Author photoMartina Gregová 02.06.2023 17:19

Nielen krabice. Supermarkety môžu zlepšiť mestá, u nás ich devastujú

Woody M je jedným z najväčších a najinovatívnejších stavebných projektov z masívneho dreva, ktorý bol vo Viedni za posledné roky postavený. Development vznikol na mieste bývalého jednopodlažného supermarketu, v okolí ktorého sa ešte nedávno rozprestieralo aj rozsiahle parkovisko.

Autor: Kurt Hoerbst

Autor: Kurt Hoerbst

Názov projektu odkazuje na hlavný konštrukčný materiál, ktorý bol pri výstavbe jednotlivých budov použitý. Masívna drevená konštrukcia tvorí základ štyroch päťpodlažných obytných objektov, ktoré do lokality priniesli 85 nových bytových jednotiek, rozsiahly verejný priestor plný zelene aj viaceré služby a obchody. Celý projekt má podlažnú plochu približne 10-tisíc metrov štvorcových a za jeho návrhom stojí rakúske štúdio Freimüller Söllinger Architektur. 

Komplex sa nachádza neďaleko radovej zástavby starších bytových domov v 12. viedenskom obvode na ulici Tivoligasse. Štyri nové objekty sú riešené ako stupňovité, čo ich architektúru vizuálne odľahčilo. Toto hmotové  riešenie tiež dovolilo vzniknúť aj viacerým terasám, čo vo výsledku zvýšilo kvalitu bývania. Obytný dom na ulici Tivoligasse 11 využíva potenciál lokality a zároveň ho zapája do existujúcej zástavby. 

Aj napriek tomu, že sa projekt nachádza v typicky mestskom prostredí, od začiatku bol kladený dôraz najmä na kvalitné vizuálne prepojenia s okolím a dobre riešený verejný priestor, ktorý mal oživiť celú lokalitu. Rovnako sa prihliadalo aj na zachovanie podobného počtu parkovacích miest, ktoré sa však po novom premiestnili do podzemných podlaží. V objektoch sa tiež nachádza aj parkovisko pre bicykle a spoločenská miestnosť, slúžiaca obyvateľom bytových domov.  

Galéria

  • Autor: Kurt Hoerbst
  • Autor: Kurt Hoerbst
  • Autor: Kurt Hoerbst
  • Autor: Kurt Hoerbst
  • Autor: Kurt Hoerbst
  • Autor: Kurt Hoerbst

Objekty využívajú aj potenciál svahovitého pozemku. V častiach ovplyvnených terénom sa nachádzajú miestnosti s vyššími stropmi, supermarket či pivnice, prislúchajúce k bytom. Tie sú prístupné zvonku na úrovni terénu. Fasáda prízemia je riešená veľkými plochami presklenia, ktoré do vnútorných priestorov prinášajú dostatok denného svetla a zároveň umožňujú vizuálne prepojenie jednotlivých služieb s chodníkom, ktorý budovy lemuje.  

Priestory v dotyku bytových domov fungujú ako zelené priestranstvá a umožňujú zachovať dostatočné vizuálne vzťahy medzi dvoma susednými budovami. V rámci budovania komunity sa v areáli nachádza detské ihrisko či spoločná práčovňa. V jednej časti komplexu vzniklo menšie nádvorie. Priamo popri obytnom komplexe vedie cyklotrasa. 

Prístup do bytov je riešený formou otvorenej, čiastočne prestrešenej pavlače. Jednotlivé byty boli navrhnuté ako jednopodlažné jednotky rôznych veľkostí s rozlohou od 35 až po 106 metrov štvorcových. Výhľady sú orientované v smere sever – juh v jednom objekte a v smere východ – západ vo vedľajšom objekte. Takouto striedavou orientáciou je zabezpečené maximálne súkromie pre obyvateľov. Všetky byty sa prenajímajú na obmedzenú dobu 15 rokov s možnosťou predĺženia. 

Z materiálového hľadiska ide o prevažne drevostavbu. Z dreva sú vyrobené podlahy, steny aj strop. Z vonkajšej strany sú fasády obložené neošetrenými hobľovanými drevenými doskami. „V masívnych drevených konštrukciách je celkovo použitých 2.300 kubických metrov dreva z miestnych lesov – množstvo, ktoré v Rakúsku vyrastie za približne 40 minút,” tvrdia na margo použitého materiálu autori projektu.  

Samotný investor na webovej stránke projektu deklaruje, že pri výstavbe komplexu Woody M došlo k 75% úspore CO2 v porovnaní s bežnou železobetónovou konštrukciou. Okrem toho sú bytové domy skonštruované tak, že na konci ich životnosti je možné takmer všetky stavebné prvky úplne zrecyklovať. Budovy ďalej disponujú zabudovaným fotovoltaickým systémom na strechách, ktorý generuje celkovo 30.000 KWh. Takto získaná energia slúži na napájanie supermarketu aj spoločných priestorov, ktoré sú súčasťou komplexu.  

Projekt Woody M je výnimočný nielen použitými materiálom a jeho ekologickou stránkou, ale aj spôsobom výstavby. V mnohých mestách sú supermarkety budované ako samostatne stojace objekty, ktoré navyše  obklopujú pomerne veľké plochy parkovísk. V tomto prípade sa ale supermarket stal základňou, na ktorú boli umiestnené nové nájomné byty. Parkovisko bolo následne nahradené verejnými priestormi.

Ani v prípade tohto projektu však nešlo všetko úplne hladko. Obyvatelia priľahlých bytových domov kritizovali najmä výšku zástavby. V priebehu návrhu tak musel byť projekt niekoľko krát pozmenený. 

Aj napriek tomu však ide o fantastický príklad toho, ako sa vysporiadať s neefektívne riešenými pozemkami supermarketov. Podobné riešenie, kedy sa namiesto "krabice" supermarketu podarí postaviť polyfunkčnú budovu, pričom pôvodná funkcia sa presunie do parteru, by určite radi videli mnohí developeri. Napokon, dnes supermarkety nezriedka zaberajú mimoriadne vzácne plochy. Možnosti ich vytlačenia sú však maximálne obmedzené. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube