavebného materiálu. Architekti a developeri sú v jeho využívaní čoraz odvážnejší. Vo švédskom Štokholme dokonca o niekoľko rokov vyrastie najväčší projekt tohto druhu na svete. Stockholm Wood City toho však ponúka omnoho viac, ako len inovatívne materiálové riešenia.

Zdroj: Atrium Ljungberg

Zdroj: Atrium Ljungberg

Švédska developerská spoločnosť Atrium Ljungberg nedávno oznámila plánovaný začiatok výstavby projektu Stockholm Wood City. Zároveň odhalila jeho novú podobu, za ktorou stoja architekti zo štúdií Henning Larsen a White Arkitekter. Odhadovaný začiatok výstavby bol stanovený na rok 2025. Predpokladá sa, že prvé objekty budú dokončené v roku 2027.

Stockholm Wood City možno podľa mnohých odborníkov označiť za ukážkový príklad škandinávskej architektúry a urbanizmu 21. storočia, v ktorých je kladený silný dôraz na udržateľné riešenia, navrhnuté s ohľadom na funkčnosť a komfort pri ich užívaní. Celková rozloha projektu dosahuje 250-tisíc metrov štvorcových. Ide teda o najväčší projekt mestskej výstavby v oblasti dreva, ktorý aktuálne vo svete prebieha.

Po dokončení development prinesie do oblasti Sickle na juhu Štokholmu približne 2-tisíc nových bytov a 7-tisíc nových obchodných priestorov rôznych mierok. V lokalite nebude chýbať ani bohatá občianska vybavenosť či kancelárske priestory.

Galéria

  • Zdroj: Atrium Ljungberg
  • Zdroj: Atrium Ljungberg
  • Zdroj: Atrium Ljungberg
  • Zdroj: Atrium Ljungberg
  • Zdroj: Atrium Ljungberg

Prevažná časť konštrukčných systémov jednotlivých objektov je z dreva. Výber použitých materiálov vychádza z rozsiahlej štúdie ich vplyvov na životné prostredie aj zdravie ľudí. „Ako ukazujú rôzne výskumné štúdie, drevostavby poskytujú lepšiu kvalitu vzduchu, znižujú stres, zvyšujú produktivitu a ukladajú oxid uhličitý počas celej doby používania," opisujú predstavitelia spoločnosti Atrium Ljungberg.

Drevené konštrukcie však nie sú ani zďaleka jediným environmentálne prospešným rozhodnutím, súvisiacim so Stockholm Wood City. Samotné umiestnenie zástavby v rámci mesta, rovnako ako aj rozmiestnenie jednotlivých zón v rámci novej zástavby, je navrhnuté tak, aby sa čo možno najviac skrátili dochádzkové vzdialenosti a tým sa znížila nutnosť využívať automobilovú dopravu. Súčasťou projektu je aj efektívne hospodárenie s elektrickou energiou a vodou. Predbežne sa odhaduje, že vďaka inovatívným technológiám sa podarí dosiahnuť, že v tejto oblasti budú jednotlivé objekty takmer úplne samostatné.

Architekti ďalej do projektu zakomponovali prírodné prvky, napríklad zelené strechy pre lepšiu izoláciu či veľké okná prepúšťajúce prirodzené svetlo. To všetko stelesňuje víziu mesta, ktoré prosperuje v súlade s prírodou. „Snažili sme sa vytvoriť mestské prostredie naplnené pokojom lesa, výsledkom čoho je hustý, no otvorený priestor, ktorý nesie výrazne minimalistickú a funkčnú estetiku škandinávskeho dizajnu," tvrdia.

Pri návrhu bol rovnako kladený dôraz aj na riešenie verejných priestorov. Systém pobytových plôch, zelených námestí a peších kolonád tak doplní bohatú zástavbu a do oblasti na juhu švédskej metropoly prinisie aj kvalitné exteriérové priestory.

Ambíciou developerskej spoločnosti je podľa slov jej predstaviteľov byť akýmsi katalyzátorom inovácií v celom odvetví nehnuteľností a urbanizmu. Okrem toho si spoločnosť kladie za cieľ vytvorenie prostredia, kde sa tí, ktorí v ňom budú žiť a pracovať, môžu podieľať na rozvoji a dizajne budúcej mestskej časti. „Stockholm Wood City ukazuje našu budúcnosť. Zo strany nájomcov existuje silný dopyt po inovatívnych, udržateľných riešeniach – dopyt, ktorý touto iniciatívou spĺňame," opisuje Annica Ånäs z Atrium Ljungberg.

Výstavba bude prebiehať vo viacerých fázach. Podľa slov investora je cieľom každú ďalšiu časť výstavby zdokonaliť na základe skúseností, ktoré budú získané v skorších častiach výstavby. „Týmto spôsobom zároveň môžeme vytvoriť miesta plné rozmanitosti, ktoré si ľudia užívajú, namiesto toho, aby sme postavili komplex, ktorý nenaplní ich požiadavky na novú mestskú zástavbu," tvrdia architekti.

Projekt Stockholm Wood City možno označiť za prirodzené vyústenie škandinávskeho prístupu k navrhovaniu nových mestských oblastí. Výberom materiálov aj technológií architekti prispievajú k dlhodobej snahe Švédska stavať udržateľnejšie a s ohľadom na zdravie a pohodu obyvateľov mesta, ktorí budú danú oblasť najviac využívať. Keďže ide o najväčší a najambicióznejší projekt svojho druhu, je možné, že sa prirodzene stane akýmsi precedensom v oblasti výstavby z dreva - a to v globálnom meradle. 

 

(Dezeen, al.se, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube