Author photoAdrian Gubčo 03.11.2021 12:45

V Devíne boli otvorené nové potraviny, revitalizovať sa má aj okolie

Mestská časť Devín má vyše 1,7-tisíc obyvateľov, čo je v porovnaní s inými mestskými časťami málo, je to však viac ako veľká väčšina slovenských obcí, nehovoriac o kúpyschopnosti. Napriek tomu tu až doteraz chýbali stále potraviny. Odvčera to už neplatí, keďže v centrálnej časti Devína bol otvorený koncept Od našich. Za projektom stojí známy finančník a miestny obyvateľ Patrik Tkáč.

Zdroj: A.M. Architects

Zdroj: A.M. Architects

Devín je v rámci Bratislavy špecifický svojou polohou, históriou i charakterom. Od ostatných štvrtí alebo blízkych obcí a miest je oddelený prírodnými prekážkami, je preto do istej miery odlúčený. Napriek tomu ide o veľmi atraktívne miesto pre život, čo potvrdzuje vznik viacerých nadštandardných projektov v nedávnom období, doplnený o masívnu výstavbu víl na vŕškoch nad jadrom mestskej časti. Býva tu aj niekoľko z najbohatších ľudí v krajine.

Napriek tomu tu absentujú štandardné potraviny, pokiaľ nerátam drobný predaj v obchodíku, zriadenom v jednej z garáží a fungujúcom do roku 2019. Obyvatelia Devína sú závislí od dochádzania do Devínskej Novej Vsi, čo je zbytočná komplikácia. Ide zároveň o vážnu prekážku k vyššej kvalite života. Samotná mestská časť nebola situáciu schopná riešiť – už dlhodobo je v nútenej správe a vlastnými silami nie je schopná situáciu vyriešiť. Nútená správa je stopkou pre akékoľvek rozsiahlejšie investície.

Za týchto okolností prišiel jeden z nespokojných miestnych obyvateľov, finančník a podpredseda predstavenstva skupiny J&T Patrik Tkáč, s plánom vybudovať potraviny v jadre mestskej časti. Nemalo pritom ísť o štandardnú prevádzku: podľa predstáv prominentného podnikateľa mali vzniknúť „najlepšie obecné potraviny na Slovensku“. Ich súčasťou mala byť aj pekáreň, kaviareň či rozsiahla vinotéka, čo súvisí s intenzívnym záujmom P. Tkáča o víno. Nad Devínom dal vysadiť vlastné rozľahlé vinohrady.

Vývoj projektu sa spustil už v roku 2017, kedy podľa INDEXu firma spriaznená s P. Tkáčom odkúpila pozemky v centre Devína, na Hradnej ulici. Nachádzal sa na nich schátraný objekt starých a už nevyužitých potravín. Objekt zanikol v roku 2018. Následne sa začalo pracovať na príprave nového zámeru, pričom sa priebežne rokovalo aj s možným prevádzkovateľom. Po zlyhaní rokovaní so sieťou YEME sa Patrik Tkáč rozhodol pre vlastný koncept, pri ktorom mali vypomáhať siete Terno alebo Kraj, taktiež súvisiace s aktivitami J&T. Stavebné povolenie bolo získané ku koncu roka 2019, miestne zastupiteľstvo schválilo prenájom potrebných pozemkov a na začiatku roka 2020 boli potraviny odhalené.

Ešte v tom istom roku sa rozbehli stavebné práce, ktoré boli ukončené v druhej polovici tohto roka. Nová budova je založená na kombinácii dvojice hmôt. Dominantnou je vyššia so štítovou strechou a fasádou z drevených dosák, asociujúca vidiecku architektúru, typickú aj pre rurálne pôsobiaci Devín. Doplnená je jednoduchou kubickou hmotou s tmavým obkladom a plochou zelenou strechou. Zvonka pôsobia potraviny moderne a atraktívne. Dobrá úroveň dizajnu sa preniesla aj do interiéru. Objekt disponuje podzemným podlažím, v ktorom je umiestnená zmieňovaná vinotéka. Pred budovou je 24 parkovacích miest. Autorom architektúry je kancelária A.M. Architects.

Patrik Tkáč avizuje, že potraviny budú dostupné pre všetky sociálne skupiny obyvateľov Devína – ponuka má byť namixovaná tak, aby si vybrali všetci, vrátane „fajnšmekrov“. Ako prezrádza názov, produkty budú pochádzať najmä od domácich výrobcov. Predávať by sa tu mali aj drobné doplnky do domácnosti, aby mali občania naplnené základné potreby. Predajňa vína zas má byť jednou z najlepších a najväčších v krajine (s 1,5-tisíc druhmi vína), obsahuje špeciálne technológie a má posilniť status Devína ako „slovenskej vínnej mocnosti“. V obchode je navyše využívaná umelá inteligencia, vďaka ktorej budú môcť kupujúci čerpať výhody alebo sa do predajne dostať mimo otváracích hodín. Napokon, špeciálnou službou má byť carsharing pre zákazníkov.

Finančník hovorí, že o expanzii konceptu neuvažuje – išlo by o zbytočnú konkurenciu pre iné retailové projekty, vlastnené J&T. Vznikol tak obchod, ktorý je určený špeciálne pre Devín a jeho obyvateľov. Či bude veľkorysý koncept skutočne úspešný a dlhodobo udržateľný, sa ešte len ukáže. Doteraz známe informácie aj pozornosť, venovaná projektu, ale naznačuje, že ide o realizáciu s veľmi vysokou mierou zaangažovanosti investora. Pre mestskú časť je to však veľmi pozitívna novinka.

 

Zdroj: A.M. Architects

 

Vznikom potravín došlo takmer až ku skokovému zvýšeniu kvality života v malej mestskej časti. Vďaka umiestneniu prevádzky prakticky v centre Devína bude obchod dobre dostupný pre väčšinu lokálnych obyvateľov, ale aj turistov, ktorí navštevujú ruiny Devínskeho hradu. Nové potraviny prispejú k rastu cien nehnuteľností a mohli by byť v obmedzenej miere podnetom pre ďalší lokálny rozvoj. Ten sa tu pravdepodobne pripravuje, keďže na západnom konci Hradnej ulice, v priamom dotyku s opevnením hradu, boli odstránené objekty bývalého Magnet Trade. Ide o ideálne miesto pre vznik menšieho projektu, napríklad po vzore susedného Condominia Devín.

Ďalšie zámery naznačil aj samotný Patrik Tkáč. Premena centra Devína má pokračovať novými vstupmi – vzniknúť má detské ihrisko, zrekonštruovať starší „Zelený dom“ (v minulosti sa uvažovalo o využití objektu pre kultúru) a vybudovať zdravotné stredisko s trojicou ambulancií. Na definitívnej podobe týchto plánov sa stále pracuje, Tkáč ich zamýšľa finančne podporiť. Ak aj v tomto prípade bude realizácia projektov spojená s dobrou kvalitou architektúry, pôjde o ďalšie citeľné pozdvihnutie Devína.

Mestská časť sa tak pomaličky začína zlepšovať, hoci je to najmä zásluhou bohatých miestnych obyvateľov. Hlavné mesto taktiež pripravuje určité zmeny – hovorí sa napríklad o revitalizácii Slovanského nábrežia v réžii Metropolitného inštitútu Bratislavy – len to však nestačí. Ďalšou prioritou by malo byť scivilizovanie nástupného priestoru do hradu, veľké ohavné parkovisko alebo priľahlé pozemky, na ktorom vznikli pochybné zariadenia s pochybnými názvami (NajVacPalac je snáď najsedliackejší názov podniku v Bratislave) však patria súkromným osobám. Výkup plôch je dnes nereálny.

Diskusia sa tak vždy na konci stočí k otázke oddlženia Devína a rozličným formám, ako to dosiahnuť. Nanešťastie, pre ten najefektívnejší spôsob, teda zrušenie mestskej časti (a všetkých ostatných v celom meste), chýba politická vôľa. Kedysi bohatá obec, resp. mestečko, je však žiarivým príkladom, prečo by to malo zmysel. Pokiaľ nejaký spôsob nenájde Hlavné mesto, alebo opäť nepomôže bohatý rezident, bude Devín v nútenej správe navždy.

Bola by to škoda, lebo Devín ostáva skrytým klenotom Bratislavy. Zaujímavý nie je len hradom, ale aj zachovanou historickou architektúrou, prírodným prostredím či zmieňovaným vinohradníctvom. Bez dostatku prostriedkov však bude mať len málo možností tieto atraktivity prezentovať a byť aj kvalitným miestom pre život. Platí to najmä u tých obyvateľov, ktorí sú na bydlisko viazaní omnoho bližšie, ako významní podnikatelia s bytmi v celej Bratislave a vlastnými vrtuľníkmi.

Nové potraviny sú skvelým počinom, mali by však byť aj pripomienkou, že ich vznik až v roku 2021 je prejavom nezdravého stavu mestskej časti. Je čas to zmeniť – a postupovať pritom radikálnejšie ako doteraz.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: A.M. Architects
  • Zdroj: A.M. Architects
  • Zdroj: A.M. Architects
  • Zdroj: A.M. Architects
  • Pôdorys. Zdroj: A.M. Architects
  • Situácia. Zdroj: A.M. Architects
  • Zdroj: A.M. Architects

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube