Author photoMartina Gregová 03.03.2023 10:20

Supermarket a kvalitná architektúra? Litomyšl opäť ukazuje, aká je cesta pre mestá aj reťazce

Navštevujeme ich každý deň, no o ich architektonickej kvalite mnohokrát nemôže byť ani reč. Supermarkety sa však dajú stavať aj inak - s ohľadom na svoje okolie, so zaujímavo riešenými fasádami či okolitými plochami. Za príkladom nemusíme chodiť až tak ďaleko.

Zdroj: Atelier VAS

Zdroj: Atelier VAS

V českom meste Litomyšl sa o výstavbe nového supermarketu hovorilo už niekoľko rokov. Vzhľadom na dlhodobú snahu mesta o budovanie kvalitnej architektúry nebolo prekvapením, keď na jeho podobu mesto spolu s investorom vyhlásilo architektonickú súťaž. Tá je pokračovaním úsilia mestských predstaviteľov o vytváranie kultivovaných verejných priestorov a objektov, čoho dôkazom je väčšie množstvo projektov. Pred niekoľkými rokmi z architektonickej súťaže vzišla aj podoba objektu iného obchodného reťazca. 

Mesto si je vedomé významu súťaží. „Od začiatku sme ako samospráva vedeli, že chceme, aby vzhľad predajne a jej okolia vznikol na základe architektonickej súťaže. Veď kvalita života v meste sa odvíja okrem iného aj od kvality verejných priestorov a architektúry,“ vysvetľuje Daniel Brýdl, starosta mesta Litomyšl. 

Zadaním súťaže bolo v prvom rade vytvoriť dôstojnú a zároveň ku svojmu okoliu ohľaduplnú stavbu. Súťažné tímy sa museli vysporiadať so špecifickým stiesneným pozemkom a komplikovanými dopravnými požiadavkami. Nová budova supermarketu Lidl sa nachádza v tesnej blízkosti chránenej barokovej sýpky, v areáli bývalého panského dvora Pernštýn. Sýpka je síce v súčasnosti nevyužívaná, ale aj napriek tomu je výraznou priestorovou dominantou, ktorú bolo potrebné v návrhu zohľadniť. 

Galéria

  • Zdroj: Atelier VAS
  • Zdroj: Atelier VAS
  • Zdroj: Atelier VAS
  • Zdroj: Atelier VAS
  • Zdroj: Atelier VAS
  • Zdroj: Atelier VAS
  • Zdroj: Atelier VAS

Víťazom súťaže, ktorá bola vyhlásená v roku 2021, sa stal architektonický ateliér VAS. Na projekte spolupracoval s ateliérom Partero, ktorý sa postaral najmä o návrh vonkajších zelených plôch. Víťazný návrh stavil na využívanie prírodných materiálov a elimináciu reklamných plôch na fasádach objektu aj v jeho okolí. Okrem toho výška samotného supermarketu rešpektuje historickú sýpku, ktorá sa nachádza v pozadí riešeného územia. 

Najvýraznejším prvkom návrhu sa stala vstupná markíza, ktorá návštevníkom poskytuje zastrešený prístup od parkoviska. Opláštená je drevenými lamelami, ktoré celý objem budovy odľahčujú a zároveň bránia slnečným lúčom priamo dopadať na rozsiahle presklené plochy fasády. Do budúcna bude budova navyše zaclonená vysokým stromoradím, čo opticky ešte viac zmenší jej objem a vytvorí vizuálny odstup od historickej sýpky. 

Dôležitou súčasťou návrhu je aj jeho ekologická stránka. Objekt supermarketu má zelenú strechu, fotovoltaické panely či efektívny systém vytápania a chladenia. Pri parkoviskách vedľa budovy sú ďalej navrhnuté aj dažďové záhony, umožňujúce vsakovanie dažďových vôd. Okrem toho je na jednej strane objektu nainštalovaný aj systém na úchyt popínavých rastlín, ktoré by mali v budúcnosti pokryť celú severnú fasádu.  

Architekti vo svojom návrhu venovali pozornosť priľahlým vonkajším priestorom. Pri ich tvorbe spolupracovali s ateliérom Partero. „Chceli sme vytvoriť kvalitné prostredie, ktoré neobmedzí funkčnosť predajne a zároveň poskytne odpočinkové plochy v zeleni,“ upresňuje architekt Tomáš Harom. V okolí supermarketu tak vznikli drobné parkové úpravy a mobiliár v podobe drevených lavičiek.  

Pokiaľ sa jedná o stavbu súkromníka na súkromnom pozemku, sú možnosti mesta, čo sa týka zásahu do projektu, značne obmedzené. V takýchto prípadoch ide skôr o prejav dobrej vôle majiteľa pozemku, či sa rozhodne o podobe budovy diskutovať s predstaviteľmi mesta. Riešením pre takéto prípady by však mohlo byť podmienenie predaja mestských pozemkov práve prísľubom vypísania architektonickej súťaže, rovnako ako tomu bolo v tomto prípade.  

Aj napriek tomu, že sa v zahraničí kladie čoraz väčší dôraz na architektonickú stránku obchodných domov či supermarketov, v našich končinách je vypísanie architektonickej súťaže na takýto typ stavby stále skôr ojedinelým prípadom. Mesto Litomyšl je však výnimočné aj v inom ohľade. Už od roku 1990 sa tu na architektonickú tvorbu kladie veľký dôraz, a to bez ohľadu na to, kto je vo vedení mesta. Často sa dokonca stáva, že sa aktuálny starosta stretáva so svojimi predchodcami a spoločne diskutujú o budúcnosti mesta aj o pripravovaných projektoch.  

Výsledok komentuje architekt Tomáš Harom: „Zvláštna pozornosť venovaná novej predajni Lidl nie je v meste ničím novým. Litomyšl je známe svojim príkladným prístupom k návrhom verejných objektov a môže sa chváliť najväčšou koncentráciou architektonicky ocenených stavieb na obyvateľa v Českej republike.“ Projekt supermarketu, postaveného neďaleko chránenej oblasti, je tak len jedným z mnohých projektov, ktorým môže ísť menšie české mesto príkladom.  

 

(eArch.cz, Atelier VAS, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube