Author photoMartina Gregová 15.06.2023 19:30

Blízko a ďaleko zároveň: Výnimočný viedenský projekt dostupného bývania je v Bratislave nepredstaviteľný

Projekt dostupného nájomného bývania Wientalterrassen zbiera jedno ocenenie za druhým. Základom jeho úspechu sú vysoko nastavené podmienky architektonickej súťaže, ktorá bola vyhlásená v roku 2018. V Bratislave je podobný projekt z viacerých dôvodov nepredstaviteľný. 

Autor: Daniel Hawelka

Autor: Daniel Hawelka

Architektonická súťaž, organizovaná spoločnosťou ÖBB Immobilienmanagement GmbH a fondom bytovej výstavby mesta Viedeň, poukazovala už od začiatku na dve úplne odlišné výzvy. Prvou požiadavkou na víťazný návrh bolo vytvorenie inovatívnych a cenovo výhodných modelov bývania pre rastúcu skupinu „osamelých rodičov“, s cieľom poskytnúť im väčšiu podporu v oblasti bývania. Druhým kritériom bolo vypracovanie nezávislej a udržateľnej energetickej koncepcie.

Na základe týchto očakávaní pripravila víťaznú koncepciu na novú podobu Wientalterrassen spoločnosť Berger + Parkkinnen spolu s Christoph Lechner & Partner. Podľa odbornej poroty tento návrh dokázal skĺbiť súčasnú architektúru, požadovanú funkciu aj udržateľnosť. To všetko sa podarilo pri zachovaní požiadavky na cenovo dostupné bývanie.

V tomto momente je projekt už dokončený. Nachádza sa v lokalite Käthe-Dorsch-Gasse, v 14. viedenskom obvode. Jeho podlažná plocha je približne 30-tisíc metrov štvorcových a pozostáva z piatich bytových domov. Nachádza sa tu 295 bytových jednotiek, ktoré veľkostne riešia problematiku rôznych životných štýlov. Za zmienku rozhodne stojí aj fakt, že až 196 z týchto bytov slúži ako dotované nájomné bývanie. V komplexe tiež nájdeme aj 99 menších SMART bytov, ako aj dva spoločné byty pre deti a mládež a dve asistenčné jednotky pre ľudí so špecifickými potrebami. 

Galéria

  • Autor: Daniel Hawelka
  • Autor: Wolfgang Thaler
  • Autor: Daniel Hawelka
  • Autor: Daniel Hawelka
  • Autor: Wolfgang Thaler
  • Autor: Daniel Hawelka
  • Autor: Daniel Hawelka

Kľúčovým faktorom pri navrhovaní bytových jednotiek bola flexibilita. Preto je možné polohu mnohých stien prispôsobiť aktuálnym potrebám obyvateľov. Výsledná flexibilita predstavuje jednu zo základných kvalít dizajnu z hľadiska udržateľnosti.

Jednou z najvýraznejších častí budov sú strešné terasy, ktoré ponúkajú panoramatický výhľad na mesto a slúžia ako verejný priestor pre komunitu. Okrem toho tieto zelené priestory pomáhajú znižovať teplotu okolitých povrchov, vďaka čomu vytvárajú teplotne príjemnejšie pobytové plochy. Súčasťou terás sú okrem zelene aj letné kuchynky a plochy podporujúce mestské záhradničenie.

Veľkou výzvou bolo vysporiadanie sa s tesnou blízkosťou železnice, ktorá sa tiahne pozdĺž celej severnej strany komplexu. Na železnicu sú okrem menších okien bytov orientované horizontálne presklenia komunitných priestorov, umiestnených na prízemí. Vďaka takémuto riešeniu fasády sa centrom zájmu stali vnútorné nádvoria, na ktoré majú obyvatelia bytových domov výhľad priamo zo svojich balkónov. Tie sú orientované na juh, východ aj západ. „Výška objektov klesá z vyššej úrovne železničnej trate smerom na juh k existujúcej obytnej zástavbe," vysvetľujú jeden zo svojich hlavných zámerov autori projektu. 

Už v priebehu výstavby štvrť získala niekoľko ocenení, a tiež aj obdiv odbornej a laickej verejnosti. Vďačí za to najmä svojmu ekologickému konceptu, ktorým nastavuje naozaj vysokú latku pre obdobné komplexy, ktoré sa budú v budúcnosti v rakúskej metropole stavať. 

Všetky objekty majú zelené strechy, využívajú solárne panely aj viaceré inovatívne technológie. Na rozdiel od mnohých iných projektov sú v tomto prípade solárne panely integrované priamo do dizajnu budov, čím vytvárajú bezproblémovú a vizuálne príťažlivú estetiku. Z obnoviteľných zdrojov komplex dokáže získať takmer 100% energie potrebnej na vykurovanie a chladenie. Okrem týchto prvkov Wientalterrassen využíva aj iné, energeticky efektívne systémy, vrátane vysokovýkonných okien a izolácie, ako aj zariaďovacích predmetov na úsporu vody umiestnených vo všetkých kúpeľniach. Vďaka celkovému ekologickému riešeniu projekt získal ocenenie Klimaaktiv Gold aj Rakúsku štátnu cenu za architektúru a udržateľnosť za rok 2021.

Obytný komplex Wientalterrassen vo Viedni je špecifický a výnimočný v mnohých ohľadoch. Okrem toho, že nastavuje vysokú latku v oblasti udržateľnosti, do lokality prináša aj stále nedostatočné nájomné bývanie pre mnohé skupiny obyvateľov, ktoré by si inak byty takého štandardu nemohli dovoliť. Šikovne vyriešená dispozícia dovolila vzniknúť rôznym pôdorysne odlišným bytovým jednotkám, spoločným priestorom, niekoľkým službám aj dostatočným zeleným plochám v okolí objektov. O jedinečnosti projektu svedčí niekoľko ocenení a certifikátov, ktoré počas svojej krátkej existencie získal.

Z pohľadu Bratislavy ide o vysnený cieľ, v mnohých ohľadoch je však vznik takéhoto komplexu nereálny. Prvým dôvodom je blízkosť k železnici. Na Slovensku by kvôli povinným ochranným pásmam nebolo možné stavbu v takej blízkosti trate umiestniť. Druhým je kooperácia železníc a mesta, čo je v kontexte neschopnosti Železníc Slovenskej republiky uvažovať inovatívnejšie naozaj len rozprávkovou víziou. Tretím rozdielom je zameranie sa na špecifickú sociálnu skupinu, čo pri celkovej kríze dostupnosti bývania v Bratislave nemožno očakávať - tu akútne potrebuje bývanie omnoho viac skupín. 

Viedeň sa v rozvoji nájomného bývania mnohokrát prezentuje ako vzor. Nie všetky postupy z blízkej, no vzdialenej rakúskej metropoly sú však prenositeľné. Po architektonickej stránke môže Bratislava svojho suseda dobehnúť i predbehnúť. Vybudovať obdobný systém aj spôsob rozvoja nájomného bývania je však prakticky nemožné. 

 

(wbv-gpa, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube