Author photoAdrian Gubčo 06.02.2023 18:33

Ekologický supermarket? Záhorská Bystrica dostane nové obchody, nevítajú ich všetci

Rozvoj Záhorskej Bystrice a jej poloha na spojnici Bratislavy a rastúcej Stupavy z nej robí atraktívne miesto pre rozvoj maloobchodu. Na severnom okraji mestskej časti tak má vzniknúť nový supermarket, ktorý je označovaný ako ekologický. Jeho vznik však nevítajú všetci obyvatelia – a v tomto prípade nejde o NIMBYizmus, ale o snahu o lepšie riešenie.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

Ako oznámila mestská časť na sociálnej sieti, oplotený bol pozemok na Bratislavskej ulici smerom na Stupavu. Už v týchto dňoch sa tu začnú stavebné práce na objekte supermarketu, patriaceho do siete Kaufland. „Nový supermarket bude ekologická drevostavba, doplnená intenzívnou zeleňou na časti strechy,“ popisuje mestská časť. „Ide o premiérový koncept v rámci Európy. V interiéri sa počíta aj s ďalšími predajňami a prevádzkami.“

Vznik supermarketu, ktorého dokončenie a otvorenie sa očakáva v letných mesiacoch, privítal očividne aj starosta mestskej časti Záhorská Bystrica Jozef Krúpa. „Teším sa, že život v Záhorskej Bystrici bude komfortnejší,“ konštatuje. Projekt podporil aj v komentároch pod príspevkom.

Podľa stavebného povolenia vznikne jednopodlažná halová stavba, v časti ktorej vznikne dvojpodlažný vstavok technického zázemia. Podlahová plocha nadzemnej časti stavby je viac ako 4,3-tisíc metrov štvorcových. Supermarket by mal byť obsluhovaný 200 parkovacími miestami, nachádzať sa tu bude aj zastávka verejnej dopravy či úsek plánovanej cyklotrasy. Celkové náklady sa odhadujú na 4,25 miliónov eur.

Vizualizácie prezentujú omnoho atraktívnejšiu podobu supermarketu oproti bežnej produkcii. Hoci konštrukčne pôjde o klasickú stavbu daného typu, fasáda bude pravdepodobne obložená drevenými lamelami. V blízkosti objektu by sa mala nachádzať zeleň, ktorá ďalej zjemní jeho pôsobenie. Projekt bude výhodný najmä pre dochádzajúcich zo Stupavy alebo Marianky, ktorí takto získajú nákupné možnosti priamo po ceste. Čiastočne sa zlepší aj vybavenosť v Záhorskej Bystrici, kde je dnes dvojica supermarketov, z toho automobilom je lepšie dostupný len jeden.

 

Územný plán zóny Ivánce predpokladá rozšírenie mestskej časti o nové bývanie v developmente suburbánneho charakteru. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

 

Dopyt obyvateľov po doplnení obchodov tak bol prirodzený. To však neznamená, že vznik veľkého Kauflandu privítali všetci. Zámer sa nachádza v oblasti, známej ako Ivánce. Dnes ide o prevažne poľnohospodársky využívané územie, v blízkej budúcnosti by tu však mohla vzniknúť rezidenčná štvrť vo forme malopodlažnej zástavby. Jej súčasťou má byť v obmedzenej miere aj občianska vybavenosť.

Mestská časť nechala pre túto lokalitu vypracovať návrh Územného plánu zóny Ivánce, v rámci ktorého tu umiestňovala veľký supermarket – občiansku vybavenosť areálového typu. Podľa kritikov z radu obyvateľov je však takáto forma zástavby v rámci daného funkčného využitia neprípustná. Daný typ projektu navyše vytvára predpoklady pre masívne zvýšenie dopravnej záťaže. Za vhodnejší typ občianskej vybavenosti označili obchody vstavané do parteru objektov alebo pavilóny v rámci zástavby – teda niečo podobné, ako je dnešný supermarket Tesco v mestskej časti.

S takýmto riešením však nepochodili. Mestská časť uprednostnila variant riešenia ÚPZ s veľkým Kauflandom, za pravdu jej dalo aj mesto, keď na projekt vydalo záväzné stanovisko. Starosta sa netají tým, že za projekt supermarketu lobuje už dlho – prezentoval ho už vo svojej volebnej kampani v roku 2018 – a oslovoval jednotlivé reťazce, z ktorých pozitívne reagoval práve Kaufland. Vznik supermarketu má byť zároveň prevencia vzniku bytových domov so štyrmi poschodiami, ktoré sa tu údajne plánovali.

Záhorská Bystrica sa tak rozhodla uprednostniť v princípe ľahšie a lacnejšie riešenie. Nový supermarket síce bude obložený drevom a bude mať zelenú strechu, no ide len o prekrytie faktu, že to je v princípe suburbánny spôsob zástavby, závislý od intenzívnej automobilovej dopravy a dostupnosti. Takisto nemá rozsiahlejšie benefity pre lokálnu ekonomiku, keďže zisky si nakoniec vyberie nadnárodný koncern.

Hoci je to dnes len zbožné prianie, je dôležité začať pracovať na postupnom útlme rozvoja daného typu suburbánnych supermarketov. Územné plány by mali vytvárať predpoklady pre výstavbu ulíc s aktívnym parterom, kde vznikne miesto pre lokálne obchody. Tie prispejú nielen k oživeniu verejného priestoru, ale aj ekonomickému rozvoju miestnych komunít. Ide napokon aj o najekologickejšie riešenie – a to aj bez drevenej fasády.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica
  • Územný plán zóny Ivánce. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube